על רקע תחזיות למיתון חריף, איטליה תספק לבנקים 30 מיליארד אירו כדי לחדש הלוואות

[לחמ"ל גלובס - המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים והפרשנויות] הממשלה גם תקים קרן של 650 מיליארד אירו שתתן הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים שנפגעו ממחנק האשראי

ממשלת איטליה נערכת לספק לבנקים שלה עד 30 מיליארד אירו בימים הקרובים, כדי לעודד אותם להמשיך להלוות לחברות במשק, למרות שבממשלה טוענים זה כמה שבועות שהבנקים האיטלקים אינם זקוקים להון חדש.

כמה מקורות בנקאיים מסרו אתמול (ג') כי הממשלה צפויה להעמיד את ההון לרשות הבנקים באמצעות מכשירים שיאפשרו להם לשפר את יחס ההון הבסיסי שלהם ואת יכולתם להלוות, וייתכן שהיא תימנע מהשקעות ישירות בבנקאות. חברות איטלקיות מתלוננות שהבנקים נרתעים יותר ויותר ממתן הלוואות, או מחידוש הלוואות קיימות.

צעדים לקראת מיתון

מדובר באיום ממשי על הכלכלה, מכיוון שבאיטליה הלוואות בנקאיות הן אמצעי המימון העיקרי ולעיתים היחיד, להוציא את החברות הגדולות ביותר. מחנק האשראי הזה בא יחד עם נתונים ברורים על האטה בפעילות הייצור, כשהמשק צועד כנראה לקראת מיתון חריף. כלכלנים בחברת קפיטל אקונומיקס חזו השבוע שכלכלת איטליה תצטמק ב-1.5% בשנה הבאה.

הצעדים הממשלתיים עדיין לא גובשו סופית, והדיונים בין הבנקים, הבנק המרכזי ומשרדי הממשלה נמשכים. אך ייתכן שהתוכנית תיחשף לקראת הפסגה של ראשי האיחוד האירופי מחרתיים (ו').

כך תלך איטליה בעקבות ממשלות רבות בעולם, ביניהן ארה"ב, בריטניה וגרמניה, שהעמידו כספי מדינה לרשות הבנקים, שנפגעו קשות במשבר הפיננסי העולמי. ג'וליו טרמונטי, שר האוצר האיטלקי, אמר אתמול שכל תוכנית חדשה תהיה מיועדת לשמירה על חיוניותו של שוק ההלוואות.

במקביל, הודיע אתמול השר לפיתוח כלכלי, קלאודיו סקג'ולה, שהממשלה מקימה קרן של 650 מיליארד אירו להבטחת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים שנפגעו ממחנק האשראי.

לא מתלהבים לסייע

הממשלה נרתעה עד כה ליישם את ההכרזה שלה מהחודש שעבר, לפיה המדינה ערוכה לסייע בכל דרך לבנקים איטלקים שנפגעו מהמשבר הפיננסי. דוברי הממשלה, מהעומד בראשה סילביו ברלוסקוני ומטה, טענו לאורך כל הדרך שהמשבר הבנקאי שפרץ בספטמבר אינו נוגע לבנקאות האיטלקית, שנשארה סולידית ובטוחה מפני שהיא "שונה" מהמערכות הבנקאיות במדינות אחרות.

ההערכה הזו התבססה על החשיפה הבינלאומית המצומצמת של הבנקאות האיטלקית, ועל השיעור הנמוך של משכנתאות ביחס לפיקדונות, ועל העדר נכסים "רעילים" שגרמו לקריסת הבנקים במקומות אחרים. אך לאור הסיוע שניתן לבנקים אחרים ברחבי אירופה, הבנקים האיטלקים נתפסים כעת כמוחלשים.