זירת המט"ח: הדולר היציג נחלש ב-0.35% ונקבע ב-3.964 ש'

האירו חזר מעל ל-5 ש': שערו היציג ירד ב-0.55% ל-5.006 שקלים ; הליש"ט ירדה ב-1.08% לשער יציג של 5.81 שקלים ; איזי פורקס: החשש ממיתון עולמי מעלה את מפלס שנאת הסיכון ומחזק הדולר

המסחר הבין בנקאי בזירת המט"ח המקומית התנהל היום בהתחזקות של השקל ביחס לשני מטבעות החוץ העיקריים, הדולר והאירו. במסחר כעת, שערו היציג של האירו חזר מעל ל-5 שקלים. באירו והליש"ט זכו היום לתשומת לב מיוחדת עם הורדות הריבית האגרסיביות בשני הבנקים המרכזיים - במרחב האירו ובבריטניה.

החלטות ריבית בבריטניה ובגוש האירו

הבנק המרכזי של אנגליה (BOE) הפחית את שיעור הריבית ב-1% ל-2%, היום ב-14:00, במהלך אגרסיבי אך צפוי שנועד לעזור לבריטניה לצאת מהמיתון אליו נכנס ועלול אף להחמיר. נזכיר כי בהחלטה הקודמת, מרווין קינג, נשיא ה-BOE הפחית את הריבית ב-1.5% ל-3%, בצעד מפתיע שנועד להעניק זריקת עידוד לכלכלה הבריטית. היתה זו הרמה הנמוכה ביותר מאז 1995. בנאום שנשא היום אחרי החלטת הריבית, אמר קינג כי קצב עליית המחירים ימשיך לרדת.

גם טרישה, יו"ר הבנק המרכזי של מרחב האירו, צפוי להודיע על הפחתת הריבית בקרב מדינות האיחוד - ב-14:45, וזאת על רקע שפל במדד המחירים לצרכן והעלייה באבטלה. ההערכות הן כי הוא יפחית 0.5% עד 0.75%. נזכיר כי כעת עומדת הריבית במרחב האירו על 3.25%.

בנק הפועלים: "הצמיחה בישראל ברבעונים הקרובים תהיה אפסית ואולי אף שלילית"

כלכלני בנק הפועלים פירסמו היום את הסקירה הכלכלית שלהם לחודש דצמבר. לדעתם, "ההשפעה של הגורמים שייצבו את המשק הישראלי עד כה פוחתת, ואנו סבורים כי ברבעונים הקרובים הצמיחה בישראל צפויה להיות אפסית ואולי אף שלילית".

"זה עדיין לא מיתון כמו בארה"ב או באירופה, אך האינדיקטורים מצביעים על ירידה של ממש בפעילות הכלכלית. כותבים הכלכלנים. "לתחזיות העולמיות שהולכות ונעשות פסימיות יש לכך כמובן השפעה ישירה על ביצועי המשק בשנה הבאה ובעיקר לנושא הפיסקלי. הירידה ברווחיות של המגזר העסקי, ההאטה בצריכה וירידות השערים בשוק ההון גורמות לירידה חדה בהכנסות".

נזכיר כי אתמול פירסם בנק ישראל כי נפח המסחר במטבע חוץ ירד בנובמבר ב-13.1%, והסתכם ב-67.1 מיליארד דולר, לעומת 77.3 מיליארד דולר באוקטובר. עיקר הירידה בנפח המסחר מיוחס לתושבי חוץ, אשר חלקם היחסי בסך נפח המסחר ירד מכ-44% בחודש אוקטובר לכ-39% בנובמבר (לאחר שעמד על 51% בחודש ספטמבר).

כן נזכיר כי משרד האוצר פירסם אתמול את הכנסות המדינה ממסים, מהם עלה כי בנובמבר היה לממשלה, לראשונה השנה, גירעון מצטבר בסך של 0.3 מיליארד שקל. בתקופה המקבילה אשתקד היה לממשלה עודף בסך של כ-8 מיליארד שקל. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הסתכם בכ-8.4 מיליארד שקל. מתחילת השנה מסתמנת עלייה רצופה בגירעון המצטבר ב-12 החודשים אחרונים.

הדולר נחלש היום ב-0.35%, ושערו היציג נקבע ב-3.964 שקלים. שערו היציג של האירו ירד ב-0.55% ל-5.006 שקלים. הליש"ט ירדה ב-1.08% לשער יציג של 5.81 שקלים.

Easy-Forex: החשש ממיתון עולמי מעלה את מפלס שנאת הסיכון ומחזק הדולר

הדולר התחזק אמש מול מרבית המטבעות העיקרים. העליות שנרשמו אמש בשווקים הפיננסים היו אמורים לספק סיבה להחלשות הדולר האמריקני, אשר נחשב למטבע הגנתי. אך ניתן לראות כי מה שמוביל את השוק הוא החשש מפני מיתון עולמי שמעלה את מפלס שנאת הסיכון בשווקים ומספק בכך רוח גבית לדולר.

פריקו: אי יציבות בשוק ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים יביאו למשנה זהירות בקרב קובעי המדיניות, ולפיכך יחלישו השקל

אי היציבות בשוקי ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים בזירה המקומית ממשיכים לתמוך במשנה זהירות מצד קובעי המדיניות בישראל, דבר התורם לפוטנציאל היחלשות השקל כמו גם להמשך מהלך הורדת שער החליפין. החשש ממשבר במוסדות פיננסיים בעלי זיקה ישירה לשוק המקומי דבר העשוי לפגוע במוסדות פיננסיים בישראל, לצד השחיקה בשווי הנכסי של לווים מרכזיים להם סדרות אג"ח קונצרני הנסחר ברמות קיצון היסטוריות, מחייבים משנה זהירות וסלקטיביות "יתרה".

בראיה לטווח ארוך לדעתנו עשוי השקל לשוב לעבר רמת 3.5 ואף פחות, אולם בטווח הקצר ועל רקע הזעזועים הצפויים בתחום הריאלי התמיכה המתבקשת ביצוא לצד החשש מפני זעזועים בשוק האג"ח הממשלתי כמו גם השלכות השחיקה בשווי האג"ח הקונצרני והבנקאות העולמית על מוסדות פיננסיים בישראל כל אלו תומכים במשנה זהירות.

[לאתר המט"ח]