בוסתן בלב העיר

בשולי שכונת נווה דוד בחיפה, בקצהו התחתון של ואדי שייח, נפרש בוסתן כיאט על 6.5 דונם, כדוגמא ייחודית בקנה מידה ארצי לאדריכלות גנים אוריינטלית; אלא שכיום עומד הבוסתן מוזנח ומתפורר, וקואליציית שימור מנסה להצילו כחלק ממסלול טבע מיוחד

שימור אתרים הוא לא רק מבנים. מי שמסתובב במושבה שרונה בקריה בתל אביב יופתע לגלות עצים לשימור. במקוה ישראל השתמרה חצר חקלאית שלמה. חוות הניסויים החקלאית של אהרן אהרונסון בעתלית, עם שדרת דקלי הוושינגטוניה המפורסמת, היא דוגמא נוספת. גם לחיפה יש מה להציע בתחום, והפעם מדובר בבוסתן.

בוסתן כיאט נמצא בשולי שכונת נווה דוד, בקצהו התחתון של ואדי שייח, בין שלוחת כרמליה לשלוחת כבביר. יחידת נוף ייחודית זו נבנתה בתחילת המאה ה-20 על-ידי עזיז כיאט, בן לאחת המשפחות המכובדות והאמידות בחיפה, כבוסתן תענוגות לשימוש משפחתי.

אדריכלות הבוסתן, המשתרע על פני 6.5 דונם, שואבת את השראתה מתרבות הגנים הערבית-מוסלמית, ומאופיינת במפלי מים, מזרקות, בריכות ותעלות המקשרות בין חלקי הגן. כיום עומד הבוסתן מוזנח ומתפורר, טרסות הבטון סדוקות ומתמוטטות בחלקן.

בניסיון לבלום את הידרדרותו של בוסתן כיאט הייחודי, התארגנה "הקואליציה למען בוסתן כיאט", שבה נוטלים חלק ארגוני סביבה, עמותות חברתיות ותושבים. מטרת הקואליציה היא לקדם את שימורו, שיקומו ותחזוקתו השוטפת של הבוסתן, תוך כדי שיתוף הקהילות הסמוכות בפעילות תרבותית ואקולוגית.

הבוסתן מהווה דוגמא ייחודית בקנה מידה ארצי לאדריכלות גנים אוריינטלית. בשנות ה-70 עבר הבוסתן לבעלות עיריית חיפה, וכיום הוא עומד נטוש ומתפורר ומצבו הולך ומדרדר, למרות שהוא נכלל ברשימת אתרי השימור של עיריית חיפה. עיריית חיפה ניסתה בעבר לשקם ולטפח את הבוסתן. לפני כעשור יזמה העירייה תכנון לקדמת הוואדי על-ידי צוות משותף של המועצה לארץ ישראל יפה והמחלקה לתכנון ארוך טווח של עיריית חיפה, באמצעות מתכנני הנוף דפנה גרינשטיין וגיל הרגיל. כמו כן, גייסה עיריית חיפה את קק"ל להשקיע ביישום התכנון בתקציב המונה כמה מיליוני שקלים. העירייה מנסה בינתיים לפעול למניעת הידרדרות נוספת במצב הבוסתן, ומתכננת את שיקומו - אך טרם נקבע לוח זמנים אופרטיבי לכך.

הקואליציה, המורכבת מהמועצה לשימור אתרי מורשת, החברה להגנת הטבע, העמותה לקדמה חברתית חיפה, שתי"ל, מרכז המחקר למורשת הארכיטקטורה בישראל בטכניון, אדריכלים, היסטוריונים ותושבי הסביבה, פנתה ביולי 2008 לראש עיריית חיפה, יונה יהב, והציגה את חזונה ופעילותה לבלימת ההידרדרות של האתר והפחת רוח פעילות חדשה בו.

בפגישה עם להב ביקשו נציגי הקואליציה לפעול מיידית להסדרת הבטיחות במקום, על מנת לאפשר קיום פעילויות חינוכית וקהילתית של תושבים ובני נוער. בנוסף, ביקשו לתקצב תכנון מפורט לבוסתן ולוואדי שיח כולו, ולגבש רעיון כיצד ניתן יהיה לגייס משאבים לשיקום הוואדי.

לדברי הקואליציה, להב הביע עניין רב בקידום הפרויקט ובפוטנציאל הגלום במקום, אך לטענתו אין לעירייה תקציבים כדי לקדם ולהשלים את תכנון הוואדי והבוסתן, שנעשה עבור עיריית חיפה לפני כעשור על-ידי משרד מתכנני הנוף גרינשטיין הרגיל. יחד עם זאת, הביע נכונות לגייס תקציב ייעודי עבור הפרויקט. בינתיים, הצליחה הקואליציה לגייס תקציבים מקרנות סביבתיות לעריכת תיק תיעוד.

מסלול טבע בחיפה

ואדי שייח, שבקצהו התחתון מצוי כאמור הבוסתן, הוא תא שטח בעל חשיבות גיאוגרפית והיסטורית ראשון במעלה בחיפה. כמה מאות מטרים מהבוסתן, במעלה הוואדי, מצויים שרידיה הארכיאולוגיים של הכנסייה שהקימו במאה ה-13 ראשוני המתיישבים על הכרמל, נזירי המנזר הכרמליטי. שני מעיינות מצויים בוואדי, העליון שבהם 'קדוש', ומימי התחתון הם שמשקים את בוסתן כיאט.

הטיול במורד הוואדי הוא מסלול הליכה של כשעה וחצי, במהלכו עובר המטייל ממרכזו הסואן של הכרמל אל הטבע הפראי והעשיר של הוואדי, אל המפגש עם שורשיה הקדומים של העיר חיפה, ודרך שני המעיינות שהיו מושא ביקוריהם של עולי רגל במשך מאות שנים.

בחלקו האחרון של המסע הרגלי נפרש לעיני המטייל הבוסתן עצמו כמעין נווה מדבר, גן נעלם של עצי פרי ותעלות מים, המספר את סיפורה של חיפה בימי המנדט כעיר משגשגת וקוסמופוליטית.

בתפיסה כוללת רואה הקואליציה את פוטנציאל החיבור של ואדי שייח לסביבתו ולרצף שטחים פתוחים לאורך הציר: נחל שייח יכול להתחבר באמצעות שבילי מטיילים לנחל עמיק, לנחל אזוב ולשכונת נווה דוד הסמוכה. ובמעגל הרחב יותר, הבוסתן בנחל שייח שייך למכלול אטרקציות לאורך החוף, ביניהן פארק הכט וטיילת עתידית מפארק ראש כרמל, מתחת לסטלה מאריס ועד טיילת בת גלים. *