מהפך בוול סטריט: המסחר ננעל בנטייה לעליות; הנאסד"ק ירד 4% בשבוע - מניית בנק וואכוביה צנחה ב-27%

חמ"ל "גלובס" - כל החדשות והפרשנויות על המשבר הפיננסי העולמי ; הבנק מנהל מגעים לרכישתו בידי סיטיגרופ ; וושינגטון מיוצ'ואל הפסיקה להיסחר לאחר שצנחה ב-90.3% ; טבע עלתה ב-0.9% בעקבות הסכם עם אינדבוס - שזינקה ב-102.9% ; JP מורגן-צ'ייס טיפסה ב-11% ; סביינט איבדה 14.5% מערכה ; נשיונל סיטי נפלה ב-25.7%

תוכנית החילוץ אולי מתעכבת, אבל המערכת הפיננסית בארה"ב זועקת לאוויר לנשימה; רק יממה עברה ונראה כי השווקים הפיננסיים התהפכו ברחבי העולם. יממה - שהחלה מהקריסה הגדולה ביותר של בנק עד כה, בנק המשכנתאות וושינגטון מיוצ'ואל וכלה בדיווחים ראשוניים על שיחות אותם מקיים הבנק הרביעי בגודלו בארה"ב, וואכוביה, לרכישתו בידי סיטיגרופ. ורק אישור לתוכנית החילוץ - אין.

ועם זאת, בית הנבחרים האמריקני החל לדון שוב - והפעם בבהילות - בהצעתו של שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, לחלץ את המגזר הפיננסי מהחובות הבעייתיים בעלות של 700 מיליארד דולר מכספו של משלם המיסים. הצבע, שהתחיל לחזור ללחיי המשקיעים בוול סטריט כבר קודם, הביא את המסחר להסיחר בנטייה חיובית ברובה, כשלמדד הדאו ג'ונס הצטרף ה-S&P 500 בעליות שערים.

עם פתיחת המסחר, איבד מדד הנאסד"ק למעלה מ-2% מערכו ומדד הדאו ג'ונס נסוג אל מתחת לרמת ה-11,000 נקודות, אולם הירידות במדדים המובילים התמתנו מהותית לאור נחרצותו של בוש בכל הנוגע לצפי לאישור התוכנית הכלכלית. "אנו חייבים להתעלות על עצמנו לאור האירועים", אמר בוש, והרפובליקנים הסכימו לחזור לשולחן המו"מ. ואף על פי כן, הנאסד"ק ננעל בטריטוריה השלילית, אם כי בירידה לא מהותית.

בחזרה לתקציר האירועים הקודמים: יום העסקים הסוער ברחבי הגלובוס החל בנוהל שהמשקיעים למדו להכיר היטב בשבוע וחצי האחרונים. השעות שאחרי סיום המסחר אתמול היו דרמטיות וטמנו בחובן שתי בשורות גדולות שהמשקיעים התייחסו אליהן ברגשות מעורבים. תוכנית החילוץ של שר האוצר פולסון ויו"ר ה'פד' ברננקי, אשר הסכם עקרוני לאישורה כמעט נחתם אתמול ע"י הקונגרס והביא לראלי בסיום המסחר, התפוצצה על שולחן הדיונים בבית הלבן בעקבות התנגדות חברי קונגרס רפובליקנים.

בשעות אלו, כאמור, מתכנסים שוב כל הנוגעים בדבר לישיבה נוספת במאמץ לגבש עסקת חבילה כלשהי. הקונגרס אמור לצאת היום לפגרת בחירות, כדי לאפשר לחבריו לנהל קמפיינים באזורי הבחירה שלהם והמחוקקים שואפים לחזור הביתה מהר ככל האפשר.

ואם לא די בכך, אמש נרשמה הקריסה הגדולה ביותר של בנק בתולדות ארה"ב, כשהשלטונות סגרו את בנק המשכנתאות וושינגטון מיוצ'ואל, שהיה הבנק השישי בגודלו בארה"ב, לאחר שלאחר שבעשרת הימים האחרונים נמשכו מהבנק 16.7 מיליארד דולר, והוא נקלע לקשיי נזילות קשים. JP מורגן-צ'ייס, שרכש את בר סטרנס לפני כחצי שנה, נחלץ גם הפעם לעזרת הבנק, והוא ירכוש את נכסיו ב-1.9 מיליארד דולר.

נדמה שנתון הצמיחה המרכזי והסופי של כלכלת ארה"ב לרבעון השני שפורסם שעה לפני המסחר, נדחק היום לשוליים בתוך הסערה. המשק האמריקני צמח ברבעון השני ב-2.8%. הנתון הסופי נמוך מהאומדן הקודם אך גבוה מהצמיחה ברבעון הראשון.

"אני סבור שהשווקים מצויים בהשהיה ומנסים להבין לאיזה כיוון לפנות, כשהקונגרס עדיין מהווה גורם בעל חשיבות", אמר היום מארק קופלט מקרנות מחקר. "נכון לעכשיו, כולם קצת המומים".

הדאו ג'ונס ננעל בעלייה של 1.1% ל-11,143.13 נקודות ; מדד ה-S&P 500 ננעל בעלייה של 0.34% ל-1,213.27 נקודות ; מדד הנאסד"ק ננעל בירידה של 0.15% ל-2,183.34 נקודות.

בסיכום שבועי, ירד הדאו ג'ונס ב-2.2%. ה-S&P 500 ירד ב-3.3% והנאסד"ק ב-4%.

מדד הנאסד"ק

זירת המאקרו

שעה לפני פתיחת המסחר פורסם נתון התמ"ג הסופי לרבעון השני. לעומת צמיחה בשיעור 2.8%, ציפו האנליסטים כי הכלכלה האמריקנית צמחה ב-3.4% - לאחר צמיחה של 0.95 בלבד ברבעון הראשון.

גם הצריכה הפרטית, האחראית לשני שלישים מהפעילות הכלכלית האמריקנית, עלתה בשיעור נמוך מהתחזיות, כשעלתה בשיעור 1.2% בלבד. בממוצע, עמדו התחזיות על עלייה של 1.2%. מדובר בעלייה בשיעור זהה לזה של הרבעון הראשון.

ליבת האינפלציה הנגזרת מהחיסור של נתוני הצריכה הפרטית מהככנסה הפרטית, מדד יוקר המחיה המועדף על הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי האמריקני, עלתה ברבעון השני ב-2.2%. מדובר בנתון שיצא גבוה אך במעט מהציפיות בשוק (2.1%). ברבעון הקודם עלתה ליבת האינפלציה ב-1.2%.

מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן בארה"ב ירד בחודש ספטמבר נמוך יותר מהציפיות שחזו לו ירידה גם ככה; המדד עומד כעת על 70.3 נקודות - לעומת ציפיות ל-70.8 נקודות. לשם השוואה, באוגוסט עמד המדד על 73.1 נקודות.

במסחר המאוחר בבורסת הסחורות של ניו-יורק, החוזים העתידיים על הנפט למסירה בנובמבר משקפים ירידה של 0.67% במחירו ל-107.3 דולר לחבית.

בבורסה בשיקאגו ננעלו החוזים העתידיים על התירס למסירה בדצמבר בירידה של 2.7% ל-5.43דולר לבושל.

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים יורדת ב-0.91% ל-3.83% במונחים שנתיים; הבהלה ל"חוץ מבטחים" התמתנה משמעותית ככל ששוק המניות השתקם במהלך היום.

מניות בכותרות

וושינגטון מיוצ'ואל , כפי שצפו רבים, היה הבנק "הבא בתור", ופחות משבועיים לאחר שהורד דירוג האג"ח שלו ל"זבל", סגרו אותו הלילה שלטונות ארה"ב. המניה צנחה בבורסה בניו-יורק אך אינה נסחרת יותר.

JP מורגן-צ'ייס , שהפך לבנק השני בגודלו בארה"ב, נחלץ לעזרתו והוא ירכוש את נכסיו תמורת 1.9 מיליארד דולר. הבנק מכר היום מניות בהיקף 10 מיליארד דולר כדי לממן את הרכישה.

מניית וואכוביה נסחרה על רקע פרמיות השיא הנדרשות כדי לבטח מפני חדלות פירעון של הבנק האמריקני. מניית הבנק, נזכיר, היא בעלת הביצועים הגרועים ביותר במדד S&P 500. את היום המסחר, כאמור, מסיים הבנק עם החדשות כי הוא מנהל מו"מ לרכישתו בידי סיטיגרופ .

גם מניית הבנק האזורי נשיונל סיטי נמצאה תחת לחץ - על אף שמנכ"ל הבנק התייחס בביטול לאפשרות שיקרוס.

מורגן סטנלי צמצם את הירידות היומיות לאחר שמכתב לעובדים ששלח המנכ"ל מורה שהעיסקה לפיה ירכוש מיצובישי UFJ ממניותיו עשויה להיסגר במהירות.

מניית AIG המשיכה להמשיך להגיב להודעה שטילטלה אותה אתמול בתנודתיות גדולה מאד. מחלקת הביטוח של מדינת ניו-יורק הודיעה כי החברה תידרש לאישור הרגולטור לפני שתמכור חטיבת ביטוח כלשהי מנכסיה.

Research In Motion , יצרנית הבלקברי, דיווחה אתמול על תוצאותיה ברבעון השני. הרווח הנקי של החברה עלה ב-72%, אך החברה הנמיכה את תחזית הרווח שלה לרבעון השלישי. המניה צנחה ב-16% במסחר המאוחר, ובדויטשה בנק הורידו את ההמלצה על המניה ל"מכירה".

בזירת הסחורות, ב-RBC שוקי-הון חתכו היום את מחיר היעד למניית אגריום (סימול: AGU) ל-105 דולר, ירידה של 27.6%. המחיר למניית פוטאש נחתך ל-250 דולר - ירידה של 33.3%.

ישראליות מעבר לים

טבע ואינדבוס (סימול: IDEV) חתמו על הסכם לפיתוח תרופה לטיפול בגמגום. טבע תהיה שותפה שווה בהשקעה וברווחים מתרופת ה-Pagoclone בארה"ב ותהיה אחראית לפיתוח ומיסחור התרופה מחוץ לגבולותיה. אינדבוס, אגב, מזנקת במסחר בנאסד"ק ומכפילה את ערכה.

קרן וקטור הודיעה על הסכמה לניהול משא ומתן עם אלדין ובחינת אפשרויות למקסום ערך לבעלי המניות וביטול הדרישה לכנס אסיפת בעלי מניות מיוחדת למינוי דירקטורים בשלב זה.

אמדוקס המשיכה להיסחר על רקע ההודעה לפיה מערכותיה נבחרו לשימוש בידי פלאפון הישראלית.

סביינט הודיעה כי היא ממשיכה בתוכניותיה להגיש בקשה לרישיון ביולוגי עבור pegloticase ממנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) עד סוף אוקטובר.

אזולסטאר בחרה בתשתית ה-WiMax של אלווריון לפריסת הרשת במישיגן.

ווקל-טק מינתה את יהושוע די-נור לסמנכ"ל הכספים.

אלוט תקשורת , הכריזה על מוצר ה-ServiceProtector 4.0, אשר מזהה תעבורה זדונית ומאפשרת בידוד של מנויים נגועים. בצורה זו, תעבורה "אמיתית" יכולה לזרום ללא הפרעה, במהירות של 10GB לשנייה.

משרד האנרגיה האמריקני אישר אתמול (ה') 150 אלף חביות נפט מעתודות הנפט האסטרטגיות לאלון USA . העיתון "דאלאס ביזנס ג'ורנל" דיווח כי בית הזיקוק ביג ספרינג חזר לעבוד כרגיל.