שלמה בן-חיים הכניס את היד לכיס, המוסדיים הביאו את השאר: חברת ההשקעות Medinvest גייסה 129 מיליון דולר

מי שחתום על 7 אקזיטים עושה זאת שוב - אך הפעם לטובת חברת האחזקות שלו ושל לואיס פל ; בהשפעת המשבר חלק מהמוסדיים הזרים התקפלו - ובן-חיים נאלץ להשקיע 40 מיליון דולר מכספו להשלמת הגיוס

ד"ר שלמה בן-חיים ולואיס פל מתגלים שוב כסוג של קוסמים. הצוות, שסגר כמה אקזיטים בקצבים שלא נראו לפניהם בארץ, מראה כי גם בתקופה של משבר הוא פועל במרחב אחר.

ל"גלובס" נודע כי Medinvest, חברת האחזקות שהקים בן-חיים יחד עם פל להשקעה בחברות שייסד או השקיע בהן בעבר, גייסה 129 מיליון דולר באג"ח, מהם 89 מיליון דולר ממשקיעים, חלקם הגדול מוסדיים ישראלים, וגם מגוף בריטי אחד. על הגיוס ניצחה מגדל שוקי הון.

ובכל זאת, גם בסיפור הזה יש נקודות תורפה: משקיע זר שהיה אמור לקחת על עצמו חלק גדול מן ההשקעה בחברה, החליט בסופו של דבר לסגת, ובן-חיים נאלץ להשלים את הגיוס והוסיף 40 מיליון דולר מכיסו ובתנאי חוב נחותים מאלה של המשקיעים המוסדיים.

במקור התכוונה החברה לגייס 150 מיליון דולר, מהם כמחצית ממוסדיים ישראליים ומחצית מגורמים בינלאומיים. המשקיעים הישראלים היו הראשונים להתחייב, וההשקעה שלהם הובטחה עוד לפני שהמשבר הגיע לשיא עומקו בחודשיים האחרונים. כשהגיע הזמן לגייס כסף מן הזרים, המצב היה גרוע עוד יותר, ואחד מהם נסוג.

דן זיסקינד, המנהל הפיננסי הראשי של טבע לשעבר, שליווה את החברה במהלך ההנפקה, מונה לאחד מחברי הוועדה המייעצת של הקרן, אך לא יכהן בה בתפקיד ניהולי רשמי.

בן-חיים ופל מכרו ב-2006 את פעילות עמוד השדרה של חברת דיסק-או-טק לקייפון ב-220 מיליון דולר; את ביוסנס ב-1997 לג'ונסון אנד ג'ונסון תמורת 400 מיליון דולר; את אינסטנט ב-1991 למדטרוניק ב-220 מיליון דולר ואת אקס-טכנולוג'יס לגאיידנט ב-2003 תמורת 200 מיליון דולר. בנוסף, הם קיבלו 127 מיליון דולר מגאיידנט עבור האופציה לקנות את אימפולס דיינמיקס בשנת 2000, אופציה שלא בסופו של דבר.

המצב היום אינו דומה לזה שהיה בזמן בו התבצעו רוב האקזיטים הללו. גם המגייסים עצמם יודו בוודאי כי בעת הנוכחית קשה הרבה יותר לבצע עסקה בהיקף של מעל 200 מיליון דולר על חברת מכשור רפואי בשלבים ראשונים של מכירות. זאת, בעיקר בתקופה בה מכירת החברה לשותף אסטרטגי היא אלטרנטיבה יחידה, בעוד השקעות של קרנות פרטיות והנפקות בבורסה כבר כמעט אינן רלוונטיות.

בן-חיים ופל אוהבים לעבוד לבד, ובכל זאת הם פונים עכשיו להשקעות מוסדיים, וזאת לאחר תקופה שבה נפוצות שמועות כי מצבן של החברות שבהן הם מושקעים הוא פחות ממזהיר.

נראה, כי ההתפזרות של בן-חיים על פני מספר רב של חברות יחד עם מחנק המזומן היחסי של החודשים האחרונים, הוביל לכך שלא היה מנוס מגיוס חיצוני.

בן-חיים הוא קרדיולוג, יזם סדרתי ומשקיע בתחום המכשור הרפואי. השנה נכנס גם לשיח הפיננסי, כשרכש כ-7% מחברת פריזמה בשווי של 1.22 מיליארד שקל. פריזמה עצמה השקיעה בכמה חברות של בן-חיים. כשבוצעה ההשקעה, נאמר כי בן חיים כנראה לא הגיע לחברה כמשקיע פיננסי בלבד, אלא כדי לקדם את הפעילות הגלובלית שלה. במדאינווסט פריזמה לא השקיעה.

אימפולס דיינמיקס תקבל 40% מהכסף

Medinvest תפעל כחברת אחזקות בתשע חברות קיימות בהן מעורב בן חיים כבר היום וכרגע אין בכוונתה ליזום חברות חדשות. על-פי התוכנית העסקית המקורית, המבוססת על היקף של 150 מיליון דולר, 40% מההון של החברה יושקע בחברת Impulse Dynamics, העוסקת בפיתוח מכשירים לגירוי חשמלי של הלב לשם שינוי פעילותו החשמלית, שנחשבת למבטיחה ביותר; 12% יושקעו ב-MetaCure, העוסקת בגירוי חשמלי למניעה של השמנה וסוכרת; כ-22% יושקעו ב-Spectrum Dynamics, חברה שפיתחה טכנולוגיה לשיפור הדמיה גרעינית; 6.3% ב-Mitorika, לאימון שרירים של נפגעי שבץ מוחי; כ-10% ב-Core Dynamics, העוסקת בתחום שימור הרקמות בהקפאה לצרכי פריון והשתלות. בנוסף, יוקצו 7.5 מיליון דולר לעלויות נלוות, כולל עלויות ההנפקה של החברות השונות.

האג"ח יוחזרו אחרי שבע שנים ויישאו ריבית של ליבור בתוספת 0.8%. בנוסף, יקבלו המשקיעים בונוסים על אקזיטים של החברות בשיעור של4%-10%, כאשר השיעור המדויק ייקבע בכל חברה מראש באופן נפרד לכל חברה. אם לא יהיה אקזיט כזה תוך שנתיים, יעלה שיעור הריבית לליבור בתוספת 1.1% ולאחר שנה נוספת ללא אקזיט יעלה לליבור בתוספת 1.6%.

החברות יקבלו שירותי ניהול וכן שירותים משפטיים, רגולטוריים, משאבי אנוש ועוד מהחברות Hobart ו-Almyra. זוג חברות אלה משמש כמעין חברת ניהול למיזמים של פל ובן-חיים וכולל מומחים לכל אחד מן התחומים.