גל הפיטורים העולמי: אנליסטים וכלכלנים מאמינים כי המגמה עתידה להחריף

JP מורגן יפטר אלפי עובדים ברחבי העולם ; סיטיגרופ יפטר לפחות 10 אלף עובדים בכל סניפיו ; HSBC יקצץ בכ-400 משרות בהונג-קונג ; פידלטי תחתוך 1,700 משרות ; המשבר, שהחל במכשירים הפיננסיים, הפך לנחלת העובדים

גל פיטורי העובדים ברחבי העולם ממשיך להכות בכל ענפי השווקים. החל בבתי השקעות, דרך בנקים, חברות הובלה והייטק - כולם מנצלים את המצב כדי להתייעל ולצמצם עלויות בשל מחנק האשראי הנוכחי.

המשבר, שבתחילה נתן את אותותיו במכשירים הפיננסיים דוגמת אגרות החוב מגובות המשכנתאות, הופך כעת לסיוט של אלפי עובדים בעולם, אשר חדשות לבקרים נאלצים לפנות את משרדיהם ולחפש מקור פרסנה חדש להם ולמשפחותיהם.

אנליסטים וכלכלנים, בארץ ובעולם, מאמינים כי גל הפיטורים טרם הסתיים, וכי אנו עתידים להמשיך ולשמוע על המשך המגמהה. השבוע, למשל, צפוי גל הפיטורים להחריף, כאשר חברות כגון וולסלי , המספקת שירותי אינסטלציה ובינוי, וחברת אקספריין , ספקית המידע הפיננסי, ידווחו על רווחיהן.

סקירה גלובלית עדכנית מראה כי אכן יש אמת בתחזית הקודרת.

JP מורגן

בנק ההשקעות האמריקני JP מורגן מתכנן לפטר אלפי עובדים ברחבי העולם, כך מדווח ה"סאנדיי טלגרף".

הטלגרף ציטט מקורות בבנק האומרים כי היקף הפיטורים נמצא כעת בדיון, ומספרו המדוייק ייקבע בהתאם לשיעור המפוטרים שיינקט על ידי המתחרים.

צעד זה בא כאשר ברקע המשבר העולמי אשר פוגע בכלכלה הבריטית, שהתכווצה ב-0.5%.

סיטיגרופ

הבנק האמריקני סיטיגרופ החל בפיטורי נרחבים, וצפוי לקצץ בלא פחות מ-10 אלף משרות ברחבי העולם, כך נכתב בוול סטריט ג'ורנל.

יום לאחר שמניית הבנק ירדה מתחת ל-10 דולר בפעם הראשונה מאז שנות ה-90, הנחו המנכ"ל ויקראם פנדיט, וסגניו, להוריד ב-25% את הפיצויים לעובדים.

עוד נכתב בעיתון, כי הבנק יצמצם את מספר העובדים על ידי פיטורי סחורים ובנקאים המרוויחים משכורות גבוהות.

על פי דו"חות הרבעון השלישי, לקבוצת הבנקאות 352 אלף עובדים ברחבי העולם, כך שעל-פי מספר זה, אמור מספר המפוטרים לעמוד על 35.2 אלף עובדים.

על פי הדיווח, הבנק האמריקני שוקל גם מכירה של חטיבות, לרבות כח האדם המועסק בהן.

HSBC

בנק HSBC יפטר בין 300 ל-400 מעובדיו שבסניף הונג קונג, כך דיווח ה"אפל דיילי". העיתון ציטט מקור שלא היה מוכן להזדהות, באומרו כי הפיטורים נעשים בתגובה לתחזית הצופה תקופה עגומה בעסקים, וכי הקיצוץ יתבטא בכל חטיבות העובדים ובכל הדרגות.

עוד נכתב כי הבנק הבריטי יפעיל תוכנית בונוס לעובדים הנותרים במטרה להעלות את המורל לאחר הפיטורים.

הבנק המלכותי של סקוטלנד

רויאל בנק אוף סקוטלנד מתכוון לפטר בשבועות הקרובים כ-3,000 עובדים על מנת להפחית בהוצאותיו, כך נכתב במקורות אנגליים.

דוברת הבנק לא אישרה את הדברים: "אנחנו בודקים את המודל התפעולי שלנו כדי לוודא שאנו פועלים בהתאם לתנאי השווקים, וננקוט צעדים בהתאם".

הבנק, שכבר מקבל 29.6 מיליארד דולר מהממשלה הבריטית כדי לשרוד את משבר האשראי, מעסיק 170 אלף עובדים ברחבי העולם, מתוכם 104 אלף בבריטניה.

יוניון פסיפיק

יוניון פסיפיק , חברת ההובלה הגדולה בארה"ב באמצעות רכבות, הודיעה כי בשל המשבר 1,500 נהגים ומהנסדים נפגעו באופן שמתבטא בפיטורים ובקיצוץ בשעות עבודה.

דובר החברה, מארק דיוויס, אמר כי התהליך החל כבר בינואר 2007. "מספרי העובדים שנפגעו עלה וירד מאז, בעיקר בגלל המצב הכלכלי והובלות מעטות".

החברה מעסיקה 21 אלף נהגים ונהגים, מתוכם יפוטרו 40%, 600 עובדים. 900 העובדים האחרים יפגעו בהיקף שעות העבודה. עם זאת, עובדים אלה ימשיכו לקבל כיסוי הוצאות רפואיות, והפרשת סכומים לקרן הפנסיה.

בחודש שעבר דיווחה החברה כי הרווח ברבעון השלישי עלה ב-32% ל-703 מיליון דולר, שהם 1.38 דולר למניה. החברה צופה כי הרווח ירד ב-5% ברבעון הרביעי, וירידה של 3% במונחים שנתיים.

פידליטי

פידליטי השקעות , חברת קרנות הנאמנות הגדולה בארה"ב, תפטר 1,700 עובדים במהלך הרבעון הראשון של שנת 2009, כ-7% מכלל העובדים. השבוע פוטרו 1,300 עובדי החברה מהסניף הממוקם בבוסטון.

דוברת החברה, אן קרוולי מסרה כי הפיטורים יבוצעו בשני שלבים, ואולם לא ברור מה מספר העובדים שיפוטרו בשל השני, ומאילו מחלקות. כך או כך, מספר המפוטרים לא אמור לעלות על 7%, כאמור, מתוך מצבת העובדים שעומדת נכון להיום על 44 אלף.

"אנו חברה שתמיד שמה לב להוצאותיה, ואולם חווינו אירועים שהשפיעו על כל התעשיות, כולל זו אליה אנחנו שייכים", אמרה קרוולי.

סיימר

בצעד שאמור לחסוך 8.4 מיליון דולר בשנה, הודיעה יצרנית ציוד לייצור מוליכים-למחצה,סיימר (סימול: CYMI), כי תפטר 8% מכוח האדם שלה, כלומר, 85 עובדים בסניפיה ברחבי העולם.

פיטורים אלה באים לאחר שהחברה הפחיתה בשימוש בשירותים חיצוניים, הורדה בחופשות וטיולים לרגל החג ועוד, כך אמר נשיא החברה אד בראון.

ואולם, בדו"ח שפרסמה החברה ב-21 באוקטובר לא הוזכר עניין הפיטורים, וכיוצא בזה לא נכלל בהערכות החברה לרבעון הרביעי של השנה, ולשנה הבאה בכלל. על פי הדו"ח, ההערכות כי הרווח ברבעון הרביעי ירד בין 5% ל-10% מהרווח ברבעון השלישי שעמד על 111.4 מיליון דולר, עם רווח שולי בין 45% ל47%.

ברבעון השלישי עמדה מניית סיימר על 19 סנט, וזאת בהשוואה ל-65 סנט בתקופה המקבילה אשתקד. אנליסטים צופים כי שווי מניית החברה יהיה 24 סנט.

ברבעון הרביעי של שנת 2007 עמד מחיר מניה על 67 סנט, עלייה של 2 סנט מהרבעון הרביעי בשנת 2006, אז עמד המחיר על 65 סנט.