ועד רשות שדות התעופה הציע: לפטר 80 עובדים תמורת תוספת שכר לאלה שיישארו

עיני התנגד לרעיון - וכך נולדה האלטרנטיבה: לצמצם כ-80 תקנים של משרות לא מאוישות או כאלה של עובדים שהגיעו לגיל פרישה

בעוד שגל הפיטורים במשק הולך וגדל, יש ועד עובדים אחד שדווקא הציע לאחרונה מיוזמתו לפטר 80 עובדים בתמורה לתוספת שכר. מדובר בוועד של רשות שדות התעופה (רש"ת), שהשבית שלשום (א') את נתב"ג למשך מספר שעות.

לאמצעי התקשורת, שרובם קנו את הסיפור, אמרו בוועד כי מטרת השביתה היא שיפור תנאיהם של עובדי הקבלן ברשות, מהסקטורים היותר חלשים בשדה. אבל מיהם 80 העובדים שבוועד הציעו לפטר? מדובר בעובדים ארעיים, סקטור לא פחות חלש.

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שלא אהב את הרעיון לפטר עובדים תמורת תוספת שכר, במיוחד בזמן משבר, התנגד ליוזמת הוועד. ככה נולדה לה האלטרנטיבה: במקום 80 מפוטרים, מסכימים כעת בוועד לצמצם כ-80 תקנים של משרות לא מאוישות או כאלה של עובדים שהגיעו לגיל פרישה. מספר התקנים יגדל לרמתו המקורית באופן מדורג במשך שש שנים, כשההנהלה תרוויח מהמהלך עובדים חדשים בתנאי שכר מופחתים מאלה של הוותיקים.

צריך להבהיר: תוספת השכר שמבקשים העובדים בעבור פרישת העובדים או צמצום התקנים, היא בנוסף לתוספת של 5% לה הם זכאים ממילא - מתוקף הסכם השכר במגזר הקיבוצי. יו"ר הוועד, פנחס עידן, מבקש שהתוספת המיוחדת תעמוד על כ-1.5%, כלומר בסה"כ תוספת של 6.5%.

אחת המחלוקת בין העובדים להנהלה היא סביב השאלה האם התוספת תחול על כלל מרכיבי השכר למעט הוצאות נסיעות, כפי שמבקשים בוועד, או רק על שכר היסוד, כפי שדורשת ההנהלה. ולמרות זאת, אין ספק שבתקופה בה עובדים במגזר הפרטי לא מעיזים לבקש תוספת שכר, עידן וחבריו יכולים להיות מרוצים מאוד אפילו מעצם קיום המו"מ.

לזכותם של אנשי הוועד ולזכותה של ההסתדרות, יש לציין כי הם דורשים שתוספת השכר תחול לא רק על העובדים הקבועים והוותיקים, אלא גם על העובדים ה"ארעיים" - עובדים שמוגדרים כעובדים עונתיים למרות שבפועל הם מועסקים שנתיים ברצף ולעתים גם יותר. עוד דורשים בוועד ובהסתדרות, לקלוט מאות עובדי ביטחון שמועסקים כיום ברשות על ידי קבלני כוח אדם. מספרם הולך וגדל, ומאיים על העבודה המאורגנת בנתב"ג.

הסכמה הערב?

הערב (ב'), אם לא יהיה פיצוץ מפתיע במו"מ, יודיעו העובדים וההנהלה על הסכמה משותפת, בחסותו ובאדיבותו של שר התחבורה, שאול מופז. ההסכם, בקווים כלליים, ידבר על תוספת שכר הגבוהה מ-5% בתמורה לצעדי התייעלות מצד הוועד.

למעשה, כל זה כבר סוכם מזמן, אבל כמה אנשים היו חייבים לחכות שעות עם המזוודות שלהם בנתב"ג, כדי שהצדדים יבשילו להסכם, כמו תמיד. השאלה היא מתי יבוא היום בוא ידרשו ועדי העובדים להיטיב את תנאיהם של העובדים החלשים מבלי שהדרישה הזאת תכסה בפועל על מטרה אחת: עוד כסף.