ועדה בכירה של האיחוד האירופי (EU) הודיעה היום כי 15 מדינות גוש האירו נכנסו למיתון טכני ושהצמיחה הכלכלית תאט לכדי קיפאון בשנה הבאה. ה-EU קרא לאומות העולם לפתוח במהלך מתואם לבלימת המשבר הפיננסי העולמי.
בתוך כך, ג'פרי לאקר, חבר בפדרל ריזרב הנמצא בביקור בירושלים, אמר כי אין ספק שכלכלת ארה"ב מצטמצמת. "אין ספק כי בשלב הזה אנחנו נמצאים במיתון. כמה עמוק ולמשך כמה זמן - עדיין לא ברור", שבשנה הבאה אמור להצטרף לועדה המוניטרית של ה'פד'.
בנוסף, ראש ממשלת צרפת, פרנסואה פילון, אמר בראיון לעיתון "לה פיגארו", כי הוא אינו פוסל את האפשרות שהממשלה תחזיק בנתחים משמעותיים של הבנקים הגדולים. פילון צוטט באומרו כי "הממשלה עשויה למשוך הלוואות שניתנו לבנקים הצרפתים, במידה והם יסרבו להעניק הלוואות לבתי עסק". עד כה, ממשלת צרפת הלוותה 10.5 מיליארד אירו לבנקים המובילים בצרפת.
ברקע, בנקים אירופיים מובילים דיווחו היום על ירידות משמעותיות ברווחים ועל הפסדים ברבעון השלישי של השנה:
הבנק הצרפתי סוסייטה ג'נרל דיווח על ירידה חדה ברווחי הרבעון השלישי, כתוצאה מקריסתו של בית ההשקעות ליהמן ברדרס ומחיקות נוספות הקשורות למשבר האשראי העולמי. רווחי סוסייטה ג'נרל ירדו ב-83.7% ל-183 מיליון אירו (233.8 מיליון דולר) כשההכנסות ירדו בשל הפסד של 244 מיליון אירו בחטיבת בנקאות ההשקעות של הבנק.
בנק המשכנתאות הגדול ביותר בבריטניה, HBOS , הודיע כי ההפסדים הנובעים ממשכנתאות שלא שולמו עלו ברבעון השלישי ב-4.3 מיליארד. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו הפסדים אלה ב-8.4 מיליארד דולר,
קומרזבנק דיווח על הפסד של 285 מיליון אירו ברבעון השלישי של 2008, בהשוואה לרווח של 817 מיליון אירו ברבעון המקביל אשתקד. ממשלת גרמניה תזרים 8.2 מיליארד אירו (10.5 מיליארד דולר) לקומרזבק ותעניק לו ערבות של 15 מיליארד אירו.
בהמשך לכך נציין כי ריבית הליבור רשמה היום שפל חדש מאז פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס (ה-15 בספטמבר), כאשר ירדה ב-17 נקודות הבסיס לשיעור של 2.86%. נזכיר כי ריבית הליבור, צמודה למטבע הדולר האמריקני, ומתייחסת להלוואות בנות שלושה חודשים אשר נעשות במסגרת המעגל הבין-בנקאי.
ביום ה' צפויות בזו אחר זו להתקבל שתי החלטות ריבית מרכזיות באירופה: הראשונה שבהן היא החלטתו של הבנק המרכזי באנגליה, 14:00 שעון ישראל. נציין כי שיעור הריבית בממלכה עומד על 4.5%, אך על פי ההערכות המוקדמות, צפוי קינג להפחית את גובה הריבית ב-0.5% לרמה של 4%.
ההחלטה השניה הצפויה היא זו של הבנק המרכזי באירופה, בשעה 14:45 לפי שעון ישראל. ההערכות המוקדמות הן כי טרישה לא יוכל, גם הפעם, להתחמק מהפחתת ריבית, העומדת כיום על שיעור של 3.75%, וייאלץ להוריד אותה ב-0.5% ל-3.25%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.