איך מגיעים לתפקיד ניהול בכיר? יש מנהלים שעשו את הדרך אל הפסגה באמצעות תכנון מסלול קריירה קפדני בו דבקו לאורך כל הדרך, ולמען הגשמת המסלול כמתוכנן הם אף עשו ויתורים כואבים, התמודדו עם שינויים והפגינו רוח לחימה כשל חייל קרבי. לעומתם, ישנם מנהלים שאומנם תכננו לעצמם תוכנית מפורטת, אולם באיזשהו שלב הם גילו כי היא אינה מתאימה להם יותר והחליטו לצעוד בדרך אחרת. קיים גם סוג שלישי, אלה שמלכתחילה מאמינים שהמשפט "האדם מתכנן תוכניות ואלוהים צוחק" הינו תשקיף מדויק של המציאות, ובעקבות כך הם החליטו לתת לחיים "לגלגל" אותם. אם כך, מה אמור לעשות עובד או מנהל שחולם ביום מן הימים לשבת על כס מנכ"ל החברה? האם עליו לסמוך על יכולותיו או על המזל, או אולי דווקא לדבוק בתכנון קריירה מוקפד? שלושה מנהלים בכירים מספרים על הקריירה שלהם ועל הדרך בא צעדו כדי להגיע לכיסא הרם.
המתכנן: "צריך להגדיר שאיפות ואז להגשימן"
"אני מאמין שאנשים צריכים להגדיר לעצמם שאיפות ואז לייצר שיטה להגשימן", אומר אריה (ריצ'י) ריכטמן, מנכ"ל קליל תעשיות בע"מ, שבתחילת הקריירה שלו החליט שהוא מייעד עצמו להיות המנכ"ל.
"הגעתי לקליל לפני עשרים שנה בתפקיד של מהנדס זוטר", הוא מספר, "לאחר שנה בתפקיד שאלתי את עצמי 'מה עכשיו?', הרמתי את עיניי, ראיתי את כיסא המנכ"ל והחלטתי שזה מה שאני רוצה להיות".
*מה זה אמר בפועל?
"תכננתי להיות מנכ"ל בגיל 55 (ולא בגיל 43 כפי שקרה בפועל). התוכנית היתה לבצע כל תפקיד ומשימה שינתנו לי על הצד הכי טוב שאני יכול. בנוסף, ניסיתי להרחיב את סמכויותיי באמצעות פיתוח תחומים חדשים ולא באמצעות החלפת אנשים, ויכול להיות שבשל כך אף אחד לא חתך אותי בדרך".
*מה הצד הפחות יפה של המרוץ לתפקיד?
"אין ספק שכאשר אתה אומר לעצמך שאתה רוצה להיות מנכ"ל אתה בולע כמה צפרדעים בדרך, ואתה מבין שהכי חשובה המטרה ולא אם מישהו פגע בך. בנוסף, תוכנית כזו מצריכה ממך להפגין, פחות או יותר, את כל עקרונות המלחמה, כגון נחישות, הצבת יעדים ומטרות, וגילויי יוזמה. בתוך כל זה חשוב, לתפישתי, שזה יהיה ביושר וביושרה, כי הדבר שאתה לוקח איתך הוא השם שלך".
*כיצד התמודדת עם שינויים לאורך הדרך?
"האמת היא שלא היו הרבה שינויים. בעצם השינוי העיקרי היה כשמנהל השיווק סיים את תפקידו. מבחינתי זה היה השלב היחיד בו נאבקתי על התפקיד. הצעתי למנכ"ל להחליפו, הוא היה קצת בשוק, אבל שכנעתי אותו.
"שינוי נוסף היה החלפת הבעלות בחברה, זה בהחלט היה טראומתי. כשחברה עם תרבות של מעל 50 שנה פתאום עוברת בעלות, זה מעבר שמזעזע את הארגון. לכל הארגון, לא רק לי, לקח מספר שנים להתאושש. גם כאן, בסיכומו של דבר, פניתי לבעלים החדשים, ופרשתי בפניהם את תפישת העולם שלי. היו בינינו דיונים, בין לבין הביאו לחברה מספר מנכ"לים, עד השלב שבו הסכימו לתת לי את התפקיד".
מי מתכנן קריירה?
טל קומרצ'רו, יועצת תעסוקתית בכירה במכון אדם-מילא, חושבת ש"אנשים מצליחים מתכננים את הקריירה שלהם. כאשר היכולת להשיג דברים בקריירה לאורך זמן קשורה ליכולת להציב מטרות - גם לרוחב ולאו דווקא לגובה - לזהות הזדמנויות מתאימות ולהשיג את המטרות. אם אתה שם לעצמך מצפן, יש סיכוי טוב יותר שתשיג את מה שאתה רוצה".
גם נורית ברמן, יו"ר ומנכ"ל קבוצת עמדה, גורסת כי "אנשים שמתכננים קריירה, הם אנשים הישגיים שהמטרה מוגדרת וברורה להם מאוד, כאלו שעוסקים כל הזמן בראייה כיצד ביכולתם להרחיב את תחומי האחריות וההתנסות שלהם על מנת להגיע לתפקיד בכיר".
לעומתן, המאמנת שרה ארבל, המייסדת של השלוחה הבינלאומית ICF בארץ, מאמינה כי "תכנון קריירה הוא דבר נכון כל עוד לא נכנסים לאפיק צר של פעילות, ושומרים על מידה של פוקוס ועל פתיחות לזיהוי הזדמנויות שנקרות בדרך, כאלה שיכולות לעתים להיות מעניינות וטובות יותר מהתכנון עצמו".
המאלתר: "הבנתי שאף אחד לא ימציא את הגלגל"
"לא עשיתי שום טעות ברזומה", מצהיר עו"ד ליאב גפן, משנה למנכ"ל שמרת הזורע, שבמשך שנים הלך לאורה של תוכנית קריירה מדוקדקת.
"מגיל צעיר הייתי בטוח שההתפתחות שלי תהיה פוליטית", הוא מספר, "כבר בגיל 24 הקמתי אגודה למען היישוב הקהילתי שבו חייתי, הייתי יו"ר אגודת הסטודנטים, והלכתי ללמוד עריכת-דין - כי זה היה הטייטל הכי מהיר שידעתי שאפשר להשיג לפני התואר ד"ר. היה לי ברור שזה טייטל חשוב כדי ליצור לי מעמד".
*אז מה בעצם קרה?
"במהלך לימודי הדוקטורט במדע המדינה הבנתי פתאום שבעצם הכל כבר היה, ואף אחד לא ימציא את הגלגל. כתוצאה מכך נכנסתי לתקופה די ארוכה של חשיבה. זהו שלב שבו צריך לשלם מחיר גבוה לאגו או להיפטר ממנו. אני בהחלט זוכר את התקופה הזאת כתקופת עצב עם איזושהי נקודה של אופטימיות".
*כיצד היא הסתיימה?
"חיפשתי נקודות בהן אני יכול לתרום בתחומים אחרים, כגון חברות מסחריות, והתחלתי ללכת לראיונות במקומות עבודה. בשמרת הזורע חיפשו מנהל כספים, ובראיון הסברתי להם שכדאי שייקחו רואה חשבון כי אני מייעד את עצמי לתפקיד המנכ"ל. לאחר מכן קראו לי לתפקיד משנה למנכ"ל. היום אני מסתכל על העתיד בתכנון רחב יותר, האומר שבינתיים אצבור יכולות וניסיון על מנת שבעתיד אוכל לנהל חברה גדולה".
איך משנים קריירה מתוכננת?
ברמן: "אם בעבר תכנון קריירה או קבלת החלטה לגבי הקריירה היו לכל החיים, הרי שכיום אנו חיים בסביבה מורכבת בה הבחירות אינסופיות, ובחירה שעשיתי בגיל צעיר על כיוון מסוים אינה בהכרח הבחירה שלי לכל החיים. פעמים רבות, אנשים שמתכננים קריירה מבינים בשלב כלשהו שהיתה להם טעות בתכנון, ובעצם הם פעלו על-פי איזושהי פנטזיה שאינה רלבנטית למציאות. כשמבינים זאת בתחילת הדרך זה לגיטימי ופחות כואב, אך כשזה קורה בשלבים יותר משמעותיים בקריירה המחירים יכולים להיות כבדים. זוהי תקופה בה אפשר לסבול או להפוך זאת למסע של התפתחות אישית, מכיוון שזוהי הזדמנות להמציא את עצמנו מחדש".
ארבל: "כאשר יוצרים חיבור בין הקריירה לבין הזהות האישית וחל שינוי בקריירה, נוצר תהליך בעייתי בו חווים היפרדות מזהות אחת, הימצאות במקום של חוסר זהות ולאחריו עיצוב זהות חדשה. לכן, אני ממליצה לא ליצור את המיזוגים האלה אלא לבנות זהות אישית יציבה, כזו שאינה משתנה בכל פעם שמשנים את הזהות המקצועית".
קומרצ'רו: "אסור למדוד החלטות כנכונות או כלא נכונות על-פי התוצאות שלהן. החלטה נכונה קשורה למה שאתה יודע על עצמך, לרצונות שלך ואפילו אם תטעה השאלה היא אילו לקחים תפיק לפעם הבאה".
המתגלגל: "אתה יכול לכוון אבל לא ממש לתכנן"
"למדתי לפני הרבה שנים שאי-אפשר לתכנן ליותר מדי זמן", אומר אילן מאור, מנכ"ל SHENG BDO ZIV HAFT, המייעצת ללקוחות ישראלים וגלובליים בסין, "אתה יכול בגדול לכוון אבל לא ממש לתכנן תפקידים, בעיקר כי אנחנו תלויים באנשים, בהתפתחויות, בסביבה וכו'. לכן, צריך לקחת כל תפקיד בצורה הכי טובה שאפשר, להאמין שהוא יביא עמו הזדמנויות חדשות ולשמור על עיניים פקוחות".
*מה גרם לך להגיע למסקנה הזאת?
"תמיד קרו לי דברים ברגע האחרון. בסוף קורס צוערים היתה השליחות הראשונה. כוונתי היתה להיות מוצב בדרום-אמריקה ולשם כך למדתי קורס בספרדית, אך בסופו של דבר קיבלתי תפקיד בקטמנדו בו אין דובר ספרדית אחד. סיימתי את תפקידי ותכננתי לחזור לארץ, אבל במקום זה קראו לי לפתוח משרד של הנציגות הישראלית של משרד החוץ בטייוואן. בסוף שנת 2000 סיימתי לימודי מנהל עסקים ותכננתי לעבור לסקטור הפרטי, אולם חצי שנה לאחר מכן מצאתי את עצמי בתפקיד ראש הקונסוליה הכללית של ישראל בשנחאי. גם לתפקידי הנוכחי הגעתי במקרה: סיימתי את תפקידי במשרד החוץ, ובדיוק אז קיבלתי הצעה מהשותף הישראלי שמנהל את החברה".
למי מתאים "לגלגל" קריירה?
ארבל: "זוהי שיטה המתאימה לאנשים אינטואיטיביים, כאלה שמנהלים את חייהם על-פי מצפן פנימי, אינם קושרים את זהותם האישית למקצועית ועל-ידי כך מאפשרים לעצמם לדלג על קריירות ותפקידים ביחס ישיר לתחושה האינטואיטיבית ולמקום בו הם מקבלים את הסיפוק וההנאה מהעשייה".
ברמן: "זוהי תפישה בסיסית נכונה. אתה צריך לעשות הכי טוב בתפקיד בו אתה נמצא, כאשר תכנון עתידי אינו חייב להיות תכנון מדוקדק אלא הגדרת מטרה עתידית - כזו שאפשר לפעול מולה בגמישות, שתאפשר להבין כיצד כל הצעה משרתת אותי, ותוביל להבנה שניתן להגיע לאותו מקום במספר דרכים".
קומרצ'רו: "חשוב שיהיה איזשהו חזון לפיו אפשר יהיה לזהות הזדמנויות מתאימות".
אז מהי בעצם השיטה הנכונה להגיע לצמרת?
"אין שיטה הכי טובה", אומרת ארבל, "יש שיטות שונות שמתאימות לאנשים שונים. כשהפרופיל האישי והמקצועי שלנו תואמים, ושאדם מזהה את המפגש האולטימטיבי בין רמת ההנאה ורמת ההנעה - זהו המקום שיכול להגדיר את הדרך שלו".
ברמן: "מדובר במערכת רבת מרכיבים התלויה במשתנים רבים, כגון תחום העיסוק, אוסף התפקידים בו התנסית, גודל הארגון, סוג המצבים שניהלת ועוד. לכן, כל תוכנית תהיה אישית מאוד".
קומרצ'רו: "תכנון קריירה הוא ללא ספק דבר חשוב, אך יחד עם זאת חשוב להגיב גם לכאן ועכשיו, לשינויי השוק ולכל מה שקורה בחוץ. לכן, צריך שיהיה שילוב נכון בין תכנון וחשיבה עתידית לבין רגישות וראייה מפוקחת של המציאות, כזו המאפשרת לזהות הזדמנויות רלבנטיות, לדעת לתמרן מול שינויים ולהגיב בצורה מקדמת גם אם זה לא בדיוק לפי התכנון". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.