משרד האוצר האמריקני והחברה הפדרלית לביטוח פיקדונות בנקאיים, FDIC, שוקלים תוכנית שתציע ערבויות בהיקף של 500 מיליארד דולר למשכנתאות בעייתיות, כדי להוריד את השיעור של עיקולי הבתים של חייבים.
מקורות מקורבים לתוכנית מסרו כי היא תחייב את חברות המשכנתאות לשנות את תנאיהן ולהתאימם ליכולת ההחזר של הלווים. על-פי אחת האופציות הנשקלות, ההחזרים בחמש השנים הראשונות יהיו נמוכים, ורק אחר-כך תעלה הריבית על ההלוואות. התוכנית עשויה להגן על 3 מיליון בתי אב אמריקניים מאובדן הבית שלהם.
יו"ר FDIC, שילה בר, הזכירה תוכנית כזו בכינוס בנושא ביטוח פיקדונות שהתקיים אתמול בוירג'יניה. "אנו זקוקים לשינוי של תנאי ההלוואות בקנה מידה גדול מספיק כדי שתהיה לו השפעה חיובית", אמרה בר.
תוכנית כזו של ערבויות למשכנתאות בגיבוי תוכנית חילוץ הבנקים של הממשל בסך 700 מיליארד דולר תהיה ההתערבות האגרסיבית ביותר של ממשל בוש לטובת בעלי הבתים מאז תחילתו של משבר הסאב-פריים לפני יותר משנה. עד כה הסתמך הממשל בעיקר על הסכמות וולונטריות של בנקי המשכנתאות לשינוי תנאי ההלוואות ולהימנע מעיקולים.
"תידרש הזרמה מסיבית ומהירה של כספים למימון מחודש של המשכנתאות ולצעדים שימנעו עיקולים נוספים, כדי לשנות את המגמה בשוק", אמר דייויד אברמוביץ, עמית מחקר בכיר ב"מרכז האמריקני לקדמה", מוסד מחקר בוושינגטון.
דוברת האוצר מסרה כי הרשויות שוקלות כעת כמה אופציות לעצירה של גל העיקולים, והחלטה סופית טרם התקבלה. "הממשל מחפש דרכים לצמצום העיקולים, וזהו תהליך שנמשך כעת".
בר, שהסוכנות שלה מבטחת פיקדונות בנקאיים, לוחצת על תעשיית המשכנתאות להקל את תנאי ההלוואות כדי למנוע עיקולים, שעלו ברבעון השלישי לשיא במדינות כמו קליפורניה, פלורידה, אריזונה, אוהיו, מישיגן ונבאדה, לפי נתונים של חברת RealtyTrac מקליפורניה.
"ל-FDIC יש רעיונות טובים יותר לפתרון של משבר המשכנתאות מאשר לכל אחד אחר בממשל בוש", אמר הסנאטור צ'רלס שומר, דמוקרט מניו יורק, "ואנחנו מקווים שהבית הלבן יאזין ברוב קשב להצעות של הסוכנות הזו".
בר אמרה אתמול בארלינגטון שהתוכנית של ה-FDIC ושל משרד האוצר תספק תמריצים לחברות משכנתאות ולחברות שמטפלות בהחזרי המשכנתאות לשנות את תנאי ההלוואות שלהן "יחד עם מסגרת לשינוי שיטתי של ההלוואות, כדי שיהיו אפשריות עבור לווים לטווח ארוך".
לפי המקורות, התוכנית תתייחס לבנקים, לחברות למשכנתאות, לקרנות גידור ולגופים אחרים שמחזיקים במשכנתאות. היא תספק ערבות ל-500 מיליארד דולר של משכנתאות, אך תעלה רק 50 מיליארד דולר, שיגיעו מכספי חבילת החילוץ המיועדת למגזר הבנקאי.
הממשל שוקל אפילו לערוב למשכנתאות שניות, כמו קווי אשראי של משכון בתים בבעלות, כדי להבטיח לחברות המשכנתאות שהן לא יפסידו משינוי של תנאי ההלוואות. ערבות כזו תחייב למעשה את משלם המסים לפרוע כל משכנתא שתהפוך לחדלת פירעון. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.