השבוע במט"ח: הדולר בצל תוכנית החירום האמריקנית

[לפורטל הפיננסי] [לאתר המט"ח] בנק אגוד: "מודל ההלאמות שאימצו הרשויות בארה"ב מצד אחד אמור לייצב את השווקים אך מצד שני מגביר את החשש מפני השלכות נוספות שיהיו לכך בעתיד על הכלכלה. כשהמלאימה היא מדינה בגירעון ענק יהיו לכך השלכות"

תוכנית החילוץ של פולסון וברננקי לשוק ההון האמריקני נתנה דחיפה למטבע האמריקני אשר טיפס כנגד רוב המטבעות העיקריים, אך עם זאת סיים שבוע מסחר תנודתי למדי כאשר הוא נחלש אל מול המטבעות העיקריים, וזאת על רקע ההערכות כי ממשלת ארה"ב תמשיך להתערב בשווקים הפיננסיים (להורדת מדריך מיוחד בעקבות שינוי דרמטי בתנאי שוק המט"ח).

"אם הסוחרים יאמינו שהסרת הנכסים הבעייתיים מהמאזנים של החברות תאפשר לכלכלה להתקדם ולשוק הדיור להתאושש, הכלכלה האמריקנית תהיה אטרקטיבית יותר עבור משקיעים. למרות שועדת השוק הפתוח צפויה להותיר את הריבית ללא שינוי בעתיד הנראה לעין, הסיכויים גברו לכך שהבנקים המרכזיים של אנגליה ואירופה יקצצו את הריביות שלהם והדבר עשוי לתמוך בדולר בטווח הבינוני". ציינו במחלקת המחקר של TRIFX, הזרוע הישראלית של FXCM.

"אי הוודאות של המשבר מגולם בתנודתיות. קריסת המוסדות הפיננסיים וההלאמות מובילים את הכיוון הכללי כלפי מטה. מודל ההלאמות שאימצו הרשויות בארה"ב מצד אחד אמור לייצב את השווקים אך מצד שני מגביר את החשש מפני השלכות נוספות שיהיו לכך בעתיד על הכלכלה. כשהמלאימה היא מדינה בגירעון ענק יהיו לכך השלכות". ציינו כלכלני בנק אגוד.

בזירת המט"ח המקומית, יגיבו המשקיעים להחלטת הריבית של חודש אוקטובר, של בנק ישראל, כאשר הערכות בשוק הן כי הנגיד, פרופ' סטנלי פישר, יותיר את הריבית בשיעור של 4.25%. נזכיר כי בארבעת החודשים האחרונים העלה פישר את הריבית בפעימות של רבע אחוז, מרמה של 3.25%. פישר מגיע להחלטה עם רוח גבית חזקה: נבואות הזעם שהוא משמיע כבר כמעט שנה על משבר כלכלי חריף מלווה במשבר פיננסי חמור, מתחילות להתממש וביתר שאת, למרות נתוני המאקרו האחרונים מהמשק הישראלי, שעדיין טובים יחסית.

נציין כי יומן נתונים אמריקני ריק יחסית מאירועי סיכון משמעותיים לדולר, יביא שוב את המסחר במניות יחד עם התפתחיות כלכליות נוספות בייחוד בארה"ב ובאירופה, להמשיך ולהכתיב את תנועת המחירים בזירת המט"ח הגלובלית.

ביום ד' הקרוב צפוי להתפרסם סקר IFO בגרמניה, בשעה 11:00 לפי שעון ישראל. הסקר שמתבסס על מדגם מייצג של חברות כלכליות במדינה, בוחן למעשה את האקלים העסקי ואת ציפיות השוק. ב-TRIFX סבורים כי הסקר צפוי להציג תמונה מעורבת. כאשר המרכיב בסקר המתייחס למצב הנוכחי אמור לרדת מ-103.2 ל-101.9, ואילו המרכיב בסקר המתייחס לציפיות העתידיות צפוי לעלות מ-87 ל-87.3.

"הגורם העיקרי שהפיל את האירו כמעט 2000 נקודות מהפסגה מעט מעל 1.60 ועד לרמות השפל הנוכחיות סביב אזור 1.40, הינו השינוי בתחזיות הריבית בגוש האירו. הצפי בשווקים כעת הוא כי הבנק המרכזי באירופה יפחית את הריבית בשיעור של כ-0.5% במהלך השנה הקרובה". ציינו ב-TRIFX.

אך השאלה הנשאלת לאור זאת היא האם הבנק יתחיל בסבב הפחתות הריבית כבר השנה. נציין כי מרבית ההערכות בשוק טוענות כי הבנק המרכזי יתחיל בכך ברבעון הראשון של 2009.

בסוף השבוע, ביום שישי, שעה 01:45 שעון ישראל, צפוי להתפרסם תמ"ג ניו-זילנד לרבעון השני. התחזיות המוקדמות מצביעות על גידול שלילי של 0.4%, וזאת לאחר שגם ברבעון הראשון של השנה נרשם גידול שלילי של 0.3%. נזכיר כי לפני כשבועיים החליט הבנק המרכזי על הפחתת ריבית ב-0.25% ל-7.75%, וזאת בשל סימני ההאטה החמורים במשק המקומי.

"הדולר הניו זילנדי חשוף מאוד לתנודות בסנטימנט הסיכון השווקים, ולפיכך, אם השווקים ירעשו שוב סביב משבר האשראי בארה"ב, הרי שהדבר צפוי להצניח את הדולר הניו זילנדי, בייחוד אל מול הין היפני". הוסיפו ב-TRIFX.

האירוע אשר יחתום את השבוע יגיע עם פרסום נתוני מוצרים בני-קיימא בארה"ב, בשעה 15:30 שעון ישראל. כאשר על פי התחזיות המוקדמות, צפוי הדוח להצביע על ירידה של 1.5% בהיקף המכירות בחודש אוגוסט, וזאת לאחר עלייה של 1.3% בחודש יולי.

נציין כי נתונים אלו הכוללים מוצרים יקרים המחייבים הוצאה לטווח הארוך, מהווים בין היתר את שיקוף הציפיות של הצרכן האמריקני לגבי העתיד הכלכלי. נתונים אלו מקבלים משנה תוקף לאור המשך מגמת הצמצום בשוק התעסוקה האמריקני והירידה ברמת ההכנסה, אשר ממשיכים לערער את הביטחון של האמריקנים בעתיד הכלכלי שלהם וביכולתם לעמוד בהוצאות ארוכות טווח.

האנליסטים ב-TRIFX ציינו כי הנתונים החיוביים שנרשמו בחודשים האחרונים מיוחסים לשורת ההטבות הכלכליות והחזרי המס שהוציאה לפועל הממשלה האמריקנית, אך עם זאת משקלם פוחת ובכך מתבהרת התמונה האמיתית והעגומה על מצבו של הצרכן האמריקני.

[לאתר המט"ח] [לפורטל הפיננסי]