מפולת בשוק האג"ח הקונצרניות: מדד התל בונד 40 נופל ב-7%; איבד בשלושה שבועות 21.5%

את הירידות החדות מובילות גם היום אגרות החוב של החברות המוחזקות על ידי הטייקונים המקומיים, אשר אינם מצליחים לקבל את אמונו של השוק ביכולתם לעמוד בהתחייבויותיהם ; אפריקה ישראל בולטת לרעה כאשר האג"ח מסידרה 21 נופלת ב-24%

נמשכת הקריסה בשוק אגרות החוב הקונצרניות. מדד התל בונד 40 צונח בעוד 7% לשער של 171 נק', מאז ה-9 בספטמבר אז שהה המדד ברמה של 218 נק' נרשמה בו צניחה של 21.5%.

את הירידות החדות מובילות גם היום אגרות החוב של החברות המוחזקות על ידי הטייקונים המקומיים, אשר אינם מצליחים לקבל את אמונו של השוק ביכולתם לעמוד בהתחייבויותיהם. ניראה כי החששות מפני משבר אשראי גלובלי לא מושכים את הקונים למרות מחירי השפל בהן נסחרות אגרות החוב. נציין ביניהן את איגרות החוב של אפריקה ישראל, כלכלית ירושלים, דלק נדל"ן, ג'י.טי.סי. אלביט הדמיה ועוד, אשר התשואות עליהן ניסחרות בטווח שבין 20% ל-30% ויותר.

את הירידות החדות מובילות גם היום איגרות החוב של אפריקה ישראל, האג"ח מסידרה 21 אשר מועד פידיונה הוא בספטמבר 2014 נופלת ב-24% למחיר של 42 אגורות לעומת מחיר הבסיס בה שהיה 55.8 אגורות. המחיר הנוכחי משקף לאג"ח תשואה שנתית נטו של 25.6%. גם האג"ח של החברה מסדרה 15 צוללת ב-21.9% לשער של 54 אגורות המשקפת לה תשואה שנתית נטו של 27.66%.

נזכיר כי לאחרונה אפריקה הגדילה בבנקים את הביטחונות המגבים את האשראי שהיא קיבלה. הגדלת הביטחונות נדרשה בעקבות הירידה המשמעותית שנרשמה במניותיה של החברה. כמו כן, על אפריקה מעיבה פעילות החברה הבת אפי פיתוח הנסחרת בלונדון, ופעילותה בנדל"ן ברוסיה שמנייתה צנחה ב-35% בשבוע החולף.

בעיית ריכוזיות האשראי הבנקאי עלתה לכותרות בתקופה האחרונה לאור המשבר הפיננסי העולמי ונפילת האג"ח הקונצרניות. חמשת הלווים הגדולים בישראל ידועים: נוחי דנקנר (אי.די.בי), יצחק תשובה (דלק), לב לבייב (אפריקה ישראל), משפחת עופר (החברה לישראל), ואליעזר פישמן. התפלגות חובותיהם בתוך המערכת הבנקאית אינה ידועה, שכן הבנקים לא מדווחים באופן שוטף על הלווים הגדולים ולעולם לא ברמה השמית. אולם בדיקת "גלובס" בסוף השבוע האחרון חשפה את פגיעותם של הבנקים בישראל: האשראי ללווים הגדולים מהווה 65% מההון העצמי של הבנקים הגדולים בישראל.