"שחקניות בשוק הנדל"ן הרוסי ייאלצו למכור נכסים כדי להתמודד עם משבר האשראי, וחברות קטנות רבות עלולות לפשוט רגל בשל מחסור במקורות מימון מקומיים וחיצוניים".
כך מעריך היום רנקאפ, בנק ההשקעות הגדול ברוסיה. לפי רנקאפ, ההשפעה תהיה על צד ההיצע בשוק הנדל"ן הרוסי, בעוד שהביקושים יימשכו. כך שלאחר התאוששות מהמכה הראשונית של המשבר צפויות דווקא עליות מחירים ברוב מגזרי השוק.
ממשלת רוסיה הודיעה היום (ג') כי הזרימה לבנקים הממשלתיים הלוואות כפופות בשווי כולל של 37 מיליארד דולר, במהלך חדש שנועד לבלום את המשבר הפיננסי המעמיק שהוביל לירידות החדות ביותר שנרשמו אי פעם בבורסת המניות הרוסית.
נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדייב, הכריז על הזרמת הלוואות לחמש שנים באמצעות שני הבנקים הגדולים במדינה, VTB וסברבנק, לאחר פגישת חירום עם מנהלי הבנקים הממשלתיים הגדולים ברוסיה שמטרתה היתה לדון ב"משבר הפיננסי רחב ההיקף", במילותיו של מדבדייב.
משקיעים אמרו שהמהלך יספק למערכת הבנקאות נזילות לטווח הארוך, שלה זקוקה מאוד המערכת, ושהוא עשוי גם להחיות את שוקי ההון, שנכנסו לקיפאון עמוק בגלל מה שאחד ממנהלי קרנות ההשקעה תיאר כ"מעגל קסמים זדוני של פחד".
במוסקבה ובלונדון נרשמו עליות במחירי המניות, ומדד RTS נקוב-הרובל העפיל ב-2.9%, אך שמר על תנודתיות חדה.
ממשלת רוסיה נקטה בצעד חירום זה לאחר שהמדד המוביל RTS רשם אתמול (ב') את הירידה החדה ביותר ב-13 שנותיו, וצנח ב-19.1%, בעוד מדד MICEX צולל ב-18.7%.
המניות נפלו לרמות הנמוכות ביותר מאז 2004, ומחקו את כל העליות שנרשמו מאז חשפה רוסיה תוכנית הצלה בהיקף של יותר מ-100 מיליארד דולר ב-19 בספטמבר, בניסיון לשקם את אמון המשקיעים.
עד כה התבצעו הזרמות ההון הממשלתיות בעיקר באמצעות פיקדונות לטווח קצר בבנקים הגדולים, אך הזרמות אלה לא הצליחו לבלום את משבר האמון העמוק, שמחריף עוד יותר בגלל הזעזועים הפיננסיים הגלובליים והצניחה במחירי הקומודיטיס. במקום להשתמש במזומנים לביצוע הלוואות, מעדיפים הבנקים לאגור אותם, אומרים אנליסטים.
מחנק הנזילות עורר גל של מכירות פאניקה, שהולך ומתרחב בגלל החששות שהאוליגרכים העשירים ברוסיה ייאלצו למכור מניות בניסיון לעמוד בדרישה להגדיל את הבטוחות כנגד הלוואות בשווי עשרות מיליארדי דולרים.
מניית נורילסק ניקל איבדה אתמול (ב') 44% מערכה בבורסת לונדון, עקב ספקולציות שהאיש העשיר ברוסיה, אולג דריפסקה, ייאלץ למכור את אחזקתו בת 25% בנורילסק ניקל, חברת כריית הניקל הגדולה בעולם, לאחר שהשתמש באחזקה זו כבטוחה לנטילת הלוואה בסך 4.5 מיליארד דולר.
בשבוע שעבר נאלץ דריפסקה להשיל את אחזקתו בת 20% במגנה, יצרנית חלקי הרב הקנדית, כדי לעמוד בדרישות נושיו להגדיל בטוחות כנגד הלוואות. UC רוסל שבבעלות דריפסקה פרסמה היום (ג') הודעה שבה נאמר כי לא תמכור את האחזקה בנורילסק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.