אירופה אישרה תוכניות חילוץ לבנקים בהיקף של כמעט 2 טריליון דולר

[לחמ"ל גלובס- המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים ופרשנויות] (עדכונים שוטפים) שר האוצר של ארה"ב כינס את ראשי הבנקים הגדולים בארה"ב ; ה'פד': בנקים מרכזיים יעמידו לרשותם של מוסדות פיננסיים קרנות דולריות בלתי מוגבלות כדי להבטיח נזילות בשווקים

ממשלות ברחבי העולם נוקטות היום (ב') צעדים להגברת האמון במערכת הבנקאות הגלובלית, עם שלל תוכניות חילוץ בהיקף של מאות מיליארדי דולרים. ממשלות אירופה אישרו חבילת סיוע בהיקף של כ-2 טריליון דולר, במטרה לחלץ את הבנקים ביבשת האירופאית.

שר האוצר של ארה"ב, הנרי פולסון, כינס הערב את ראשי הבנקים הגדולים, כדי לדון בתוכנית חילוץ חדשה שתאפשר לממשלת ארה"ב להחזיק בחלק משמעותי ממניות הבנקים.

"הוול סטריט ג'ורנל" מסר כי פולסון ייפגש עם ראשי בנק אוף אמריקה , גולדמן זאקס , מורגן סטנלי וסיטיגרופ .

בריטניה הודיעה כי היא תוציא עד 37 מיליארד ליש"ט (63.95 מיליארד דולר) בהשקעות בבנקים מרכזיים. צעד זה יוביל, ככל הנראה, לכך שממשלת בריטניה תהפוך לבעלת המניות הגדולה ביותר ב-HBOS וברויאל בנק אוף סקוטלנד , או במילים אחרות, להלאמתם של הבנקים הנ"ל.

ובינתיים, הבנקים במדינה חשפו היום תוכנית לגייס 43 מיליארד ליש"ט (73 מיליארד דולר), כשהרוב יגיע, כאמור, מהממשלה. רויאל בנק אוף סקוטלנד יגייס 20 מיליארד ליש"ט, HBOS ו-לוידס יגייסו 17 מיליארד ליש"ט והסכימו לשנות את תנאי המיזוג המתוכנן שלהם.

ברקליס מתכנן לגייס כ-6.5 מיליארד ליש"ט, אך שלא כמו מתחריו, הוא אמר שההון יגיע ממשקיעים קיימים והוא לא יזדקק לכספי משלמי המיסים.

הממשלה הצרפתית תקים קרן בשווי 40 מיליארד אירו, שתשקיע בבנקים. גרמניה ואיטליה נקטו בפעולות דומות. תוכנית החילוץ הגרמנית עשויה לבדה להגיע להיקף של 400 מיליארד אירו.

דומיניק סטראוס-קאהן, יו"ר קרן המטבע העולמית, אמר כי הצעדים עליהם הוסכם בפגישת מנהיגי אירופה, הם "בדיוק הפעולה הנדרשת כדי להרגיע את השווקים".

בהודעה משותפת של הפדרל ריזרב, הבנק האירופי המרכזי והבנקים המרכזיים בבריטניה ובשוויץ נאמר כי הם יעמידו לרשותם של מוסדות פיננסיים קרנות דולריות בלתי מוגבלות.

בפורטוגל, שר האוצר הודיע אתמול כי ממשלתו תציע עירבונות בסך 20 מיליארד אירו לבנקים העומדים בפני סכנה של משבר פיננסי. נורבגיה אמרה אתמול כי היא מתכננת להנפיק אג"ח ממשלתיות בשווי של כ-56 מיליארד אירו, על מנת לספק עירבונות בהם ניתן לעשות שימוש בפעולות גיוסים של בנקים.

בתוך כך, אוסטרליה וניו-זילנד הודיעו על מתן עירבון לכל הפיקדונות הבנקאיים ואינדונזיה הגדילה את העירבונות ל-203 אלף דולר. הודו התחייבה להגדלת הנזילת על מנת לעזור לשווקים הפיננסיים.