באזורים, בבריטיש ישראל ובגזית גלוב לא מתרגשים מהנפילות בת"א: "ההסבר הוא פסיכולוגי, לא כלכלי"

[לחמ"ל גלובס- המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים והפרשניות] ; בירם מבריטיש: "לא מרגישים מחנק אשראי" ; חיים כצמן: "השווקים מחפשים שיווי משקל" ; סיסו מאזורים: "הבנקים דווקא מחזרים אחרינו"

פאניקה ופסיכולוגיה הן ההסבר שמספקים מנכ"ל בריטיש ישראל, עמיר בירם, ויעקב סיסו, המשנה למנכ"ל אזורים, למה שהתרחש אתמול באחד העם. מניית בריטיש ישראל צנחה אתמול ב-23.71% ומניית אזורים ב-18.4%. המניה של אפריקה ישראל צנחה ב-14.6%. מניית כלכלית ירושלים איבדה 15.86%, אלביט הדמיה נחתכה ב-16.9%, מניית שיכון ובינוי נפלה ב-17.15%, דלק נדל"ן רשמה ירידה של 18.08% וגזית גלוב ירדה ב-3.83%.

"אנחנו לא מרגישים עצירה של מימון", אמר סיסו, "אנחנו ממומנים פה בארץ בעיקר בשני הבנקים הגדולים, ואין לנו שום בעיות. יש לנו יתרות מזומנים כמעט בכל הפרויקטים. הבנקים העלו קצת את הריבית, ב-0.2%, אבל זה לא משמעותי. אנחנו אפילו די מחוזרים". סיסו מספר כי אזורים נמצאת בעיצומן של חתימות על הסכמי ליווי לעוד מספר פרויקטים בהיקף של מאות יחידות דיור.

בירם אמר כי "אנחנו לא נזקקים כרגע לבנקים, יש לנו מקורות עצמיים מספיקים. אני לא יודע להתייחס לנקודה של עצירת המימון היום, אבל משיחות חבריות שהיו לי עם אנשים בבנקים, אני מבין שאין שינוי בשלב זה. אנחנו לא מרגישים מחנק אשראי בבנקים".

תוכנית החילוץ תכניס שפיות

ומה מעריכות חברות הנדל"ן בדבר מה שעתיד להתרחש בתקופה הקרובה? יו"ר גזית גלוב חיים כצמן אמר היום ל"גלובס" כי הוא מעריך שהשווקים מחפשים נקודת שיווי משקל. "השווקים בוחנים את תוכנית החילוץ שאושרה ביום שישי בקונגרס ובוודאי שייקח להם כמה ימים להעריך את הסיכויים שלה. להערכתי התוכנית תכניס מידה של שפיות לשווקים".

לדבריו של כצמן, "הפחד השתלט על השווקים וכרגע נעשות פעולות על-ידי ממשלות וגורמים בינלאומיים במטרה לייצב את המערכת, להקטין את מידת הפחד וליצור וודאות במערכת. כשזה יקרה, אני מעריך שהשווקים יתייצבו ואנשים יתחילו להעריך את ההשקעות שלהם בצורה יותר רציונלית. כרגע כולם רצים לנזילות. כשהנזילות תהיה יותר מובטחת, אנשים יתחילו להסתכל גם על טיב ההשקעות שלהם ולא רק על הנזילות".

לדברי סיסו, "שוק המגורים הוא שוק יציב והדבר שהכי מייצג אותו הוא ההיצע המאוד קטן של דירות בתהליך בנייה ושל קרקעות זמינות לבנייה באזורי הביקוש". סיסו מסביר שמשום כך, גם אם תהיה ירידה בביקוש, היא לא תביא להתמוטטות מחירים. "במקרה הכי גרוע יכולה להיות שחיקה של אחוזים כלפי מטה, אבל זה דבר שאנחנו עדיין לא רואים אותו. לפני שבועיים עשינו מבצע גדול של מכירת 119 דירות ביום אחד לעמיתי מועדון חבר. המכירה הזו לא היתה דווקא באתרים המובילים יותר של החברה, כך שזהו דבר ייחודי לתקופה זו".

בירם: "בעתיד נראה פחות רכישות, כי אנשים יותר זהירים והשוק יהיה איטי יותר - זה ברור. גם את הגופים המוסדיים נראה פחות במשחק עכשיו כי גם הם זהירים כמו כולם ולא נראה שהם יתנפלו על נדל"ן. בתקופה הקרובה נראה תהליך של ניסיונות לחבר ולהתחבר בין גופים שפועלים בתחום, כדי לאחד כוחות ולנצל יתרון של גודל. היום דווח על המגעים למיזוג בין פריזמה ואלטשולר שחם ואני חושב שזה דבר נכון לשוק במיתון".

* מה אתם אומרים על הצניחה במנייה אתמול?

סיסו: "זו לא תופעה כלכלית, אלא תופעה פסיכולוגית ואי אפשר להסביר את התנהגות המניה מנקודת מבט כלכלית. כשיש פאניקה, אנשים בורחים מכל דבר. המחירים לא משקפים שווי כלכלי אלא רק פאניקה, חוסר ידיעה וחוסר הבחנה בין תהליכים כלכליים אמיתיים שקורים לבין כותרות בעיתונים".

פרויקטים בשלים

בירם: "אחרי שכל הפאניקה תירגע, דברים יגיעו למקום שבו הם צריכים להיות. לא צריך להתרגש".

* האם אתם שוקלים ביטול של פרויקטים לאור המצב?

סיסו: "לא, אבל אנחנו כבר תקופה ארוכה מוכרים דברים בשלים, כדי לשפר את הנזילות. החברה נמצאת במצב שיאפשר לה לעבור את התקופה הזו גם אם היא תהיה ארוכה".

בירם: "אין ביטול של פרויקטים, אבל אנחנו כל הזמן בוחנים את עצמנו ונהיה יותר זהירים בתוכניות שלנו בראייה קדימה. בשלב זה אנחנו לא משנים שום תוכניות". *