יש לכם רעיון שעשוי לעזור לאנושות? גוגל תיתן 10 מיליון דולר תמורתו

לרגל חגיגות העשור להיווסדה יוצאת גוגל במבצע: כל אחד, גם בלי יכולת טכנולוגית, יכול להציע רעיון

ביוזמה לציון 10 שנים להיווסדה, פונה ענקית האינטרנט גוגל אל הציבור הרחב וקוראת לכל מי שבאמתחתו רעיון העשוי לסייע לאנושות - או לפחות למספר משמעותי של בני אדם על-פני כדור הארץ - להעלות אותו בפניה. אם הוא יימצא ראוי - תעניק החברה לבעליו 10 מיליון דולר לשם מימושו.

במסגרת הפרויקט, המכונה 100 בחזקת 10 (מונח מתמטי שנקרא גוגול והוא מקור השם גוגל), יחליט פאנל של שופטים על חמישה רעיונות שיזכו למימון הנכסף, ויוכרזו בפברואר בשנה הבאה.

בהודעה שנמסרה בשידור חי ברשת CNN אתמול בבוקר (ד'), אמר נציג מטעם גוגל כי "הרעיונות יכולים להיות גדולים או קטנים, מבוססי טכנולוגיה כמו גם גאוניים בפשטותם, אבל מה שחשוב זה שהם יהיו בעלי השפעה. אנו מודעים לעובדה שישנם אינספור רעיונות מבריקים שזקוקים למימון ותמיכה בכדי לשאת פרי".

את הרעיונות ניתן לשלוח ב-25 שפות באתר project10tothe100th.com עד ל-20 באוקטובר. על טופסי הפניה לכלול תיאור של הרעיון ותשובות לשש שאלות המופנות למועמדים, ביניהן "במידה ורעיונך ייצא אל הפועל, מי ימצא בכך את התועלת הגדולה ביותר וכיצד?"

עובדי גוגל יבחרו את 100 הרעיונות הטובים ביותר עד ל-27 בינואר 2009. בין התאריך הזה ל-2 בפברואר, תיפתח זכות הבחירה לציבור הרחב, שיוכל לדרג את הרעיונות בהצבעה באינטרנט. לאחר מכן, יבחר צוות השופטים, ששמותיהם עדיין לא פורסמו, את חמשת הרעיונות הזוכים מבין העשרים שהגיעו לשלב הגמר.

כספי הזכייה הם 10 מיליון דולר, כך שאם אכן יחליטו השופטים שישנם חמישה רעיונות הראויים למימון - יזכה כל אחד מהם בתמיכה של 2 מיליון דולר.

דוברת מטעם גוגל נמנעה מלציין קריטריונים ברורים עבור הרעיונות להם מעוניינים להיחשף במסגרת הפרויקט, אך באתר שהוקם לשם כך מצוין כי תוענק עדיפות לרעיונות שיקדמו נושאים כגון הענקת מזון ומחסה לאוכלוסיות נזקקות, שיפור המצב הבריאותי, שיפור הגישה לחינוך, תמיכה במערכת האקולוגית וקידום אנרגיות נקיות.

"אנו לא רוצים לשים מגבלות על הרעיונות המוגשים לפרויקט, אנו רוצים לראות ולשמוע מגוון רחב ככל האפשר של רעיונות", אמרה מנהלת השיווק הראשית של גוגל, "אנו מאמינים כי רעיונות גדולים יכולים לבוא מכל מקום".

כדוגמה חיה לאמירה זו, הביאו בגוגל את השקת ערוץ Google News באתר החברה, שהתחיל כיוזמה של אחד המהנדסים בה לאחר אירועי 11 בספטמבר, כשנוכח לדעת שאין אתר המרכז ידיעות מכל אתרי החדשות הראשיים באינטרנט.

פתיחת הפרויקט לציבור הרחב ולא רק למעבדות מחקר ופיתוח ולאוניברסיטאות, מהווה הצהרת תמיכה של גוגל בתפיסת ה-Crowd Sourcing שלשיטתה ניתן למנף את חכמת ההמונים לשם מציאת פתרונות לבעיות שונות, במיוחד בעידן האינטרנט.

הפרוייקט הנוכחי שונה מפרויקט אחר עליו הכריזה גוגל, Lunar X Prize, במסגרתו נקראים צוותים לפתח רובוט שיהיה מסוגל לנחות על הירח, לעבור על פניו מרחק של כ-500 מטר ולשגר תמונות ואינפורמציה בחזרה לכדור הארץ.

הצוות הזוכה יזכה בפרס של 20 מיליון דולר, ונכון להיום מתחרים 16 צוותים שונים עליו.

בפרויקט 100 בחזקת 10, לעומת זאת, לא תידרש מהזוכים כל מיומנות טכנית במטרה ליישם את רעיונותיהם. בגוגל טרם החליטו כיצד ימומנו הרעיונות הזוכים במידה וסכום הפרס המוענק לא יספיק כדי להוציאו אל הפועל.

במסגרת התחרות גם אין הגבלה על מספר הרעיונות שיכול להציע אדם אחד, ציינו בגוגל.