בתקופה האחרונה שינו הבנקים את מדיניות הענקת המשכנתא. מלבד העלייה בריבית על המשכנתא, הבנקים שינו גם את שיעור המימון מערך הנכס שהם מעניקים ללווים, גם ללווים בטוחים במיוחד. בנוסף, חלק מהבנקים הפסיקו לעבוד עם חברת ביטוחי המשכנתא EMI ולא נותנים הלוואות בשיעורי מימון גבוהים של 90%-95%. בקרב הבנקים הישראליים שעדיין ממשיכים לעבוד עם EMI, החברה-הבת של AIG העולמית שנקלעה באחרונה לקשיים והולאמה, מרביתם הקטינו את שיעור ההלוואה המקסימלית.
אנשי "גלובס" ביקשו מבנקים שונים לקחת משכנתה צמודת מדד ל-20 שנה בגובה מימון של 70% מערך דירת יד שנייה בחיפה, ששווייה 900 אלף שקל, הרשומה בטאבו. כלומר, הלוואה בגובה 630 אלף שקל. מבקשי ההלוואה הוצגו כבני הזוג המרוויחים 25 אלף שקל נטו, כך שהם נחשבים לווים בטוחים לחלוטין. בני הזוג ביקשו גם לשמוע על אפשרות לקבל הלוואה בשיעורים גבוהים יותר מערך הנכס באמצעות הבנק או באמצעות חברת ביטוחי המשכנתאות EMI. כל השיחות נעשו למוקדי השירות הארציים למשכנתאות של הבנקים. בבנקים ללא מוקדים ארציים נעשו השיחות ליועצי משכנתאות בסניפים מרכזיים גדולים.
10% נוספים
בנק אגוד היה הבנק עם שיעורי המימון הנמוכים ביותר מבין הבנקים. בבנק אמרו ללווים הפוטנציאלים שכרגע שיעור המימון המקסימלי שהם נותנים עומד על 60%. הבנק היה מוכן לתת מימון נוסף של 10% בלבד שישלים את ההלוואה ל-70%, באמצעות EMI. תגובת הבנק: "שיעורי המימון הם בין 60% ל-70%. לגבי EMI כל מקרה נבחן לגופו".
בצד השני של סקאלת שיעורי המימון עומד מזרחי-טפחות, שבמוקד השירות שלו סיפרו כי הבנק מעניק שיעור מימון מקסימלי של 70%, אולם הבנק עובד עם EMI עד שיעור מימון של 90%, כמעט ללא שינוי מאז ערב המשבר הפיננסי (אז היו לווים שזכו לקבל שיעורי מימון, בבנקים שונים, של עד 95% באמצעות EMI).
מהבנק נמסר כי "מזרחי-טפחות ממשיך לעבוד עם חברת EMI כיוון שלהבנתנו הן הדירוג (שהיה תקף עד לאחרונה) והן הורדת הדירוג התייחסו לחברת האם AIG ולא הסתמכו על איתנותה ויציבותה הפיננסית של חברת EMI עצמה. למיטב ידיעתנו, בזמן הקרוב יתפרסם דירוג חדש, המתייחס אך ורק לחברת EMI, במנותק מהחברה האם שלה, ואנחנו מעריכים כי יהיה זה דירוג שישקף את מצבה האיתן של החברה. באשר לשיעורי המימון, כמו לפני המשבר כך גם היום, שיעורי המימון נגזרים משורה של פרמטרים הנוגעים לכל בקשת הלוואה באופן ספציפי ובהם: איכות הלקוח, כושר ההחזר שלו, הנכס ומיקומו ועוד. ללקוח איכותי וטוב יעניק הבנק שיעורי מימון שעשויים להגיע עד ל-90%".
נזהרים מ-EMI
בנק אדנים השיב כי חזר לעבוד בימים האחרונים עם EMI. בבנק אומרים שהמימון המקסימלי שניתן באמצעות EMI הוא 80%, אך יש מקרים שיאשרו גם 85%. תגובת הבנק: "בנק אדנים לא שינה את מדיניות האשראי באשר למתן הלוואות המשכנתא. הבנק נותן הלוואות בשיעור מימון של עד 75%. הבנק בוחן את ההתפתחויות בשוק ואת השלכתן על הלוואות במימון גבוה. הבנק לא שינה את מדיניותו באשר לעבודה עם חברת EMI, כל מקרה נבדק לגופו והלוואות יכולות להינתן גם עד 90%".
לאומי למשכנתאות, בעל נתח השוק השני בגודלו בשוק המשכנתאות, ענה לזוג שרצה לרכוש דירה בחיפה כי הבנק נותן מימון של עד 70% מערך הנכס ויחד עם EMI מגיעים עד 80%, כאשר במקרים מיוחדים בעבר הגיעו לעד 95%. דובר הבנק: "אין מדיניות של הפסקת עבודה עם EMI, אבל ממעטים בהלוואות בשיעור מימון גבוה".
נציגי הבינלאומי למשכנתאות מסרו כי שיעור המימון המקסימלי הוא 70% "וגם קודם למשבר כמעט לא עבדנו עם EMI". דוברות הבנק: "הבינלאומי נוקט מדיניות זהירה. הלווים נהנים מהלוואה התואמת את יכולת ההחזר שלהם. בקשות חריגות נדונות לגופן".
בדיסקונט למשכנתאות (13% נתח שוק) אמרו למי שהתקשר מטעם "גלובס" כי הבנק מעניק עד 70% גם ללווים טובים, בעוד בעבר הגבול העליון עומד על 90%. בדוברות הבנק אישרו כי הוא הפסיק לעבוד עם EMI ואמרו שבקשות למימון של יותר מ-70% נבחנות כל מקרה לגופו.
במוקד שירות המשכנתאות (משכן) של הפועלים (נתח שוק של 19% במחצית) אמרו כי המימון המקסימלי לדירה המבוקשת הוא 70%, וכי הם לא עובדים יותר עם EMI כי "הבנק ממזער סיכונים". מדוברות הבנק נמסר כי "הבנק בוחן כל בקשה לגופה בהתאם לפרמטרים המקובלים. גם האפשרות להגדיל את שיעור המימון באמצעות חברת EMI נמשכת".
בבנק ירושלים ענו לבודקים שהמימון המרבי עומד על 70% ובמקרים יוצאי דופן 75% - "בעבר אישרנו גם 80%". נציג הבנק אמר שממשיך לעבוד עם EMI, "אבל לא 90% או 85% אלא עד 80%".
דוברות הבנק מסרה דווקא כי הבנק נפרד משירותי EMI: "מדיניות הבנק בנושא מתן משכנתאות בימים אלה שמה דגש על בחינה יותר סלקטיבית של הלווים. הבנק הקשיח את התנאים, בייחוד לגבי דירות יוקרה אשר לגביהן קיימת אי בהירות ביחס לערכן בשוק, בטווח הקצר. כמו כן, עד אשר יתבהר מצבה של EMI הפסיק הבנק את עבודתו עימה".
EMI: "אנחנו עצמאים"
תגובת EMI: "EMI היא חברת הביטוח היחידה בישראל אשר מתמחה בביטוח אשראי למגורים המובטח במשכנתא. לחברה הסכמי עבודה עם כל הבנקים למשכנתאות בישראל ועם כלל ביטוח. פעילות החברה היא פעילות מקומית עצמאית, שאינה תלויה במצבה ובהתנהלותה של AIG העולמית. EMI פועלת להעלאת דירוג החברה באופן שיעמוד בדרישת בנק ישראל למתן הקלה בהלימות ההון לבנקים למשכנתאות. האמון שלו זכתה EMI בעשר שנות פעילותה בישראל, עמד לזכותה גם בימים אלה, בהם חלק מהבנקים המשיכו לעבוד כשגרה עם EMI". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.