הדולר היציג עלה ב-1% ל-3.879 ש'; טירוף עולמי במסחר במטבעות ביחס לדולר - הליש"ט מתרסקת ב-4.2%, הין מזנק ב-5%, והדולר האוסטרלי צונח ב-8%

[לחמ"ל גלובס - המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים והפרשנויות] התמ"ג בבריטניה ירד ב-0.5% - לראשונה מזה 16 שנה ; האירו היציג נחלש ב-1.37% ל-4.857 שקלים ; אילן דנציגר מכלל פורקס: "מדובר בתנועות חסרות תקדים, מפחיד לחשוב מה יקרה אם לא תהיה עצירה של המהלכים בוול סטריט היום" ; בורסות אסיה נפלו, אירופה בירידות חדות

אחרי שאתמול חצה תוך כדי מסחר את רף 3.9 השקלים בזינוק של 1.8%, ונקבע לבסוף בעלייה של 0.2% בלבד, שוב חל היום מהפך במסחר הבין בנקאי בדולר: אחרי שנחלש הבוקר ב-1.6%, מחק המטבע האמריקני את הירידה היומית שלו - ושערו היציג נקבע בעלייה של 0.99%.

בכך חזר הדולר להתקרב ל-4 שקלים, הרף הפסיכולוגי שמתחיל להיראות בימים האחרונים כבר קרוב מאד (להורדת מדריך מיוחד בעקבות שינוי דרמטי בתנאי שוק המט"ח).

כאמור, אחרי שמחק ירידה יומית של 1.6%, נקבע שערו היציג של הדולר בעלייה של 0.99% ל-3.879 שקלים. האירו נחלש ב-1.37%, ושערו היציג נקבע ב-4.857 שקלים.

בסיכום שבועי, הדולר התחזק ב-3.7%. האירו, לעומתו, נחלש מתחילת השבוע ב-3.34%.

בעולם: תנועות חסרות תקדים במסחר במטבעות

במסחר העולמי במט"ח ניכרת דרמה של ממש, בתנועות חד-יומיות שלא נצפו מעולם בעת ובעונה אחת, כפי שמעיד רו"ח אילן דנציגר, אנליסט בכיר בכלל פורקס (ראו בהמשך): שער הליש"ט מתרסק ב-4.2% ל-1.55 דולר על רקע ירידה של 0.5% בתמ"ג הרבעון השלישי, שמפילה את המטבע מתחת ל-1.6 דולר בפעם הראשונה מזה 5 שנים. מוקדם יותר, נציין, נפלה הליש"ט ב-5.5%.

האירו נחלש ביחס לדולר ב-2.8% ונסחר תמורת 1.25 דולר. בכך חוזר האירו לרמתו לפני שנתיים, באוקטובר 2006. נציין כי מאז ועד לפני 3 חודשים טיפס האירו ביותר מ-21% - והיום "הצליח" למחוק את העלייה הזו כליל - במהלך שהשלים ירידה של 3 חודשים. מוקדם יותר נחלש האירו ביותר מ-3% ביחס לדולר.

הין היפני, לעומת זאת, הוא היחיד שממשיך להתחזק ביחס לדולר . המטבע האמריקני נחלש ב-4.86% נוספים ומגיע ל-92.57 ין - שפל של 13 שנה. מוקדם יותר, בשיא המסחר, נחלש הדולר ביותר מ-5%.

מטבעות נוספים שמרכזים ענין רב הם הדולר האוסטרלי והדולר הניו-זילנדי. הדולר האוסטרלי נופל ביותר מ-8% ביחס לדולר האמריקני. הדולר הניו-זילנדי צונח ב-6.9%.

[לאתר המט"ח][לפורטל הפיננסי]

רו"ח אילן דנציגר - אנליסט מט"ח בכיר בכלל פורקס: "מפחיד לחשוב מה יקרה אם לא תהיה עצירה של המהלכים בוול סטריט היום"

"המסחר במטבעות כפי שהוא מתנהל היום הונהג בשנת 1971. מאז השקת המסחר לא היה מעולם יום בו כל שערי המטבעות בעת ובעונה אחת ביצעו מהלכים כה משמעותיים ביום אחד. זכור לי יום דומה בשער הדולר מול הין בשנת 1998 שבו ירד השער בכ-1,000 נקודות מ-1.30 ל-1.20, ירידה של כ- 7.5%" - נזכר רו"ח אילן דנציגר מכלל פורקס.

"היום נפל הצמד דולר/ין משער גבוה של 98 ין לדולר עד לשער של 91 , גם כן כ-7.5%. הין הוא המטבע היחיד שמתחזק מול הדולר. המטבעות העיקריים האחרים, כולם יחדיו, מתרסקים מול הדולר בצורה שלא נראתה כמותה אך פעם. המהלך המתואם כביכול מצביע על ניקוי אורוות כללי ומפחיד לחשוב מה יקרה, אם לא תהיה עצירה של המהלכים בוול סטריט היום", אמר דנציגר.

בנק הפועלים: המשקיעים מחזירים את הכסף הביתה

הדולר התחזק השבוע בחדות מול רוב המטבעות העיקריים, למעט מול הין היפני, שממשיך להתחזק בשל צמצום היקף העסקות בריביות והחזרת כסף הביתה. הין היפני התחזק השבוע לרמתו הגבוהה ביותר זה 6 שנים מול האירו ומנגד, האחרון נחלש לרמת שפל של שנתיים מול הדולר.

הדולר מתחזק בעקבות ההאטה המעמיקה בפעילות הכלכלית הגלובלית, שמעודדת משקיעים לצאת מהשקעות זרות ולחזור להשקיע בדולר, המטבע הנזיל בעולם. הדולר מקבל תמיכה נוספת מצעדים נחושים בהם נוקט ה'פד' כדי לטפל במשבר האשראי. כמו כן, ההערכות הן כי למדינות מפותחות אחרות, כולל אירולנד, בריטניה, קנדה, אוסטרליה וכו', יש מרווח גדול יותר להפחתת ריבית בשיעור חד יותר, לעומת ארה"ב, בה שיעור הריבית כיום עומד על רמה של 1.5% בלבד.

בנק לאומי: הדולר ימשיך להתחזק בטווח הקצר

בהמשך לשבוע שעבר המשיכה השבוע מגמת התחזקותו של הדולר בעולם. מקורה של המגמה בהכרה העולמית כי המשבר זלג גם לארצות אירופה, והיא ביססה את ההרגשה כי המשק האמריקני יהיה ראשון לצאת ממנו.

בהתאם, גם מול השקל חלה השבוע התחזקות משמעותית בשטר הירוק. מדד ספטמבר האפסי שסימן את השפעת המשבר על הכלכלה הריאלית והציפיות להמשך הורדות ריבית בשנה הקרובה תמכו במגמה זו. גורם נוסף אשר ממשיך לתמוך בדולר הוא הודעת הנגיד בערב יום הכיפורים כי ישקול להמשיך ברכישות המט"ח גם לאחר השגת יעד יתרות המט"ח של בנק ישראל.

כלכלני לאומי מעריכים כי המשך תנועות ההון בעולם לכיוון הדולר צפויות להימשך בטווח הקצר ולתמוך בהמשך התחזקותו.