הדיווחים הראשונים על הטרור במומביי פורסמו בטוויטר ובבלוגים - ולא ב-CNN

כל אירוע כמו מתקפות הטרור במומביי או בלונדון מעלה את החשיבות של תוכן גולשים לעדכון שוטף ; אזרחים מן השורה הופכים למקורות מידע אמינים ולקבוצות תמיכה

בלוגרים ברחבי מומביי היו אלה שדיווחו ראשונים ובאופן שוטף על מתקפת הטרור המשולבת שהתרחשה במומביי, הבירה הפיננסית של תת-היבשת הודו. בכך, המודל של עיתונות אזרחית עלה מדרגה והדיווחים בנושא באינטרנט עקפו במהירותם גם אתרי אינטרנט של עיתונים גדולים ובהם CNN. אירועים כמו מתקפת הטרור הזו או הפיצוצים בלונדון מעמידים את תוכן הגולשים במוקד לסיוע לאיסוף מידע לאזרחים וגם כקבוצת תמיכה ברגעים הקשים.

80 הודעות ב-5 שניות

חלק מהבלוגרים, כולל בלוגר בשם וינו, העלו תמונות של הנזק מההתקפה שבה נהרגו לפחות 101 אנשים ונפצעו 287 איש. את התמונות אפשר היה למצוא מוקדם למדי, חלקן מפורטות עד מאוד, גם באתר שיתוף התמונות Flickr. בלוגרים מסוימים התמקמו בשטח והעבירו דיווחים שוטפים על המתרחש וסיפרו גם על תחושותיהם וכך, רשתות כמו Fox ניוז, CNN או MSNBC, השתמשו בקטעי אודיו ווידיאו של רשתות הכבלים המקומיות אבל במידה רבה גם בצילומים ודיווחים של צלמים חובבים ועדי ראייה שהפכו לעיתונאים ברגע.

"שלחתי מסרים בטוויטר כמעט כל הלילה ממומביי", כתבה אשת העסקים דינה מהטה בבלוג שלה (dinamehta.com/blog) בפוסטים שקיבלו את הכותרת "מומביי מדממת". בטוויטר, כלי שמאפשר מיקרו-בלוגינג - עדכון בזמן אמת במסרים קצרים (Tweets) בני 140 תווים ומטה - נרשמה היום פעילות ערה למדי. קצת לפני 8:00 בבוקר לפי שעון מומביי, נשלחו במשך 5 שניות בלבד יותר מ-80 הודעות ובהן הצעות לעזרה לאנשים, לכלי התקשורת וכן עדכונים על המצב.

"תהיו אחראים"

"טרוריסט אחד קפץ מבית Nariman לבית חב"ד - קבוצה של שוטרים הגיעה למקום", נכתב במסר אחד בטוויטר בזמן אמת. גם מספר ערוצי חדשות הודיים מקומיים העבירו דיווחים בהתבסס גם על העדכונים מטוויטר ובלוגים אחרים.

כך יצא שגם במדינה כמו הודו, שבה אין גוף כמו הצנזורה הצבאית בישראל, החלה ביקורת על כך שהמסרים בטוויטר מגלים נתונים שיכולים לסייע דווקא לטרוריסטים, ובמיוחד לאלה שמחזיקים בבני הערובה. "זוהי מתקפת טרור, לא אירוע בידורי. אז תהיו בבקשה אחראים במסרים שאתם שולחים", כתב בלוגר אחד.

בלוגרים מסוימים קראו לגולשים לצאת ולתרום דם ולסייע לנפגעים. אחרים השיאו עצות כמו להימנע מלהתקשר שכן הקווים תחת לחץ. ואחרים פשוט שיתפו את הקוראים בגעגועים לימים טובים יותר: "אני תוהה מתי החיים במומביי ישובו להיות כפי שהיו - שלווים ושקטים", כתב eldrichr בטוויטר.