בשנה שעברה, בסמוך לראש השנה תשס"ח, פנינו למספר מנכ"לים של בתי השקעות מובילים עם ארבע שאלות זהות, במטרה לאמוד את הלך הרוח של העומדים בראש שוק ההשקעות. המשבר הפיננסי הגדול, בעיצומו אנחנו נמצאים היום, היה אז רק בחיתוליו, ועוד כונה "משבר הסאב-פריים". מאז רשמו השווקים את אחת השנים הגרועות ביותר בהיסטוריה, וול סטריט השתנתה ללא היכר ורמת אי הוודאות לקראת הבאות רק הלכה וגברה.
בפתח השנה הנוכחית ביקשנו לחזור על אותו רעיון, ושוב פנינו לבתי ההשקעות השונים, בבקשה שיענו על השאלות, שעיקרן לתת עצות מועילות למשקיעים, שבתקופה הנוכחית צמאים באופן מיוחד לכל פיסת מידע ותמיכה אפשרית.
אולם השנה, להפתעתנו הרבה, רבים מהמנכ"לים עימם שוחחנו העדיפו להתחמק, בתירוצים שונים ומשונים, וסירבו להשיב על השאלות אותן ביקשנו להפנות אליהם.
כשמהדורות החדשות והעיתונים זועקים מדי יום על "התמוטטות השווקים", "יום שני השחור" ו"קריסתה של וול סטריט", המשקיעים משוועים יותר מתמיד ליד מכוונת. אך כשזו אינה בנמצא, בין היתר בגלל שתיקתם של אותם בכירים בשוק, יותר ויותר מהם נאלצים להסתפק בספת הפסיכולוג, במקום בייעוץ השקעות מקצועי.
ובכל זאת, חמישה מנכ"לים אמיצים הסכימו להרים את הכפפה שזרקנו להם, ולספק כמה תובנות, עצות, וכללים מנחים לתקופה הקשה שעוברת על השוק, ולקראת הבאות.
אז איך תיראה השנה הקרובה? המנכ"לים סבורים ברובם שהרע ביותר כבר מאחורינו, ויש מי שמעזים אפילו לדבר על התאוששות קלה לקראת סוף 2009.
איך מתמודדים עם המשבר הנוכחי? דווקא כאן נדמה שהמסר ברור ולא מורכב או מעורפל - קודם כל צריך לקחת נשימה עמוקה. אחרי שנרגעים מהמסכים האדומים וההפסדים הכבדים, כדאי להגדיר את טווח ההשקעה ופרופיל הסיכון הרצויים, ובהתאם לכך לבנות תיק השקעות הולם.
במה בכל זאת כדאי להשקיע בשנה הקרובה? שוק איגרות החוב הקונצרניות הוא ההזדמנות שקורצת לכולם, עם אזהרה אחת גדולה - להשקיע רק בתיק מפוזר. לבעלי העצבים החזקים, גם מניות יכולות להתברר כהשקעה מנצחת.
גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף אלטשולר-שחם: "ניצני יציאה מהמשבר - כבר ב-2009"
* התחזית: בשנה הקרובה הריבית השקלית צפויה לרדת באופן משמעותי, עובדה שצפויה להשפיע על שוק האג"ח כולו. המחירים של איגרות החוב, שנחתכו כתוצאה מהפאניקה בשווקים צפויים לשנות כיוון. האג"ח הממשלתיות צפויות להיות מצרך מבוקש במיוחד בשנה הקרובה, מה שיוביל לירידת התשואות בהן לצד עליית מחיריהן. כתוצאה מכך, עקום התשואות בין הטווח הקצר לארוך יהיה חד מאוד.
ההשפעה של התנודות האלו תגיע גם לשוק איגרות החוב הקונצרניות, בהן ראינו פתיחה ניכרת של המרווחים. המערכת בכללה צפויה להתייצב ואנחנו צפויים לראות שונות בין איגרות חוב קונצרניות איכותיות - שהמרווחים שלהן מול האג"ח הממשלתית יצטמצמו - לבין האג"ח הפחות איכותיות שהמרווחים בהן ימשיכו להיפתח.
שוק המניות, שסובל ממומנטום שלילי ברחבי העולם יראה ניצנים ראשונים של יציאה מהמשבר כבר במהלך שנת 2009, כשכמו תמיד הוא יקדים את הכלכלה, עם תיקון במחירי המניות.
את שוק המט"ח קשה לחזות, מלבד דבר אחד - שערי החליפין של השקל מול הדולר והיורו משקפים התחזקות קיצונית מדי של המטבע הישראלי, מה שעלול לפגוע בייצוא המקומי. זה מצב בלתי אפשרי ולכן מתחייבת הורדת הריבית בשיעור ניכר.
* חייבים השנה: להתאזר בסבלנות ולא לפעול בפאניקה. אנחנו עדים לסיפור שחוזר על עצמו פעם אחר פעם בכל משבר. הציבור מוכר בזמן משבר במחירי רצפה מכל הבא ליד - אג"ח ממשלתיות, אג"ח קונצרניות וגם מניות. כשהשוק יתייצב, הביטחון יעלה והמשקיעים יחזרו לשווקים ברמות מחירים גבוהות יותר והגלגל יחזור על עצמו.
תגובת העדר כתוצאה מפחד תמיד מסתכמת בהפסדים כספיים. מי שמעביר את כספו לחיסכון שקלי קצר יפסיד את העליות בהמשך הדרך. אנחנו רואים את זה קורה פעם אחר פעם.
* אסור השנה: קופות הגמל דומות במהותן לתיקי ההשקעות, אך יש בהן אלמנט נוסף שיש לקחת בחשבון, לפיו מי שפודה את קופות הגמל מפסיד פעמיים: פעם אחת הוא מאבד את יתרון המס הגדול שגלום בהן בגלל הפידיון המוקדם, ופעם שנייה הוא מפסיד בגלל הפידיון במחירי רצפה.
פידיון קופת הגמל בתקופה הנוכחית הוא הפסד בטוח. הרע במיעוטו עבור החוסכים בשוק הגמל הוא להעביר את הקופה למסלול השקעה באיגרות חוב בלבד. אך חשוב לזכור, שהעברת קופת הגמל למסלול אחר היא אמנם יציאה משוק המניות וכמוה להגיד שהשוק לעולם לא יתאושש.
* רעיון השקעה: איגרות חוב שקליות ממשלתיות שנותנות ריבית גבוהה הן אפיק טוב להשקעה בשנה הקרובה, כשהאינפלציה שראינו בשנה האחרונה צפויה לגווע. רכישה של אג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים ובפיזור רחב, כמו גם קנייה של מניות במחירים הנוכחיים הם רעיונות השקעה טובים עבור מי שיש לו סבלנות, ולא מאמין שהכל שחור. *
יהודה בן-אסאייג, מנכ"ל מנורה-מבטחים פיננסים: "השוק יספק תשואה של 10%-15%"
* התחזית: בשנה הקרובה נראה תהליך שבמהלכו יינטשו כללי הפחד והפאניקה את השווקים, וחוקי הכלכלה והמימון יחזרו לשלוט. אני מקווה שזה יקרה עוד השנה ללא צורך בהתערבות ממשלתית. כלומר, בראש ובראשונה צפויה התייצבות של השווקים, שתתחיל בהתייצבות שוקי האג"ח ותימשך בשוקי המניות בארץ ובעולם.
במונחים מספריים אני מעריך שבסופה של השנה, נראה בשוקי המניות ואיגרות החוב תשואה חיובית בטווח שבין 10% ל-15%. צריך לזכור, שנקודת הפתיחה לשנה הקרובה נמוכה מאוד.
* חייבים השנה: המשקיעים חייבים לחזור להתנהגות כלכלית-רציונאלית ולהימנע מהחלטות השקעה חפוזות תחת פאניקה, שגורמות לנזק רב לעצמם ולכלל הפעילים בשוק ההון.
אמנם קשה להתנהג כך כשכל אחד "לא רוצה להיות האחרון שיכבה את האור" אבל אין ברירה, ההתייצבות הכלכלית של השוק כולו תלויה בהתנהגות כל משקיע בנפרד. כל משקיע צריך לבחון את צרכיו הפיננסים הקרובים והרחוקים, ובהתאם לכך לתכנן ולבנות את תיק ההשקעות שלו.
* אסור השנה: להיחפז להחלטות השקעה מהירות הן בהוראות המכירה והן בהוראות הרכישה. למשקיע עם צרכים פיננסיים קרובים אסור להעז בהשקעה מסוכנת בשוק ההון, אבל באותה מידה למשקיע שצרכיו הפיננסיים הם ארוכי טווח, למשל בפנסיה או גמל, אסור להתבצר באפיקי השקעה סולידיים מדי. מבחינתו, זה בדיוק הזמן להעז יותר.
* רעיון השקעה: אג"ח קונצרניות. למרות שהרעיון הזה נשמע עכשיו מסוכן ביותר, ולמרות שנדמה שמחר אנו עשויים להתבשר על קריסת קונצרן כזה או אחר, אפשר להפנות חלק סביר מתיק ההשקעות לכיוון האפיק הזה, שהתשואה בו עכשיו היא גבוהה ביותר, גם ביחס לסיכון הגלום בו. היום זה אולי נראה כצעד נועז ביותר, אבל צריך לזכור ש"רק המעז מנצח". *
שוקי אברמוביץ', מנכ"ל כלל פיננסים בטוחה: "באג"ח הקונצרניות קיים פוטנציאל גבוה"
* התחזית: שוקי ההון בארץ ובעולם עשויים להתאפיין במהלך שנת 2009 במגמה של חזרה להתייצבות, ואף קיימת אפשרות שנראה עליות שערים בהמשך הדרך. זאת, על רקע האפשרות וגילום הציפייה שכלכלת ארה"ב תיחלץ אט-אט, לקראת סוף 2009, מהמשבר הכלכלי שפוקד אותה.
* חייבים השנה: להמשיך בגישה הבסיסית על פיה יש לבחור את סל המניות וסל איגרות החוב, שיהוו את הבסיס של תיק הההשקעות, בהתבסס על מחקר מעמיק של תנאי המאקרו והמיקרו, ועל פי רמת החברה הסופית, תוך ראייה ארוכת טווח לגבי היכולות העסקיות של החברה בשווקים בהם היא פועלת.
המשקיעים חייבים לאמץ אופק השקעה לטווח הבינוני-ארוך, זוהי מתכונת להצלחה בהתנהלות השוטפת בניהול ההשקעות, וכן ביכולת לאתר הזדמנויות בתקופות סוערות.
* אסור השנה: בהשקעה במניה או באג"ח יש להתבסס בעיקר על הראייה הכלכלית, ופחות להיות מונעים מהתפתחויות של רגע, מהפאניקה בשווקים, ממומנטום חזק כלפי מעלה, או מניתוח על בסיס טכני בלבד. לכן, לצד שמירת היד על הדופק ברמה הטקטית, אסור שההשקעה תהיה מושפעת מאמוציות ומפסיכולוגיה שלילית של ההמונים, והכוונה היא לשני הכיוונים של השוק - גם החיובי וגם השלילי.
* רעיון השקעה: תחת ההנחה שהחברות המובילות בשוק הישראלי לא תפשוטנה את הרגל, ויכולות החזר ומחזור החוב שלהן תשמרנה ברמות גבוהות ובאופן יחסי, מדדי התל-בונד עשויים לספק תשואות יפות בשנת 2009. זאת, ברמת סיכון מוגבלת באופן יחסי. בכלל, הפוטנציאל הקיים בשוק איגרות החוב הקונצרניות גבוה, אבל חשוב מאוד לנתח כל חברה לגופה, כי הכלל אינו תופס לגבי כל החברות באופן גורף. *
אלדד תמיר, מנכ"ל משותף תמיר פישמן: "להשקיע במניה של גוגל"
* התחזית: המפץ הגדול בשווקים הפיננסים כבר מאחורינו, אבל חלק מגלי ההדף שלו עוד נמצאים לפנינו. במהלך השנה הקרובה אנחנו צפויים לראות שוק עם ריביות נמוכות יותר, לצד מטבע אמריקני חזק, מטבע אירופאי חלש ושיפור משמעותי בכל מדדי המניות, גדולים כקטנים.
* חייבים השנה: המשקיעים בעיקר חייבים קודם כל להירגע. על כל אחד מהם לבדוק מהי רמת יכולת ספיגת ההפסדים שלו בתיק ההשקעות בטווח הקצר, ולהבין שהתשואות הגבוהות תמיד מגיעות דווקא למשקיעים האמיצים והמתוחכמים.
תורת העדר היא הסכנה הגדולה ביותר העומדת בפני המשקיעים בשוק ההון. לבעלי היכולת ליטול סיכונים גבוהים יותר, הייתי ממליץ להגדיל את תיק המניות בתקופה הנוכחית, ולצידו לבנות תיק איגרות חוב קונצרניות מבוזר ומנוהל. התמורה הצפויה למי שינקוט בשני המהלכים הללו עשויה להיות גבוהה.
* אסור השנה: להיתפס לטרנדים חולפים והרי אסון כמו קניית סחורות, מטבעות, פוזיציות הפוכות וכדומה. הטרנדים הללו מהווים כמעט תמיד מלכודת למשקיעים התמימים. צריך לדעת שאין ניסים בשוק ההון, והיום זה הזמן הנכון לבנות תיק השקעות ארוך טווח בסיסי ובריא.
* רעיון השקעה: רעיון ההשקעה שלנו נחלק לשלושה: בזירת המניות אנחנו נותנים עדיפות לחברת האינטרנט האמריקנית גוגל (סימול בנאסד"ק: GOOG). את הרכיב הסולידי של תיק ההשקעות היינו ממליצים לבנות כתיק איגרות חוב קונצרניות עם פיזור גבוה. מבחינת פיזור ההשקעות בין השווקים הגלובליים, דווקא השוק האמריקני, שהוביל את המשבר הפיננסי, הוא המעניין ביותר להשקעה כיום, לדעתנו. *
אביבית מנה קליל, מנכ"לית משותפת אופנהיימר ישראל: "מניות ישראליות נסחרות בחו"ל במחירי רצפה"
* התחזית: צריך לבצע הפרדה בין הכלכלה הריאלית לשוק ההון. בצד הריאלי, ההאטה הכלכלית תימשך, הצמיחה תהיה מתונה יותר ואנחנו צפויים לראות גם אינדיקטורים שליליים, כמו עלייה באבטלה.
מצד שני, שוק ההון צפוי להתייצב בזכות הזרמת האשראי מצד הבנקים המרכזיים. זו תאפשר לחברות לקבל קצת יותר אוויר במחנק שנוצר.
הטבע דילל את הנכסים הבעייתיים יותר בשוק, ויצר מנגד הרבה הזדמנויות קנייה בשוק האג"ח. בשלב מתקדם יותר נראה את ההתאוששות מגיעה גם לשוק המניות.
* חייבים השנה: בהתאם לאהבת הסיכון של כל משקיע קיימות היום רמות מחירים היסטוריות, ואני ממליצה על כניסה זהירה ואחראית לשוק. כשהפאניקה תירגע ניתן יהיה לראות את התוצאות. כבר היום מומלץ להתחיל לקנות ניירות ערך איכותיים במחירים זולים, ובאופן הדרגתי.
* אסור השנה: לפדות כספים, בעיקר מאפיקים פנסיונים ארוכי טווח. זה הזמן להזכיר למשקיעים גם לא לקנות נכסים שהם אינם מבינים את טיבם, כי בסופו של דבר יכול להתברר ש"המלך הוא עירום". אם רואים נכס אטרקטיבי, זו לא בושה לשאול כדי להבין אותו לעומקו.
* המלצות השקעה: הסיסמא "חמש בעשר" שאפיינה את השוק אחרי מפולת הדוט.קום חוזרת. מניות טכנולוגיה ישראליות כמו אודיוקודס, אלווריון וסרגון, נסחרות במחירי רצפה.
במחירים הנוכחיים, ישנה אפשרות לרכוש חבילה של מניות שתניב תוצאות בעתיד. גם אם תיווצר האטה, יש לחברות הללו שווי סביר גבוה משווי השוק שלהן היום. את החשיפה לשווקים ניתן לעשות גם באמצעות ETF, כמו LQD לאג"ח המדורגות או XLK למניות הטכנולוגיה. אלו מאפשרות פיזור יעיל של ההשקעה.