בעקבות גל הפיטורים: המוסד לביטוח לאומי יגבש תוכנית להקלות בזכאות לדמי אבטלה

שר הרווחה יצחק הרצוג: "תנאי הזכאות לאבטלה הוחמרו מאוד בתקופת נתניהו, בהשוואה למקובל במדינות מפותחות אחרות בעולם"

בעוד שר האוצר מסרב להתערב בגל הפיטורין במשק, החליט שר הרווחה לגבש תוכנית מיוחדת שתקל על הזכאים לקבלת דמי אבטלה ותגמיש את התנאים לקבלתם. על פי תוכנית החירום של יצחק (בוז'י) הרצוג, יזכו תושבי הפריפריה ובעלי הכנסה נמוכה להקלה בתנאי הזכאות לדמי אבטלה. התוכנית, בשיתוף המוסד לביטוח לאומי, תוצג בשבוע הבא.

"תנאי הזכאות לאבטלה הוחמרו מאוד בתקופת נתניהו, בהשוואה למקובל במדינות מפותחות אחרות בעולם", אמר היום הרצוג. "אחד מיעדיו של הביטוח הלאומי הוא לעמוד באתגרים הכלכליים-חברתיים הניצבים בפתחנו. בדיוק בשביל זה יש רשת ביטחון לאזרחים, למצבי משבר בישראל. דמי האבטלה נותנים היום רשת ביטחון למפוטר בממוצע, עד שישה חודשים", הסביר שר הרווחה.

לדברי הרצוג, מדו"ח של בנק ישראל עולה כי ישראל היא בין המדינות הקיצוניות ביותר בתנאים לדמי אבטלה. "התוכנית שאנחנו מגבשים תותאם לגל שאנו נמצאים בתוכו ותיתן מענה להגמשת הזכאויות". הרצוג הדגיש כי לנוכח התנגדותו של משרד האוצר להתערב במשבר, בכוונתו לנהל על התוכנית משא ומתן האוצר ואף ינסה לזכות בגיבוי הממשלה. "אני מסכים לחלוטין עם הכרזתו של ראש הממשלה אתמול וקריאתו למעסיקים שלא למהר בפיטורין. משנת 2005 חסך המגזר העסקי 12 מיליארד שקל במס מעסיקים לביטוח הלאומי. אני מבין את המצוקה ואני לא נכנס לנעליו של אף מנכ"ל. עם זאת, אני חושב שצריך לעשות הכול, ואם ניתן להקל, גם בהפחתת שכר. לנסות שלא לשלוח אנשים הביתה במידת האפשר", אמר הרצוג.

שר הרווחה הוסיף כי הוא מאמין שהמשבר הכלכלי והפיטורים במשק יעמדו במרכז סדר היום של הבחירות הקרובות. "אנחנו חולקים על האוצר וטוענים, שיש צורך לשחרר עכשיו את הריסון התקציבי באופן ראוי ונכון, במיוחד נוכח גל הפיטורים והמשבר הכלכלי. אני מאמין שזה יהיה חלק מהויכוח המאוד עמוק הקיים בציבוריות הישראלית ובבחירות בחודשים הקרובים", אמר. "בתחום האחריות עליו אני מופקד, מענה לאדם המובטל - הוא צורך הכרחי".