המטבעות המפתיעים שמנצחים במלחמת הסחר, וחברות הענק שעלולות "לחטוף"

המכסים החדשים בארה"ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות, ולחזק את האירו על חשבון הדולר • מטבעות קריפטו צפויים להרוויח מהשינויים הרגולטוריים בארה"ב, מהשקת אירו דיגיטלי ומאתגרי התשלומים באירופה • מהן הזדמנויות ההשקעה התקדימיות והיכן הסיכונים?

המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

מלחמת הסחר הגלובלית בשילוב עם גישה אגרסיבית לשינויי סדרי שלטון ורגולציה בארה"ב, יוצרות אי ודאות ותנודתיות עצומות בשווקים.

מוקדם להעריך מהן ההשפעות ארוכות הטווח על מעמדם הכלכלי של ארה"ב והדולר, למול התחזקות של כוחות אלטרנטיביים באירופה ובאסיה. אולם ניתן להצביע על ניצנים לשינויים דרמטיים בשוקי המטבעות, החל מהאירו ועד למטבעות הדיגיטליים והקריפטו.

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?
ניתוח|כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

מלחמת הסחר וחוסר היציבות בהתנהלות השלטונית בארה"ב, הפכו את אירופה ל"חביבת המשקיעים" (או הפחות גרועה). כספים בהיקפים עצומים מוסטים מארה"ב לאירופה מה שדחף את האירו לעלייה חדה של כ-10% מתחילת השנה.

זו מגלמת גם ציפיות לצמיחה מוגברת ביבשת יחסית לארה"ב, בשל הסטת היקפי מסחר גלובלי אליה, ולאור תוכנית ההוצאות החדשה בגרמניה להשקעה בתשתיות ובביטחון, בגובה טריליון אירו, שאמורה ליצור מכפלות של פעילות כלכלית.

בראייה ארוכה יותר, להערכתנו השווקים מתמחרים גידול ארוך טווח משמעותי בשימוש באירו למסחר גלובלי בסחורות ושירותים, ובמוצרים ושירותים נלווים, כגון מימון סחר, ביטוח ועסקאות לגידור סיכונים. אלה צפויים להגדיל את הביקוש למטבע ואת התוצר הכלכלי האירופי, המניעים את ערכו.

אירו דיגיטלי כמכפיל כוח

בקצה התהליך ייתכן שינוי טקטוני - שנראה דמיוני עד לאחרונה - של התבססות האירו כמטבע הרזרבה העולמי, על חשבונו של הדולר האמריקאי, שבו מתבצע עיקר הסחר הגלובלי ובנקים מרכזיים מחזיקים בו יתרות נזילות.

כיום, הדולר מהווה כ-60% מיתרות הרזרבה העולמיות, בעוד האירו מהווה 20% בלבד. עלייה בשימוש באירו כמטבע רזרבה אפילו באחוזים בודדים, תדחוף לאירופה היקפי הון עצומים ותתדלק עלייה חדה נוספת בערכו.

דחיפה נוספת מכיוון מעניין לאירו, עשויה להתקבל מהפיכתו למטבע הדיגיטלי הראשון שיונפק על ידי בנק מרכזי בעולם המערבי.

הבנק המרכזי האירופי (ECB) מפתח בשנים האחרונות את האירו הדיגיטלי, וכעת מלחמת הסחר עשויה להוות זרז משמעותי להשקתו, לנוכח התלות של אירופה בחברות כרטיסי אשראי ותשלומים אמריקאיות.

מדינות אירופה תלויות כיום כמעט לחלוטין ב-ויזה ומסטרקארד, ובמידה פחותה באפליקציות Paypal ו-ApplePay, לביצוע תשלומים קמעונאיים ברחבי היבשת. כ-60% מתשלומי הצרכנים באירופה מבוצעים דרך תשתיות אלה, ורק לתשע מדינות יש מערכות תשלומים מקומיות עצמאיות (בדומה לישראל).

כתוצאה ממלחמת הסחר, אירופה חשה חשופה לסיכונים בשל תלות זו בארה"ב, דוגמת הטלת מכסים על שירותים אלה.

פיתוח תשתית תשלומים אירופית עצמאית לשימוש בכרטיסי חיוב ופריסתה בכל מדינות האיחוד, צפויים להיות הליך מורכב ויקר ואינו ישים בטווח הקצר, שבמהלכו מלחמת הסחר עלולה להגיע לשיא.

מנגד, הנפקת אירו דיגיטלי שיאפשר לצרכנים תשלום ישירות במטבע האיחוד באמצעות ארנקים דיגיטליים למול הבנק המרכזי, תהיה מהירה וישימה בהרבה וגם מתאימה לאופי התשלומים המיידיים באירופה, באמצעות כרטיסי דביט והעברות בנקאיות (להבדיל מכרטיסי אשראי בתשלום נדחה בישראל).

אירו דיגיטלי עשוי להוות מכפיל כוח עצום לשימוש כמטבע מוביל לצרכי מסחר גלובלי, מה שידחוף עוד את מעמדו כמטבע רזרבה.

אולם, המהלך כרוך בסיכונים, כגון סיכוני נזילות לבנקים האירופיים כתוצאה מיצירת קשר ישיר בין הבנק המרכזי לצרכנים, והפיכת האירו הדיגיטלי לחלופה לפיקדונות בנקאיים. להערכתנו, סיכונים אלה ניתנים לניהול, בין היתר באמצעות הגבלות על זהות הגורמים המורשים לפתוח ארנק דיגיטלי מול הבנק המרכזי, הגבלת היקפי ההחזקה בארנקים דיגיטליים ותשלום ריבית נמוכה על אירו דיגיטלי, שיהפוך אותו לחלופה נחותה ביחס לפיקדון בנקאי.

בראייה גלובלית, אירו דיגיטלי יהווה זרז משמעותי לפיתוח מטבעות דיגיטליים נוספים במדינות נוספות, ולשימושים נוספים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין ובמטבעות קריפטו במערכות תשלומים מקומיות וגלובליות.

הקריפטו כמעט מיינסטרים

גם בארה"ב מקבלת תעשיית המטבעות הדיגיטליים דחיפה חזקה, שבניגוד לאירופה ממוקדת במטבעות קריפטו ומקורה ברגולציה מיטיבה, לצד הצהרות על הפיכת ארה"ב ל"מעצמת ביטקוין". כתוצאה, מטבעות הקריפטו שהודרו מהמערכת הבנקאית בארה"ב באמצעות רגולציה נוקשה במיוחד, עשויים להיכנס אליה כעת בדלת הראשית.

הנה, החודש כבר הודיע הבנק U.S. Bancorp שישיק מחדש את שירות המשמורת על נכסי קריפטו, בעקבות תיקון חקיקה שביצעה רשות ני"ע בארה"ב, שהפחית דרמטית את דרישות ההון בתחום. במקביל, בנקים מובילים גלובלית, כגון דויטשה בנק וסטנדרד צ'רטרד, בוחנים אפשרות להרחיב את פעילות הקריפטו בארה"ב.

תהליכים אלה עשויים להזניק את ערכם של מטבעות הקריפטו, ובראשם הביטקוין. לאחר שזינק לשיא של 108 אלף דולר בנובמבר האחרון וירד ל-80 אלף דולר, הביטקוין נמצא בשבועות האחרונים במגמת עלייה מחודשת, בניגוד למגמה בשווקים, ונושק שוב ל-100 אלף דולר. אם יושלמו אפילו רק חלק מהמהלכים שעל הפרק, זה עשוי להגדיל דרמטית את הביקוש ואת מחיר הביטקוין.

מטבעות יציבים בבנקים?

במקביל, מקודמת בקונגרס האמריקאי חקיקה להסדרת המטבעות היציבים (מטבעות דיגיטליים הצמודים למטבעות פיאט, בעיקר לדולר), שתאפשר לחברות המנפיקות אותם לקבל רישיונות בנקאיים.

המובילות שבהן, Circle ו-BitGo כבר נערכות לכך, לצד בורסת Coinbase. חלקן מעוניינות ברישיונות בנק מלאים, שיאפשרו קבלת פיקדונות והעמדת הלוואות.

לטעמנו, זוהי רעידת אדמה ברגולציה הבנקאית, שתציב סיכונים יציבותיים חדשים למערכת ולצרכנים, אך מנגד תכניס את מטבעות הקריפטו למיינסטרים הבנקאי ותאפשר למטבעות היציבים להפוך לאמצעי תשלום מהירים ומקובלים בארה"ב. לא בכדי, שווי שוק המטבעות היציבים מזנק לאחרונה והגיע לשיא של 234 מיליארד דולר.

בנוסף, מנפיקות המטבעות היציבים מייצרות חדשנות טכנולוגית באמצעות מערכות בלוקצ'יין בעלות יכולות סליקת כספים מהירות ומשופרות, שמאיימות על המעמד המסורתי של הבנקים ומערכות התשלומים. כך Circle השיקה מערכת תשלומים בינלאומית שנועדה לאפשר למוסדות פיננסיים וחברות טכנולוגיה לבצע תשלומים גלובליים בזמן אמת ובעלויות זניחות.

מגמות אלה, בשילוב עם התפתחות מטבעות דיגיטליים מטעם מדינות כאמצעי תשלום, עשויות ליצור אתגרים תחרותיים וטכנולוגיים עצומים לבנקים ובמיוחד למערכות תשתיות התשלומים המסורתיות של ויזה ומאסטרקארד, שעלולות להיפגע בקרוב חזיתית בהיקפי פעילותם ורווחיותם ולהביא לירידות במחירי מניותיהם בעתיד הקרוב.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם