יומו האחרון של שבוע המסחר באירופה ננעל בעליות: DGRE עלתה ב-5%, אפ"י פיתוח איבדה 5%

בסיכום שבועי: הדאקס הגרמני עלה ב-3.1% והקאק הצרפתי הוסיף 1.9% ; הפוטסי עלה ב-2.4% ; קרפור זינקה ב-7.8% בפריז; דיווחה על עלייה חדה מהצפוי ברווחי המחצית הראשונה ; ועדת האיחוד האירופי: קצב האינפלציה השנתי במרחב האירו באוגוסט האט את קצבו ל-3.8%

המדדים המובילים באירופה נעלו את יומו האחרון של שבוע המסחר, כמו גם את יומו האחרון של חודש אוגוסט בעליות שערים מתונות, שכן מצד אחד הפגינו מניות יצרניות כלי-הרכב חולשה, ומן הצד השני, על רקע עליית מחיר הנפט בניו-יורק, התחזקו מניות חברות הנפט הגדולות.

בסיכום שבועי חודשי הציגו המדדים המובילים עליות שנעו בין שיעור של 1.4% שבו עלה ה-SMI השוויצרי ובין שיעור של 4.15% שבו עלה הפוטסי של לונדון, כאשר הדאקס הגרמני דווקא היה היחיד שירד בחודש החולף, לאחר שזה ירד בכ-0.9%.

בהסתכלות שבועית דווקא התבלט מדד הדאקס לאחר שעלה בשיעור הגבהו מבין המדדים של כ-3.1%, בעוד שאת השיעור הנמוך ביותר השבוע הציג הקאק הצרפתי, שעלה בשיעור של 1.9%.

מרבית יום המסחר התבלטה לחיוב, מניית קרפור, הקמעונאית השנייה בגודלה בעולם, לאחר שזו, דיווחה על רווחים גבוהים מהצפוי במחצית הראשונה הודות לביקוש הגובר בשווקים המתעוררים.

ברקע, מדו"ח שפרסמה ועדת האיחוד האירופי עלה - כי שיעור האינפלציה באוגוסט האט את קצבו, במונחים שנתיים, בהשוואה לתחזית כי מדד המחירים לצרכן יוותר ללא שינוי בחודש זה.

נתוני האינפלציה החדשים, המהווים עדות נוספת להאטה במרחב האירו, עשויים בשל כך, לדחוף את נשיא הבנק המרכזי של אירופה, ז'אן קלוד טרישה, להפחית את הריבית בכדי לתמוך בצמיחה הכלכלית, חרף העובדה כי זה, ידוע בשאיפתו חסרת המעצורים כמעט, לשמור על יציבות המחירים, על פני האטה כלכלית.

ההאטה בצמיחה ובאינפלציה מעלים שאלה פשוטה: "מתי יפחית הבנק המרכזי של אירופה את הריבית?" השוק מתמחר הפחתה אחת לפחות ב-12 החודשים הקרובים ולפי הצפי הראשוני המהלך יגיע ברבעון השני של השנה הבאה. למרות שהדבר מצביע על כך שהפחתת הריבית אינה קרובה, האירו נותר תחת לחץ מכירה משמעותי.

עוד עלה מדו"ח הועדה כי בטחונם של הגורמים השונים בשוק, באשר לכלכלת מרחב האירו, נחלש ביולי האחרון, שכן מדד הבטחון הכלכלי של מרחב האירו ירד ביותר מהתחזיות, בין השאר, על רקע האינפלציה והתייקרות מוצרי האנרגיה.

בסיכום חודשי: מדד הקאק הצרפתי עלה ב-2% ; מדד הפוטסי טיפס 4.15% ; מדד הדאקס ירד ב-0.9% ; מדד ה-SMI השוויצרי התחזק ב-1.4%

בסיכום שבועי: מדד הקאק של צרפת עלה ב-1.9% ; מדד הפוטסי של לונדון התחזק ב-2.4% ; הדאקס הגמרני עלה ב-3.1% ; ה-SMI השוויצרי הוסיף 2%

ביום המסחר הנוכחי: מדד פוטסי 100 ; מדד דאקס 30 ; מדד קאק 40 ; מדדSMI של שוויץ

בזירת המטבעות, האירו נחלש ב-0.3% ל-1.4666 דולר לאירו והליש"ט נחלשת ב-0.57% ביחס לדולר לרמה של 1.8190.

בזירת המאקרו

מדו"ח של ועדת האיחוד האירופי עלה היום כי מדד המחירים לצרכן במרחב האירו האט את קצב העלייה בו באוגוסט ל-3.8% בהשוואה לקצב שנתי של 4% בתקופה המקבילה אשתקד. זאת, לעומת מרבית התחזיות כי מדד המחירים לצרכן יוותר ללא שינוי בחודש זה - על קצב שיא של כ-16 שנים. מדד המחירים לצרכן של איטליה ירד ל-0.5% ביולי אחרי ירידה של כמעט 20%- במחירי הנפט הגולמי.

עוד עלה מהדו"ח: מדד הבטחון הכלכלי במרחב האירו ירד ביולי ל-88.8 נקודות בהשוואה ל-89.5 נקודות - מתחת לתחזיות שגרסו כי המדד יסתכם בחודש זה בכ-89.3 נקודות.

מחיר החוזים העתידיים על הנפט למסירה באוקטובר עולה ב-1.37% ל-117.17 דולר לחבית במסחר האלקטרוני.

מניות בכותרות

בענף האנרגיה התחזקו מניות חיפוש הנפט הגדולות על רקע עליית מחיר הנפט בניו-יורק בשל החשש מהנזקים שתגרום סופת ההוריקן "גוסטאב" באסדות קידוח הנפט של ארה"ב במפרץ מקסיקו, כמו גם על רקע חרושת השמועות מפני הפחתת תפוקה מצדה של רוסיה:

מניית רויאל דטש של , הציגה עלייה קלה, כאשר מצד אחד מחיר הנפט עולה ומהצד השני החברה נאלצה לפנות כ-750 עובדים ביומיים האחרונים מאסדות הנפט שבמפרץ מקסיקו בשל הסופה. מניית בריטיש פטרוליום התחזקה על רקע זה ותמכת בשוק המניות במרחב האירו.

בענף יצרניות כלי הרכב רשמו המניות ירידות שערים על רקע עליית מחיר הנפט בניו-יורק: מניית דיימלר , יצרנית רכבי היוקרה השנייה בגודלה בעולם, ירדה על רקע זה.

מניית פיג'ו , יצרנית כלי-הרכב השנייה בגודלה באירופה, ריכזה עניין כפול הן בשל עליית מחיר הנפט, והן בשל העובדה כי בית ההשקעות האמריקני, מריל לינץ', הוריד את המלצתו למניה ל-"תשואת חסר" לעומת המלצתו הקודמת - "נייטרלית". זאת, בעודו מציין את האפשרות הסבירה כי נוכח ההאטה הגלובלית החברה צפויה להוריד את תחזית הרווח התפעולי שלה ל-2008.

קרפור , הקמעונאית השנייה בגודלה בעולם, ריכזה עניין בפריז לאחר שדיווחה על עלייה חדה מהצפוי ברווחי המחצית הראשונה הודות לביקוש גובר בשווקים המתעוררים. הרווח התפעולי עלה ב-5.5% ל-1.4 מיליארד אירו, בהתאם לציפיות. וההכנסות נטו עלו ב-1.2% ל-750 מיליון אירו, מעבר לתחזית האנליסטים ל-743 מיליון אירו.

ישראליות באירופה

ב-UBS חתכו את מחיר היעד לאפריקה ישראל בת"א ולאפ"י פיתוח בלונדון. תחת הכותרות "הסיכון הגובר ברוסיה" ו"עת להיות זהירים יותר" חותך הבנק השוויצרי את מחיר היעד למנייה בת"א ב-41.7% ולמניה בלונדון ב-55.6%.

קבוצת קרדן אן. וי. שבשליטת יוסי גרינפלד, שנסחרת בבורסה בתל אביב ובאמסטרדאם, דיווחה אמש (ה') על תוצאותיה לרבעון השני של השנה הנוכחית. הרווח הנקי של החברה ירד ב-70% ל-28 מיליון אירו, על אף עלייה של 1.5% בהכנסותיה לרמה של 207 מיליון אירו. הרווח הנקי למניה (EPS) ירד ב-92% ל-4 אירו סנט למניה.

הירידה ברווח למרות העלייה בהכנסות הקבוצה מגיע ממספר גורמים. ראשית, ברבעון הנוכחי קרדן רשמה ירידה של 75% ברווחים נטו מעליית ערך נדל"ן ל-22 מיליון אירו בהשוואה לרווח מעליית ערך של 91 אירו ברבעון המקביל.

DGRE , הציגה עליות חדות בלונדון בתגובה לדו"חות הטובים שפרסמה אתמול ועל אף שדלק נדל"ן , זרוע הנדל"ן של קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, עברה להפסד של 105.6 מיליון שקל, לעומת רווח של 266.3 מיליון שקל ברבעון. ההכנסות נחתכו ברבעון ב-50% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו ב-648.3 מיליון שקל. הוצאות המימון של הקבוצה עלו ב-35% ל-41 מיליון אירו, בהשוואה ל-35 מיליון אירו, וזאת מאחר שהקבוצה לקחה על עצמה הוצאות מימון נוספות כתוצאה מגיוסי אג"ח והלוואות שנלקחו עוד ברבעון הראשון של 2007.

סיטיקון , הנסחרת בבורסה של פינלנד, הודיעה כי החל מה-1 לספטמבר תעניק 1 מיליון ו-300 אלף אופציות למניות, מתוכן 1 מיליון ו-50 אלף אופציות לעובדי החברה האם, ו-250 אלף נוספות לחברה הבת Veniamo-Invest.