זירת המט"ח: הדולר עלה ב-0.6% ושערו היציג נקבע ב-3.978 שקלים

גלובס tv שערו היציג של האירו עלה ב-0.5% ל-5.034 שקלים ; פריקו: אי יציבות בשוק ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים יביאו למשנה זהירות בקרב קובעי המדיניות, ולפיכך יחלישו השקל ; איזי פורקס: העליות שנרשמו אמש בשווקים הפיננסים החלישו את הדולר, אשר נחשב למטבע הגנתי, והמטבע מתקשה להחליף קידומת ל-4 ש'

המסחר הבין-בנקאי בזירת המט"ח המקומית, התנהל לאורך כל היום (ד') במגמת היחלשות השקל מול שני המטבעות הזרים המובילים, הדולר והאירו.

בימים האחרונים הדולר והאירו נסחרים מעל ומתחת רמות מרכזיות - הדולר מעל ומתחת רף 4 השקלים, והאירו מעל ומתחת רף 5 השקלים. היום לאורך כל שעות המסחר, הדולר נסחר מתחת רף 4 השקלים, והאירו מעל רף 5 השקלים.

בנק ישראל: נפח המסחר במט"ח ירד בנובמבר ב-13.1%

בנק ישראל פירסם היום נתונים משוק מטבע-החוץ בחודש נובמבר. מהחטיבה למידע ולסטטיסטיקה נמסר כי נפח המסחר במטבע חוץ ירד בנובמבר ב-13.1%, והסתכם ב-67.1 מיליארד דולר, לעומת 77.3 מיליארד דולר באוקטובר.

נפח המסחר בעסקות המרה ירד ב-8.5% והסתכם בכ-37 מיליארד דולר, נפח עסקאות ההחלף (סוופ) ירד ב-21.4% והסתכם בכ-22 מיליארד דולר, נפח המסחר בעסקאות אופציה מעבר לדלפק (OTC) ירד ב-9.8% והסתכם בכ-8 מיליארד דולר . עיקר הירידה בנפח המסחר מיוחס לתושבי חוץ, אשר חלקם היחסי בסך נפח המסחר ירד מכ-44% בחודש אוקטובר לכ-39% בנובמבר (לאחר שעמד על 51% בחודש ספטמבר).

גירעון המדינה המצטבר - 300 מיליון ש' לעומת עודף של 8 מיליארד ש' אשתקד

משרד האוצר פירסם היום את נתוני ביצוע תקציב והכנסות המדינה ממיסים לחודש נובמבר 2008. על-פי אומדנים שנערכו בחטיבה למידע ניהולי באגף החשב הכללי, בחודש נובמבר היה לממשלה גירעון בסך של 1.2 מיליארד שקל, מהם גירעון של 0.9 מיליארד בפעילות למימון הכוללת מתן אשראי נטו. בפעילות מקומית היה לממשלה גירעון של 0.7 מיליארד שקל ובפעילותה בחו"ל גירעון של כ-0.5 מיליארד שקל.

אם להסתכל על הנתונים מתחילת השנה, בנובמבר יש לממשלה, לראשונה השנה, גירעון מצטבר בסך של 0.3 מיליארד שקל. בתקופה המקבילה אשתקד היה לממשלה עודף בסך של כ-8 מיליארד שקל. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרוניםהסתכם בכ-8.4 מיליארד שקל. מתחילת השנה מסתמנת עלייה רצופה בגירעון המצטבר ב-12 החודשים אחרונים.

סה"כ ההוצאה הממשלתית (ללא מתן אשראי) הסתכמה בנובמבר בכ-17.6 מיליארד שקל. מתחילת השנה הסתכמו סה"כ הוצאות הממשלה (ללא מתן אשראי) בכ-202.4 מיליארד שקל, לעומת 196.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. סה"כ ההכנסות (ללא גביית קרן) הסתכמו בחודש נובמבר בכ-16.4 מיליארד שקל. סה"כ הכנסות המדינה (ללא גביית קרן) הסתכמו מתחילת השנה בכ-202.2 מיליארד שקל לעומת 204.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

הגדלת יתרות המט"ח עדיין משפיעות

המסחר המקומי במט"ח עדיין מושפע מהגדלת יתרות המט"ח של בנק ישראל, עליה הודיע ביום ראשון, ל-40 ל-44 מיליארד דולר. בנק ישראל עידכן כי ימשיך לבצע רכישות בהיקפים של 100 מיליון דולר ביום, כך שהבנק צפוי להגיע לרמת היתרות הרצויה לו בתוך תקופה שתנוע בין חודש לשלושה חודשים.

בנק ישראל אף פירסם באופן רשמי את יתרות המט"ח לחודש נובמבר. הבנק המרכזי רכש בנובמבר 1.8 מיליארד דולר והיקף יתרות המט"ח מסתכם ב-36.83 מיליארד שקל - היקף יתרות המט"ח הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות. נציין כי מאז החל בנק ישראל ברכישות המט"ח בחודש מארס, חלה עלייה של כ-25% בשערו של הדולר.

זירת המט"ח: הדולר התחזק ב-0.582% ושערו היציג נקבע ב-3.978 שקלים. שערו היציג של האירו עלה ב-0.503% ל-5.0344 שקלים.

Easy-Forex: העליות בשווקים אמש הפיננסים החלישו את הדולר שנחשב הגנתי

הדולר נחלש אמש מול מרבית המטבעות העיקרים. העליות שנרשמו אמש בשווקים הפיננסים החלישו את הדולר, אשר נחשב למטבע הגנתי. הפדרל ריזרב הודיע אמש כי הוא יאריך את תוקף תוכניות החילוץ לחודש אפריל בעקבות מצב השוק. כזכור, תקופתה המקורי של התוכניות הייתה סוף חודש ינואר. מדובר בשלוש תוכניות בהיקף של 304 מיליארד דולר, שתים הקשורים להלוואות אגרות חוב לברוקרים מרכזיים ואחד קשור לרכישת נ"ע מסחריים באמצעות הבנק המרכזי האמריקני.

נראה כי הדולר מתקשה להחליף קידומת ל-4, וחזר אמש להיסחר שוב מתחתיו. למרות שבשעות הבוקר נסחר הצמד סביב רמות של 4.01 שקלים לדולר. ההיחלשות של הדולר בעולם יחד עם ההתהפכות בבורסה המקומית שלחו את הצמד להיסחר בשעות הערב סביב רמות של 3.96 ש'. מבחינה טכנית הצמד ממשיך לשמור על 3.93 כרמת תמיכה, פריצה כלפי מטה יכולה לאותת על המשך התחזקות השקל לטווח קצר עד לרמה התמיכה ב-3.88 ש'.

פריקו: אי יציבות בשוק ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים יביאו למשנה זהירות בקרב קובעי המדיניות, ולפיכך יחלישו השקל

אי היציבות בשוקי ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים בזירה המקומית ממשיכים לתמוך במשנה זהירות מצד קובעי המדיניות בישראל, דבר התורם לפוטנציאל היחלשות השקל כמו גם להמשך מהלך הורדת שער החליפין. החשש ממשבר במוסדות פיננסיים בעלי זיקה ישירה לשוק המקומי דבר העשוי לפגוע במוסדות פיננסיים בישראל, לצד השחיקה בשווי הנכסי של לווים מרכזיים להם סדרות אג"ח קונצרני הנסחר ברמות קיצון היסטוריות, מחייבים משנה זהירות וסלקטיביות "יתרה".

בראיה לטווח ארוך לדעתנו עשוי השקל לשוב לעבר רמת 3.5 ואף פחות, אולם בטווח הקצר ועל רקע הזעזועים הצפויים בתחום הריאלי התמיכה המתבקשת ביצוא לצד החשש מפני זעזועים בשוק האג"ח הממשלתי כמו גם השלכות השחיקה בשווי האג"ח הקונצרני והבנקאות העולמית על מוסדות פיננסיים בישראל כל אלו תומכים במשנה זהירות.

[לאתר המט"ח]