נגיד הבנק המרכזי הספרדי הזהיר מפני עלייה באי פירעון של הלוואות, האטה בעסקים ועלויות מימון גבוהות

מיגל אנחל פרננדז אורדונז מציע רה-ארגון בבנקאות: "הבנקים ניצבים בפני ירידה במחזורי עסקיהם, ועליהם להיערך לכך שהגידול באשראי שלהם לא יחזור לרמה הקודמת. זה ישפיע על הדו"חות הכספיים שלהם

עלייה באי פירעון של הלוואות, האטה בעסקים ועלויות מימון גבוהות יותר צפויות לפגוע ברווחי הבנקים בספרד ולהוביל לרה-ארגון של המגזר, אמרו ראשי בנקים בתוכנית טלוויזיה ששודרה אתמול (שבת).

נגיד הבנק המרכזי הספרדי, מיגל אנחל פרננדז אורדונז, אמר שהבנקים ניצבים בפני ירידה במחזורי עסקיהם, ועליהם להיערך לכך שהגידול באשראי שלהם לא יחזור לרמה הקודמת. "הבנקים צריכים לקחת את כל זה בחשבון, מפני שזה ישפיע על הדו"חות הכספיים שלהם", אמר אורדונז ביומן חדשות השבוע של ערוץ הטלוויזיה הממלכתי בספרד.

הבנקים בספרד, שנמצאים תחת פיקוח הדוק, נמנעו ממשבר הסאב-פריים האמריקני, אבל רשמו הפרשות גדולות נגד חדלות פירעון של הלוואות בעקבות קריסת שוק הדיור והבנייה, ששיגשג בעשור האחרון. הבנקים המובילים, סנטנדר ו-BBVA הסתעפו מעבר לנדל"ן ספרדי כבר לפני שנים, והם צפויים לנצל את המפולת בערכי מוסדות אחרים כדי להשתלט עליהם.

למוסדות קטנים יותר ולבנקי משכנתאות יש חשיפה גדולה יותר לנדל"ן ולבעיות נזילות, מה שמגדיל את הסיכוי למיזוגים ביניהם. "יש לנו הזדמנות לצאת מכל זה במצב טוב יותר. ללא ספק יהיה ארגון מחדש במגזר הפיננסי, והמוסדות ייצאו מחוזקים בהרבה מכפי שהיו", אמר מנכ"ל BBVA, פרנסיסקו גונזלס, לערוץ TVE.

יו"ר סנטנדר, אמיליו בוטין, אמר שכמה בנקים גדולים סבלו כי הם התעלמו מכללי זהירות בנקאיים בסיסיים. "הם שכחו את הלקוחות ושכחו את הסיכונים. בבנקאות אין סודות. מה שהבנקים צריכים לעשות הוא מה שהם תמיד עשו - אספקת אשראי, נטילת פיקדונות, היכרות טובה מאוד של הלקוחות וזהירות רבה מאוד במונחי סיכון", לדבריו.

בוטין הדגיש שהספרדים אינם צריכים לחשוש לגורל הפיקדונות שלהם. "החסכונות בטוחים ויש לנו בנקים ובנקי משכנתאות חזקים ובריאים. אפשר להירגע", הוא אמר.

אתגרים רבים

הנגיד אורדונז הזהיר את הבנקים משאננות יתר. "יש להם אתגרים כמו חובות רעים ופחות עסקים, כי ללא ספק אנחנו לא הולכים לחזור לרמות הצמיחה הקודמות של האשראי, ויש את האתגר של עלויות מימון גבוהות יותר", אמר.

יחס החובות הרעים במערכת הבנקאית בספרד עלה בשנה האחרונה פי שלוש ל-2.5% מסך ההלוואות שבתוקף באוגוסט, היחס הגבוה ביותר מאז 1998, אך עדיין יחס נמוך יחסית לאירופה. כמה אנליסטים רואים את היחס עולה ל-6% בשנה הבאה, שבה מעריכה קרן המטבע הבינלאומית את הצמיחה במשק הספרדי במינוס 0.2%. לפי תחזית זו, זה יהיה המיתון הראשון בספרד מאז 1993.

ראש ממשלת השמאל בספרד, חוסה לואיס ספאטרו, הציע לקנות עד 50 מיליארד אירו של חובות רעים מהבנקים, ולערוב לאג"ח בנקאיות בסך של 200 מיליארד אירו לפחות, כדי לשפר את הנזילות ולחדש את ההלוואות.

"אני משוכנע שהאמון כבר עולה, וזה יעזור להצית מחדש את הכלכלה", אמר בוטין על חבילת הסיוע הממשלתית.