"חדשות רעות הן חברו הטוב ביותר של המשקיע", כתב וורן באפט במאמר שפרסם לאחרונה בניו יורק טיימס. "הן מאפשרות לו לרכוש נתח בעתידה של אמריקה במחיר זול". באפט, אכן ביצע לאחרונה רכישות בשוק יורד, אבל איך עושים זאת נכון?
המפתח, כמו תמיד, הוא מה קונים ועד כמה אתם סבלניים. באפט לא בונה על שינוי כיוון מהיר, הוא יודע שהסבלנות מתגמלת. גם כשהשווקים עומדים בפני זעזוע נוסף - אין טעם להפסיק לקנות.
"התנודתיות היא סימן לסופה של תקופה", אומר ריץ' ברנשטיין, אסטרטג השקעות ראשי במריל לינץ'. "אם אתה בוחר מניות או קרן להשקעה, המאפיינים שאתה צריך לחפש קשורים ביכולת להמשיך ולהגדיל ערך לבעלי המניות". זה יכול להוות את הוראות ההשקעה שלכם לשוק דובי: אתם צריכים לשאוף לתיק של מניות וקרנות נאמנות איכותיות שלא רק יצילחו לשרוד לנוכח הסערה הכלכלית, אלא אף יצאו ממנה מחוזקות.
זה מוביל אותנו באופן טבעי למוצרים בסיסיים דפנסיביים ולחברות שירותי בריאות, אבל אל תגבילו את עצמכם רק אליהם. יהיו הזדמנויות גם בסקטורים אחרים. חשבו כמו רוכשים, חשבו כמו באפט. בבואכם להעריך מניות או את חברות שנמצאות בקרנות שלכם, שמרו את חמשת הקריטריונים הבאים לנגד עיניכם.
1. תזרים מזומנים חופשי
תזרים מזומנים חופשי הוא במהותו עודף תקציבי של חברה. בעבור משקיעים רבים, עודף המזומנים, ולא הרווחים, הוא המידה האמיתית ליכולת הגמישות של חברה. בניגוד לרווחים, את תזרים המזומנים קשה לתמרן באמצעות טריקים חשבונאיים.
"חפשו תזרים מזומנים חופשי חזק וצומח", אומר רוב מקאייוור, מנהל שותף בקרן ג'נסן. "קשה יותר לעשות מניפולציה על תזרים מזומנים מאשר על רווח למניה".
כדי לחשב תזרים מזומנים חופשי, עליכם לקחת את הרווח הנקי בתוספת פחת ובלאי ולנכות ממנו את השינויים בהון החוזר ובהוצאות ההון. לחברות עם עודף מזומנים יש יותר אפשרויות. הן יכולות להשקיע בעסק או לבצע רכישות, ולתת למשקיעים דחיפה עם הגדלת תשלומי הדיבידנד ורכישה מחדש של מניות.
2. חוב קטן או לא קיים
התחומים הרווחים ביותר בשנים האחרונות - נדל"ן, אנרגיה, פיננסים, סחורות, שווקים מתעוררים - נבעו כתוצאה מהאשראי הזול והנוח. כעת האשראי לא ניתן בקלות, והוא בוודאי לא זול. בהתאם לכך, סקטורים רגישים לאשראי מניבים תשואת חסר.
"חברות ממונפות או כאלו שנשענות על השווקים הפיננסים לצורך קיומן הולכות למאבק בתנאים בהם אין יכולת לקבל מימון במחירי הגיוני או בכלל", אומר ג'ון בקניגהאם, עורך בניוזלטר "Prudent Speculator", ומנהל קרן "אל פרנק". התרכזו בחברות שיכולות לממן את הצמיחה שלהן, ובכאלו שיש להן חוב נמוך כאחוז מההון הכולל. צמיחה אורגנית, בניגוד לצמיחה באמצעות רכישה, גם היא קריטית.
"הדבר החשוב", אומר בקינגהאם, "הוא האם לחברה יש את היכולת לנווט בסביבה הקשה בה אנו נמצאים, או האם היא חייבת ללכת לשווקים - שהם מקום לא ממש ידידותי כיום - בשביל לגייס הון".
3. נתח שוק חזק
חברות שמעורבות בעסקים בסיסיים עם דריסת רגל מקומית או גלובלית, או כאלה שעוזרות לחברות אחרות לשפר את הייצור שלהן, מחזיקות ביתרון תחרותי בשוק "קמצני". מרשל קפלן, אסטרטג מניות בכיר בסמית' בארני, נותן כדוגמה את חברות שירותי הנפט, שיכולות לגבות פרמיה על נפט או על גז.
"שאלו את עצמכם, האם זוהי חברה חיונית?", מציע קפלן, "האם יזדקקו למוצרים ולשירותים שלה לא רק בתקופה הקרובה, אלא בטווח הארוך? עליכם להיות בטוחים שהסיטואציה היא כזאת שבה עסקים חייבים לשמור על רמת פעילות שתסייע להם לצמוח".
"מדובר בסוג החברות שמחזקות את רמת התמיכה בתיק", הוא אומר. "ימי ה'קנה והחזק' עברו, אבל אפשר להחזיק במניות לטווח ארוך יותר עם חברות שעומדות בקריטריון הזה".
4. הנהלה יציבה
חברות במצב הפיננסי הטוב ביותר הן אלו שההנהלות שלהן הן כישרוניות, ונקטו מראש באמצעי זהירות.
"נסו להבין מה יוצר ומה הורס ערך לבעלי המניות", הוא אומר. "אתם לא יכולים לנהל חברה מרבעון לרבעון במטרה לעמוד ביעדי הרווחיות. עליכם לקבל החלטות ארוכות טווח שיניבו תוצאות".
קרן ג'נסן לא תשקיע בחברה עד שמנהליה ייפגשו עם מנהלי החברה. יתרה מכך, מנהלי החברות הללו צריכים לחולל תשואה על ההון - רווח נקי מחולק בהון המניות - של לפחות 15% בממוצע לשנה במהלך 10 שנים רצופות. מעידה אחת, והמניה תיבעט החוצה מהתיק.
5. שווי אטרקטיבי
המשקיעים זרקו מניות מתוך פאניקה, כולל כאלו שיש להן יסודות חזקים. הסנטימנט בשווקים נע בין דיכאון לאמונה קלה. אבל הרבה מקצוענים הולכים בעקבות עצתו של באפט. "אני מחפש מניות זולות", אומר טום פורסטר, מנהל קרן פורסטר, שכוללת את היינץ, קראפט וג'ונסון אנד ג'ונסון. "בהן יש פוטנציאל ירידות נמוך יותר, אך פוטנציאל עליות גבוה".
"יש הרבה הזדמנויות במניות הגדולות כיום", הוא אומר, "וללא ספק יש בהן שולי ביטחון גדולים יותר". בשוק הנוכחי, משקיעים צריכים את שולי הביטחון שמגיעים יחד עם המחירים הנמוכים. עכשיו מגיע מה שעלול להיות חודשים רבים של עליות מזויפות. אף אחד לא יודע היכן זה ייעצר, אבל לתיק עם מניות דפנסיביות חזקות, יש סיכוי לצלוח את המשבר הזה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.