המדדים המובילים באירופה נעלו את יום המסחר בירידות חדות, בתגובה לפרסום נתוני מאקרו עגומים בבריטניה ואירופה ועל רקע התנגדותה של הנציבות האירופית לתוכנית החילוץ של ממשלת צרפת לבנקים הגדולים במדינה. מדד הפוטסי הלונדוני צנח ב-5.2%, הקאק הצרפתי נפל 5.6% והדאקס הגרמני סיים בצניחה של 5.9%.
לעומת הבורסות האירופאיות, שוקי אסיה ננעלו במגמה מעורבת .
הנציבות האירופית התנגדה בסוף השבוע לתוכנית החילוץ של ממשלת צרפת, האמורה לייצב את ששת הבנקים המסחריים הגדולים במדינה. בנציבות דורשים שהחילוץ יעניק פחות הון לבנקים לצורך הגדלת ההלוואות שלהם.
כריסטין לאגרד, שרת האוצר של צרפת, שוחחה בסוף השבוע (ו') עם נלי קראוס, נציבת האיחוד האירופי, וניסתה לשכנע אותה להסיר את הווטו של האיחוד על תוכנית החילוץ הצרפתית, שהיקפה המתוכנן 10.5 מיליארד אירו. הנציבה נשארה בדעתה שהבנקים אינם יכולים להשתמש בסיוע ממשלתי כדי להגדיל את נפח ההלוואות שלהם.
ללא תמיכה ממשלתית, אומרים בצרפת, הבנקים ישתמשו בתוכנית כדי להגדיל את יחס ההון שלהם, אך יימנעו מהרחבת האשראי לצרכנים ולבנקים אחרים. בצרפת טוענים שבניגוד למקרים כמו נורתרן רוק בבריטניה, שהולאם ונדרש להפחית את היקף ההלוואות שלו, במקרה של הבנקים הצרפתיים, הכסף הציבורי שמוזרם אליהם לא נועד לחלץ מקריסה, אלא לשחרר אשראי למשק.
הפוטסי של לונדון הציג ירידות בתגובה לירידה הנמשכת במחירי הבתים ונסיגה במדד מנהלי הרכש. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, לחץ בשבוע שעבר על הבנקים להגדיל את היקף האשראי שהם מעניקים, כשלחץ פוליטי הולך וגובר עלול לשכנע אותו להכריח אותם להגדיל את היקף ההלוואות ללקוחות פרטיים ועסקיים. הבנק המרכזי של אנגליה (BOE) צפוי להפחית בהמשך השבוע (ה') את שיעור הריבית ב-1% ל-2% - הרמה הנמוכה ביותר מאז 1951.
במחלקת המחקר של TRIFX מציינים כי הוועדה למדיניות מונטרית של הבנק המרכזי של אירופה (ECB) צפויה להפחית את שער הריבית ב-0.5% נוספים, במטרה להמריץ את הצמיחה, לייצב את השווקים הפיננסיים ולמנוע תרחיש אפשרי של דפלציה.
מדד פוטסי 100 של לונדון איבד 5.19% ל-4,065 נקודות
מדד קאק 40 של צרפת צנח 5.59% ל-3,080 נקודות
מדד דאקס 30 של גרמניה נפל 5.88% ל-4,394 נקודות
מדד RTS של רוסיה ירד ב-4% וננעל על 631 נקודות.
בזירת המטבעות, האירו יורד ב-0.67% ל-1.2628 דולר לאירו והליש"ט יורדת ב-3.48% ל-1.4829 דולר לליש"ט.
בזירת המאקרו
מדד מנהלי הרכש (PMI) בבריטניה נפל בנובמבר לרמה של 34.4 נקודות, בהשוואה ל 40.7 נקודות באוקטובר. במקביל, מדד מנהלי הרכש באירופה ירד ל 35.6 נקודות מ-41 נקודות.
מחירי הבתים בבריטניה ירדו ב-8.1% ב-12 החודשים האחרונים ל-161 אלף ו-400 ליש"ט (248 אלף דולר) בממוצע לבית - המחיר הנמוך ביותר מאז ינואר 2006. כך לפי סוכנות הנדל"ן Hometrack. במונחים חודשיים, ירדו מחירי הבתים ב-1.1% בנובמבר וב-1.3% באוקטובר.
מדד מנהלי הרכש (PMI) של רוסיה ירד בנובמבר, זה החודש הרביעי ברציפות, ל-39.8 נקודות, מ 46.4 נקודות באוקטובר. כך לפי בנק VTB הרוסי.
מחיר החוזים העתידיים על הנפט למסירה בינואר יורד ב-4.6% ל-51.9 דולר לחבית, במסחר האלקטרוני, בבורסת הסחורות של ניו-יורק.
מניות בכותרות
הממשלה חתמה עם סוסייטה ז'נרל , BNP פאריבה , קרדיט אגריקול , ועם עוד שלושה בנקים גדולים על הסכם שבו הבנקים מתחייבים להגדיל את האשראי לצרכנים פרטיים, לעסקים ולשלטון המקומי ב-3%-4% במהלך שנת 2009. כפי שצויין בתחילת הסקירה, הנציבות האירופית מתנגדת לתוכנית החילוץ של ממשלת צרפת, האמורה לייצב את ששת הבנקים המסחריים הגדולים במדינה. בנציבות דורשים שהחילוץ יעניק פחות הון לבנקים לצורך הגדלת ההלוואות שלהם.
מניות הנפט BHP בילטון , ריו טינטו ,רויאל דאטש של ובריטיש פטרוליום ריכזו עניין לאחר שאופ"ק דחה אתמול (שבת) את ההחלטה האם לקצץ בקצב הפקת הנפט על מנת להדוף את הירידה במחירו לחודש הבא. זאת, במטרה להעניק שהות נוספת כדי לבדוק את יעילות הצעדים הקודמים שננקטו ושמטרתם למנוע צניחה של מחירי הנפט. הפגישה שנערכה בין נציגי מדינות הארגון אתמול בקהיר הכינה את הקרקע לפסגה באוראן, אלג'יריה, ב-17 בדצמבר.
ישראליות באירופה
אפ"י פיתוח ריכזה עניין על רקע פרסום דו"חות אפריקה ישראל לרבעון השלישי לשנת 2008. ההפסד ברבעון השלישי של 2008 הסתכם בכ-2.16 מיליארד שקל ונובע בעיקר מהפחתת שווי של השקעות בנדל"ן בסך של כ-1.9 מיליארד שקל וגידול חד בהוצאות המימון שהסתכמו ב-419 מיליון שקל, במיוחד עקב העלייה במדד המחירים ברבעון זה. ההפסד גדול מההערכות המוקדמות שפירסמה החברה באזהרת הרווח שלה, שם נקבה ברף עליון של 2 מיליארד שקל.
עטייה גרופ דיווחה על הפסד כולל של עשרה מיליון ו-60 אלף שקלים ברבעון השלישי. ההפסד הנקי הסתכם ב-1 מיליון ו-20 אלף שקל.
פילת מדיה דיווחה על הפסד נקי של 1 מיליון ו-253 אלף שקל ברבעון השלישי. ההפסד למניה הסתכם ב-0.02 שקל למניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.