לפי וול סטריט, זה הציון שמקבל טראמפ על 100 ימי הכהונה הראשונים

מדד ה-S&P 500 הציג את הביצועים הגרועים ביותר שנרשמו ב-100 הימים הראשונים עבור ממשל חדש בארה"ב זה למעלה מ-50 שנה • בכירים בוול סטריט: "בקרוב נרגיש את תוכנית המכסים נוגסת בכלכלת ארה"ב"

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה לשלילה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst
מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה לשלילה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

אמש (ג'), וול סטריט סגרה את 100 הימים הראשונים של כהונתו השנייה של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב. מדד ה-S&P 500 ירד ביותר מ-7% מאז יום השבעתו של טראמפ שחל ב-20 לינואר, ובכך חתם המדד את הביצועים הגרועים ביותר שנרשמו ב-100 הימים הראשונים עבור ממשל חדש בארה"ב זה למעלה מ-50 שנה.

המטבעות המפתיעים שמנצחים במלחמת הסחר, וחברות הענק שעלולות "לחטוף"
כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

גם מדד הנאסד"ק הציג ביצועים חלשים כשירד ב-11% מאז יום ההשבעה, ורשם את 100 הימים הראשונים הגרועים ביותר של נשיאות חדשה מאז הקדנציה הראשונה של ג'ורג' בוש השני ב-2001. במקביל, מדד הדאו ג'ונס השיל מערכו 6.8% באותה תקופה, וסיכם את 100 הימים הראשונים הגרועים ביותר מאז כהונתו השנייה של ריצ'רד ניקסון ב-1973.

באופן מסורתי, 100 הימים הראשונים של כהונתו של נשיא ארה"ב הם תקופה חשובה ליישום שינויי מדיניות מרכזיים ולהפגנת מנהיגותו בבית הלבן. משקיעים בשוק הפיננסי משתמשים בתקופה זו גם כדי לאמוד את כיוון המדיניות של הממשל החדש ולתמחר את ההשפעה הכלכלית הפוטנציאלית בארבע השנים הבאות.

על פי פרסום נתוני השוק של הדאו ג'ונס, ההיסטוריה מלמדת שבבמוצע המניות נטו לעלות ב-100 הימים הראשונים של כהונת נשיאות. מאז 1929, ה-S&P 500 הניב תשואה ממוצעת של 3.8% בתקופה זו, בעוד שהדאו ג'ונס רשם עלייה של 4% בממוצע בטווח של 100 הימים. גם ה-S&P 500 וגם הדאו סיימו גבוה יותר ב-58.3% מהמקרים. עוד נמצא כי בשנים שבהן ב-100 הימים הראשונים של הנשיא הנבחר שוק המניות הניב תשואה נמוכה מהממוצע, בשאר השנה נרשמה תשואה שלילית של 5.5%.

"בקרוב נרגיש את תוכנית המכסים נוגסת בכלכלה"

"התנודתיות הקיצונית בשוק המניות ב-100 הימים האחרונים עשויה להיות קריאת השכמה בריאה למשקיעים שהתרגלו לעליות דו ספרתיות בשנתיים האחרונות", מסבירה דניאל פלקס, אנליסטית מחקר בכירה בנויברגר ברמן. "המכה הראשונית תמיד כואבת, אבל היא נתנה לנו הזדמנות להכין את עצמנו לעתיד, אז בפרספקטיבה הזו, אני יותר מעודדת לקראת הימים הבאים", הוסיפה.

מארק מאלק, מנהל השקעות ראשי ב-Siebert Financial, מעריך כי ככל הנראה המשקיעים לא יקבלו בקרוב בהירות אך אין ספק שבקרוב הם ירגישו את תוכנית המכסים נוגסת בכלכלה. "אנחנו הולכים לראות מספר אינדיקטורים כלכליים קשים לאור מדיניות הסחר של טראמפ, וזאת לצד פגיעה ברווחי החברות שיתחילו להשתקף ב-100 עד 200 הימים הבאים".

התקוות שהתפוגגו

בשבועות שלאחר השבעתו של טראמפ, קשה היה לפספס את הצבע הירוק שצבע את וול סטריט, ואותה תקופה זכתה לכינוי "ראלי טראמפ". המשקיעים תלו את תקוותיהם במדיניות הפרו צמיחה של הנשיא הנכנס בעזרת הפחתות מסים והסרת רגולציה שמטרתן להאיץ את כלכלת ארה"ב, ומדד ה-S&P 500 באותה תקופה, רשם את הזינוק החד ביותר שנרשם בתחילת כהונה נשיאותית חדשה מאז 2013. אפילו החששות שהסטארט-אפ הסיני DeepSeek עלול לערער על הדומיננטיות האמריקאית במירוץ הבינה המלאכותית לא הצליח להרוס את החגיגה.

עם זאת, האופטימיות של המשקיעים לא הצליחה להחזיק מים. מדיניות המכסים האגרסיבית ומרחיקת לכת של טראמפ הביאה לתנודתיות חריגה בשווקים הפיננסיים שכבר מודאגים מהאטת הצמיחה הכלכלית. מיד לאחר הצהרתו של טראמפ על "יום השחרור" ב-2 לאפריל, אז העלה בין היתר את שיעור המכס על יבוא סיני ל-145%, מדד S&P 500 ירד ב-12.1% תוך ארבעה ימים בלבד. מדובר בירידה החדה ביותר שנרשמה בארבעה ימים מאז מגפת הקורונה. בהמשך, שלושת המדדים המרכזיים בוול סטריט נכנסו לטריטוריית תיקון וצללו בכמעט 20% מהשיא האחרון שרשמו.