ישראל סביון: "במחיר חדר בת"א אתה קונה בחיפה דירה"

המועמד לראשות עיריית חיפה ומנכ"ל הגרנד קניון: "המצב בחיפה היום לא קל. אנחנו הופכים לאט לאט לפריפריה, אבל המדינה לא מכירה בזה ואף מאיימת לבטל את ההטבה של אזור עדיפות לאומית שהובטחה לנו"

לכל מי שמבקר בשבועות האחרונים בחיפה קשה להתעלם מתנופת התשתיות העוברת על העיר. אבל על ההתעוררות המסוימת שיודעת חיפה, מאז הטראומה של מלחמת לבנון, מעיבה הירידה החדה במחירי הנדל"ן, שצנחו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות.

סוגיית הנדל"ן הפכה למוקד מרכזי בבחירות הקרובות לראשות העיר. בלי קשר לתוצאותיהן, סבור מועמד מפלגת העבודה ומנכ"ל הגרנד קניון בחיפה, ישראל סביון, כי ניתן בהתנהלות נכונה לאושש את המצב הנדל"ני.

סביון: "המצב בחיפה היום לא קל. אנחנו הופכים לאט לאט לפריפריה, אבל המדינה לא מכירה בזה ואף מאיימת לבטל את ההטבה של אזור עדיפות לאומית שהובטחה לנו. חיפה זקוקה בדחיפות לתוספת של בין 7,500-10,000 מקומות עבודה חדשים בחמש השנים הקרובות. במקביל, צריך לתת הקלות בארנונה לעסקים, להגדיל את כוח הקנייה של העיר ולמשוך לכאן עסקים חדשים. חיפה זקוקה לתוספת של 1.5 מיליארד שקל לכוח הקנייה שלה כדי שהיא תוכל לחזור ולשגשג.

"בחיפה נוצר אקלים עסקי שלילי. במקום לעזור ליזמים, בעירייה הערימו עליהם קשיים. האחראיים על הבנייה היו צריך לנהוג באחריות גדולה יותר ולהימנע מכותרות נגד היזמים והבנייה לגובה. היזם בחיפה נתפס כיום כחמדן וכמי שאסור לו להרוויח. מדיניות ירוקה שפויה הייתה יכולה להיות מנוף לצמיחה. יש אזורים גם בכרמל וגם בהדר וגם בעיר שניתן היה להגיע לפשרה ולבנות בנייה לגובה בצורה מושכלת. חיפה זקוקה לפתרונות לזוגות צעירים ולמשפרי דיור שלא מצאו פתרונות ועברו לנשר, לקריות, לעתלית וליקנעם".

לגבי מחירי הנדל"ן, מציין סביון, כי "המחירים ירדו בחיפה ב-30% בחמש השנים האחרונות ואני חושב שרמת המחירים היא מאוד אטרקטיבית. נקודתית יש ביקוש לדירות להשקעה מצד משקיעים, כי במחיר של חדר אחד בת"א אתה קונה פה דירה של שלושה-ארבעה חדרים".

סביון מכהן כחבר מועצת העיר המתמודד לראשות העירייה. בכובע השני שלו הוא מנהל את הגרנד קניון בחיפה, הנמצא בבעלות קבוצת בריטיש ישראל (70%) וחברת מ.ק.ח (30%) שבבעלותו גד זאבי. לדברי סביון, "אין לי ספק שברגע שמנהרות הכרמל ייפתחו הגרנד קניון יהיה בשלישיה המובילה של הקניונים בישראל. מסקרים שעשינו אנחנו יודעים ש-80 אלף נוסעים יעברו במנהרות, ממש מתחת לחלון שלנו".

מה עם השפעת המשבר הנוכחי?

"אני כל יום מתפלל שלבייב ותשובה יהיו חזקים. אם חס וחלילה הם יקרסו, זה יכול למשוך אחריהם בנק וזה סכנה גדולה לכלכלה. אני מאמין שהאוצר ובנק ישראל לא יתנו לטייקונים לקרוס, כי זה יכול להוביל לאפקט דומינו. בכל מקרה, אנחנו עדיין אי של שפיות ביחס לעולם.

"אני גם לא מספיק בקיא במחירים, אבל המחירים הגבוהים של גוש דן הולכים לרדת. הירידה במחירים תושפע מאוד מגודל המיתון שעדיין לא ברור. להערכתי, המשבר הנוכחי דווקא יחזק את ההשקעה בנדל"ן, כי אנשים כבר לא יחפשו את הרווחים הקלים ויחפשו אפיקים סולידיים יותר".

המשבר צפוי לחלחל לתחום קניונים, מה שיגרום כמובן ירידה במכירות.

"להערכתי, מי שיש לו מימון דווקא יוכל לנצל את המשבר כדי לצמוח

ולנצל הזדמנויות. עד כמה שאני יודע, קבוצת קניוני ישראל היא קבוצה חזקה מאוד שמחזיקה בקופה יתרות גדולות שאיתן ניתן להתפתח ולנצל הזדמנויות במישור של הקניונים. ההכנסות שלנו בגרנד קניון גדלו עד סוף אוקטובר בכ-8.5%. כך שאין ירידה אבל האווירה היא בהחלט יותר קשה. אין ספק שמיתון ישפיע לרעה על הרגלי הצריכה בנפח הקנייה. למרות זאת, אני חושב שהקניונים יפגעו פחות מאשר עסקים אחרים".

מדברים על פתיחת חוזים בקניונים.

"לשמחתי הרבה, גם בעבר הגישה של המנכ"ל של קניוני ישראל, משה רוזנבלום, הייתה של 'בית הלל'. הקבוצה נוהגת בצורה מאוד הוגנת עם הרשתות וכך תעשה גם בעתיד. אנחנו לא קניון רמת אביב ולקחנו שכר דירה ריאלי שכפוף לביצועים. לא היינו חמדנים בעבר ולא נהייה בעתיד".