המיסוי הירוק: קנס או פרס?

לפני כולםהמיסוי הירוק, שייכנס לתוקף ב-2009, צפוי להשפיע מהותית על תמחור כלי הרכב החדשים ושיבוצם בקבוצות השווי ; סוגיית המיסוי הירוק ריחפה בחודשים האחרונים מעל שוק הרכב כמו עננה כבדה של חוסר ודאות, וסימני השאלה הלכו והתרבו

בשבוע שעבר פרסמה רשות המסים מכתב ליבואני הרכב ובו "קריאת כיוון" על הצפוי בתחום רגולציית הרכב בחודשים הקרובים. המסמך עוסק בעיקר בעדכון הקרוב של "קבוצות שווי השימוש" ברכב צמוד בינואר 2009, אולם בין השורות ניתן היה למצוא התייחסות רשמית ראשונה ללוח הזמנים הצפוי למימוש רפורמת "המיסוי הירוק" על רכב.

סוגיית המיסוי הירוק ריחפה בחודשים האחרונים מעל שוק הרכב כמו עננה כבדה של חוסר ודאות וסימני השאלה הלכו והתרבו. מה תהיה ההשפעה של מנגנון ה"קנס/פרס" ושיטת "הקבוצות הירוקות" על שוק הרכב החדש ועל יחסי הכוחות התחרותיים בו? איך יושפעו מהמס הירוק סגמנטים שונים של שוק הרכב? איך המיסוי הירוק ישפיע על הרכישות של שוק ציי הרכב? מה תהיה ההשפעה על קבוצות שווי השימוש? והשאלה הגדולה ביותר: מתי בכלל ייושמו שינוי הרגולציה האלה?

מנסים למצוא שביל זהב

המכתב ליבואני הרכב לא מפזר את הערפל, אבל מציב רשמית כמה אבני דרך ליישום המיסוי הירוק, שעד כה היו בגדר שמועות וספקולציה. כך למשל, מהמכתב עולה בבירור שבסביבות אמצע השנה הבאה ייושם מנגנון ה"קנס/פרס" של האוצר - כלומר מספר חודשים אחרי פרסום קבוצות המחיר החדשות בינואר 2009. מנגנון הקנס/פרס יחלק את כל כלי הרכב החדשים הנמכרים בארץ ל"קבוצות ירוקות" ויעניק "פרס" של עד 6,000 שקל או קנס של עד 15 אלף שקל במס הקנייה של כלי רכב חדשים, בהתאם לרמת זיהום האוויר שהם מייצרים. רמה זו תיקבע ב-15 קבוצות שונות.

במקור תוכנן המנגנון להיות מיושם במקביל למעבר משיטת "קבוצות שווי השימוש" לשיטה "ליניארית", שנגזרת ממחיר הרכב. יש הרבה היגיון מערכתי בסינכרון בין שני צעדי הרגולציה הללו. אם ניקח למשל מכונית "ירוקה", שזכאית ל"פרס" של 5,000 שקל במס הקנייה, הרי שבשיטה הליניארית פרס ירוק, שיוזיל את מחיר הרכב, יתבטא ישירות בהוזלת שווי השימוש שלו לעובד, ויעניק לו מוטיבציה לבחור ברכב ירוק כרכב צמוד.

ברשות המסים מודעים היטב לכך שהצמדת מנגנון הקנס/פרס לשיטת "הקבוצות", שעדיין תהיה בתוקף בינואר 2009, עלולה ליצור עיוותים אינספור כאשר כלי רכב רבים "ייפלו" מחוץ לקבוצות השווי שלהם. זה מה שעלול היה לקרות לרכבי כביש-שטח רבים, שהצליחו להשתחל השנה בקושי לקבוצות שווי השימוש 4 ו-5, דוגמת יונדאי טוסון, ניסן XTRAIL, מיצובישי אאוטלנדר וכו', ועל-פי שיוכן לקבוצות ירוקות הם צפויים לספוג "קנס ירוק" כבד. בקיצור, מהומה רבתי.

במקור אכן תוכנן "סינכרון" בעיתוי בין שינוי שיטת קבוצות שווי השימוש למודל ליניארי, לבין יישום המיסוי הירוק. אבל בשל המורכבות הטכנית הרבה של השינויים, הוחלט לדחות את המעבר לשיטה ליניארית רק לינואר 2010. אולם רשות המסים, שלא רוצה לראות את המומנטום של "המיסוי הירוק" מתמסמס בציפייה לשינוי, החליטה על פתרון ביניים: מנגנון הקנס/פרס של המיסוי הירוק ייכנס (כנראה) לתוקף כבר באמצע 2009 - רחוק מספיק כדי שלא להשפיע על קבוצות השווי הנוכחיות אבל חצי שנה לפני שינוי השיטה לשיטה ליניארית.

מדובר לכאורה בפתרון אידיאלי של "לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה" - גם אם המחיר של דגם חדש יוזל ב-5,000 שקל כתוצאה מהיותו "ירוק" או יתייקר ב-15 אלף שקל כתוצאה מהיותו מזהם, הוא עדיין ישתייך לאותו קבוצת שווי, שבה נרשם בתחילת 2009, מכיוון שקבוצות השווי מתעדכנות רק אחת לשנה. חצי שנה מאוחר יותר, כאשר יבוטלו קבוצות המחיר, השינוי במחירו יתורגם ישירות לעלות שווי השימוש שלו.

חצי שנה של עיוותים

הבעיה היא שעד ששני שינויי הרגולציה יסונכרנו, תהיה עדיין בשוק הרכב חצי שנת מכירות - המחצית השנייה של 2009 - שבה עשויים להיווצר הרבה מאוד עיוותים, שרובם נובעים מכך ששוק הרכב החדש בישראל הוא "שוק ליסינג".

ניקח, כדוגמה, משפחתית מקובלת, שזכאית ל"פרס" ירוק של 3,000 שקל. אם וכאשר יוחל המס הירוק ביוני 2009, לא יהיה ליבואן של המשפחתית תמריץ להעביר את ההטבה ישירות ללקוח, מכיוון שהדבר לא ישפיע על קבוצות המחיר. ייתכן שיופעל עליו לחץ תחרותי לשפר את העמדה שלו מול המתחרים בפלח הלקוחות הפרטיים, אבל מכיוון שהלקוח הפרטי הוא "זן נכחד", סביר להניח שבחודשים הראשונים ליישום המס הירוק, ה"פרס" הירוק יתגלגל להגדלת ההנחות לחברות הליסינג.

מנגד יבואן של ג'יפ עירוני או של מכונית מנהלים צמאה עם 6 צילינדרים, שייענשו בעשרת אלפים שקל "קנס" ירוק, יעבירו את הייקור למחירון של הצרכן הפרטי מכיוון שלא ניתן לספוג העלאות בגודל כזה. אבל לעומת זאת המוטיבציה של חברות הליסינג לרכוש את הרכב כמעט לא תשתנה, מכיוון שבמחצית שנייה של 2009, כלי הרכב עדיין הללו ישתייכו לקבוצת המחיר הנמוכה יותר גם אם הם יהיו יקרים יותר בעשרת אלפים שקל.

כאן אמור להיכנס לתמונה המשרד לאיכות הסביבה, שמגלגל רעיון "לכפות" על יבואני הרכב להעביר את התמריץ "הירוק" לצרכן. זאת באמצעות חיוב פרסום השייכות של כל דגם לקבוצה כלשהי ופרסום גובה הקנס פרס הרלבנטי, כמו גם פיקוח על הפרדת המס הירוק בחשבונית הרכישה של הרכב.

זה רעיון יפה אך לא לגמרי ריאלי. בתור התחלה, יבואנים שדגם חדש שלהם צפוי לקבל "פרס" ירוק, עשויים לייקר את מחירו עוד לפני כן בגובה אותו "פרס" לפני כניסת התקנות לתוקף ואז כביכול להחזיר את הסכום ללקוח. זה "טריק" עסקי אנטי-צרכני אבל לגיטימי ונפוץ. בנוסף, למשרד לאיכות הסביבה אין יכולת השפעה על חשבוניות ומיסוי, כך שרעיון הפיקוח עשוי להיגנז.

בענף הרכב מגיבים בינתיים על הצפוי בנוסח "נחכה ונראה". חלק מהיבואנים סבורים שיש ספק אם האוצר בכלל יצליח ליישם את "המס הירוק" כבר בשנה הבאה בשל המהומה הפוליטית. אחרים עדיין מנסים לעכל את הירידה הקרובה בקבוצות שווי השימוש, שגם היא תהיה טראומתית לרבים. אבל צריך לזכור: בענף הרכב עשרה חודשים הם מעט מאוד זמן. ובינתיים יש יותר שאלות מתשובות.