פרופ' למאקרו-כלכלה בביה"ס לעסקים Insead: סבירות של 5% לתרחיש "המיתון הגדול" שכולל צלילה של מדד הדאו ג'ונס ל-1,667 נקודות

פרופ' איליאן מיחוב, שפרסם מצגת ובה הגורמים שהובילו למשבר הפיננסי העולמי, סבור גם כי קיימת סבירות של 20% להתאוששות מהירה וחזקה בכלכלה ובשווקים ; מיחוב מציג, בסיום המצגת, חמישה תרחישים שמנסים לענות על שאלת השאלות: מה הלאה?

פרופ' איליאן מיחוב, מרצה למאקרו-כלכלה בבית הספר לעסקים Insead, פרסם החודש מצגת ובה ניתוח של הגורמים העיקריים שהובילו להיווצרות המשבר הפיננסי העולמי.

לפי מיחוב, כדור השלג החל להתגלגל בסין - ועדיין לא נעצר. להלן שלבי התפתחות המשבר:

1. כושר ייצור מוגבר בסין, החל משנת 2000 ואילך, הגדיל מאוד את סך ההפרשה העולמית לחיסכון.

2. הגידול בהפרשות לחיסכון שמר את שיעורי הריבית בעולם ברמה נמוכה. אף כי במצב רגיל הייתה עלולה להתפתח במצב זה אינפלציה, כושר הייצור המוגבר והחריג בסין מנע את התפתחותה.

3. מול מציאות של אינפלציה נמוכה, הפדרל ריזרב היסס בהעלאת שיעורי הריבית בארה"ב והשאיר את הריביות לטווח הקצר והארוך בשיעורים נמוכים.

4. שיעורי הריבית הנמוכים עודדו את הצרכנים בארה"ב ללוות יותר, עד למצב שבו שיעור הצריכה זינק ל-73% מסך ההכנסה ב-2006. כך נולד מעגל שבו אין מספיק חסכונות לתמוך ולהבטיח השקעות, שנועדו לכסות חובות ומחויבויות.

5. עלויות החוב הנמוכות עודדו את הצרכנים בארה"ב ללוות יותר, לצרוך יותר ולרכוש יותר נדל"ן. כך התפתחה בועת הנדל"ן בארה"ב.

6. מחירי הנדל"ן בארה"ב יותר מהוכפלו בשנים 2000 עד 2006. זה הוביל למצב בו הצרכנים קיבלו תשואה לא פרופורציונלית של יותר מ-100% בשנה אחת על נכסים ממושכנים. לפי פרופ' איליאן מיקוב, מחירי הדירות בארה"ב ייצטרכו ליפול עוד 23% כדי לחזור לנקודת הבסיס, וסביר שייפלו עוד אף יותר מכך.

7. חדשנות פיננסית אפשרה למוסדות הפיננסים לארוז את הרווחים החדשים לאג"חים מגובי משכנתאות שנמכרו למשקיעים אחרים (בגיבוי הלוואות, שניתנו על ידי אותם בנקים עצמם וניפחו בכך עוד יותר את הבועה).

8. סוכנויות הדירוג העולמיות סיפקו דירוגי גבוהים באורח לא מציאותי ל-CDO החדשים, ותרמו את חלקן לבועה.

9. בה בעת, משכנתאות שעברו ב-2007, אחרי 2-3 שנים, ממצב של ריבית קבועה למצב של ריבית משתנה, הפכו ניתנות למימון מחדש רק בשיעורי ריבית גבוהים. נוצרה מציאות בה צרכנים רבים לא היו מסוגלים בתשלומי הריבית.

10. מוסדות פיננסיים ממונפים היטב הפכו חשופים ופגיעים למציאות שבה שיעורי הריבית עולים ואילו מחירי הבתים צונחים, כמו גם מחירי האג"ח מגובות המשכנתאות. הצטמקות ערך הנכסים בספרים העמידה סימן שאלה מעל יכולתם של מוסדות אלו לעמוד בהתחייבותיהם.

וכך נראה מעגל האימה העומד בבסיס המשבר הנוכחי: לצרכנים אין יכולת לקבל הלוואה לרכישת בית, מה שמוביל לצניחה נוספת במחירי הבתים עקב ירידה בביקוש. כל זאת הוביל, כאמור, לירידה בשווי הנכסים בספרים מה שהוביל את הבנקים להחמרת תנאי האשראי בניסיון לשמור על נזילותם - וחוזר חלילה.

ומה הלאה? לפי מיחוב, קיימים 5 תרחישים אפשריים:

1. תרחיש "המיתון הגדול" (סבירות: 5%): הדאו גו'נס צולל עד 1,667 נקודות. לפי מיחוב, תרחיש זה מאוד לא סביר, מאחר ש"אפילו הפולטיקאים יצליחו להבין שזה יזיק לכולם". עם זאת, כאמור, הסבירות הנוכחית לתרחיש כזה היא כעת 5%, לעומת 0% בימי שגרה.

2. תרחיש "משבר הבנקים ביפן 1990" (סבירות: 10%): המהומה הפוליטית גורמת לדחיות חוזרות ונשנות ברפורמה והכלכלה והכלכלה האמריקנית מגיבה בצמיחה איטית של כ-1.5% בשנה, במשך 5 עד 10 שנים. לפי מיחוב, גם תרחיש זה אינו סביר.

3. תרחיש "יפני לייט" (סבירות: 35%): לאחר שתוכנית החילוץ מאושרת, בתיקונים קלים, הכלכלה האמריקנת מצליחה למצות את הפוטנציאל שלה בטווח של 8 עד 12 חודשים. לפי מיחוב, "גם בתרחיש זה הדאו עלול לרדת מתחת ל-10,000 נקודות, והמסחר עלול להתאפיין בתנודתיות גבוהה בשנתיים הקרובות.

4. תרחיש של "אופטימיות מתונה" (סבירות: 35%): אימוץ מהיר של תוכנית החילוץ מלווה במדיניות מוניטרית תואמת מוביל לתחילת ההתאוששות של הכלכלה האמריקנית כבר ברבעון הראשון של 2009.

5. תרחיש של "אופטימיות מתפרצת" (סבירות: 15% עד 20%): התאוששות מהירה וחזקה של הכלכלה והבורסה עקב שיקום כל הסקטור הפיננסי. הירידה במחירי הדירות נעצרת עד סוף השנה. לפי מיחוב, אמנם הסבירות לתרחיש זה עומדת על 20%, "אך נופלת".