הדולר נחלש מול מרבית המטבעות המובילים; האירו מוסיף 1.37% ל-1.2893 ד'

הליש"ט מתקנת בעלייה של 2.08% ל-1.4992 דולר ; השבוע במט"ח: עד מתי ימשך מסע הטיפוס של הדולר?

בזירת המט"ח הגלובלית רושם הדולר היחלשות ביחס למטבעות המובילים, וזאת על רקע עליות השערים בהן פתחו בורסות אסיה את שבוע המסחר. האירו מתחזק מול המטבע האמריקני בכ-1.37% ל-1.2893 דולר, והליש"ט מוסיפה כ-2.08% ל-1.4992 דולר.

גל המכירות על המטבע האמריקני ניכר גם ביחס לשאר המטבעות המובילים, לא כל שכן ביחס לין מולו מוסיף הדולר כ-0.49% ונסחר סביב רמת ה-93.3 ין לדולר.

נציין כי מוקדם יותר היום פורסם שהעודף בחשבון השוטף של יפן הצטמצם בחודש אוקטובר, בפעם השמינית ברציפות והסתכם ב-960.5 מיליארד ין, נמוך ב-56.5% בהשוואה לחודש המקביל. על פי הנתונים, היקף הייצוא באוקטובר היה נמוך ב-7.3%, הירידה החדה ביותר מזה כמעט 7 שנים.

נזכיר כי מגזר הייצוא מהווה את מנוע הצמיחה המרכזי של יפן ולמצבו חשיבות רבה לגבי תחזיות הצמיחה של המשק היפני וההתאוששותו מהמשבר אליו נקלעה הכלכלה השניה בגודלה בעולם.

האירו (EUR/USD) עולה ב-1.37% ל-1.2893 דולר * הליש"ט (GBP/USD) מוסיפה 2.08% ל-1.4992 דולר * הדולר מתחזק מול הין (USD/JPY) ב-0.49% ל-93.3 ין לדולר * הדולר נחלש מול מקבילו הקנדי (USD/CAD) ב-1.67% ל-1.2495 דולר קנדי * הדולר הניו-זילנדי (NZD/USD) מוסיף 2.35% ל-0.5458 דולר אמריקני * הדולר האוסטרלי (AUD/USD) מזנק ב-3% ל-0.6664 דולר אמריקני

[לפורטל הפיננסי] ;[לאתר המט"ח]

השבוע במט"ח: עד מתי ימשך מסע הטיפוס של הדולר?

בשלושה וחצי החודשים האחרונים אנחנו עדים לשוק מט"ח שאיננו בדיוק נורמלי, כאשר מצד אחד לא פוסק זרם נתוני המאקרו המדאיגים, בלשון המטעה, בכל הנוגע למצבה של כלכלת ארה"ב המתכווצת, (בעולם נורמלי היינו מצפים כי יביא הדבר להיחלשותו של הדולר), אך מנגד עדים הסוחרים לתופעה הפוכה, כאשר נתונים אלו לא עושים רושם גדול במיוחד על המטבע האמריקני, הממשיך במסע הטיפוס שלו ביחס למטבעות המובילים.

ההסבר אותו אנו מעלים תכופות בתקופה זו, הוא השינוי בהעדפה של המשקיעים על רקע הטלטלות בשווקים. אלו הפסיקו לחפש אחר עשיית רווח, ופשוט מבקשים למצוא מקום בו לא יעלם להם הכסף. "חוף מבטחים" קוראים לזה, קחו לדוגמא את הנהירה אחר אג"ח של ממשלת ארה"ב.

אך שאלת מיליון הדולר היא עד מתי ימשיך המצב הנוכחי הזה, בו בולטת ההעדפה לרכישות חוזרות ונשנות של המטבע האמריקני?

במחלקת המחקר של TRIFX, הזרוע הישראלית של FXCM, סבורים כי "הדבר תלוי בספקולנטים. כל עוד ימשך סנטימנט הסיכון תשמר הזהירות ותימשך זרימת הכסף לדולר האמריקני".

אך גם טענה שכזו אינה יכולה להיחשב ליציבה על רקע פעולות החילוץ האגרסיביות של הממשל האמריקני בהובלת הפדרל ריזרב, פעולות אשר נועדו להשיב את היציבות לשווקים הפיננסים, מגמה אליה הצטרפו בחודש האחרון גם באירופה ובאוסטרליה.

"מאחר שהגורמים הרשמיים בארה"ב היו האגרסיביים ביותר במאמציהם, הם עלולים להיות הראשונים שיגיעו לקצה גבול יכולתם; ובמקרה שכזה, המעמד המקודש של החוב של ממשלת ארה"ב יתערער. ישנן מדינות נוספות פחות נזילות, אולם יותר יציבות, ככל שהמיתון הגלובלי והמשבר הפיננסי יעמיקו, הן יהפכו לאלטרנטיבות מושכות יותר". הוסיפו ב-TRIFX.

בהמשך לכך נציין את המסחר באירו בשבוע האחרון, אשר נשאר בטווח מחירים 1.2548-1.2848 מבלי שנרשמו תנועות חריגות, וזאת למרות החלטת קיצוץ הריבית ב-0.75% לגובה של 2.5%.

לכן סבורים ב-TRIFX כי גם אימוץ של פוזציית לונג על הדולר אינה חפה מכל סיכון וזאת כאשר אתגרים גדולים ניצבים בפני הכלכלה האמריקנית ב-2009: המשך גל הפיטורים ושנאת הסיכון במגזר הפיננסי. בנוסף לכך, ישנם משקיעים החוששים מההשלכות הפיסקאליות של תוכנית החילוץ הכלכלית, שעלותה עשויה להסתכם ב-5% מכלל התמ"ג.

נזכיר כי לחובתה של ארה"ב עומד גירעון מסחרי בהיקף של 438 מיליארד דולר, כ-3% מהתמ"ג, ובעקבות תוכנית החירום הכלכלית עשוי להתרחב הגירעון לטריליון דולר, או 7% מהתמ"ג.

במהלך השבוע הקרוב תמשיך הזירה הפונדמנטלית להוות את מרכז תשומת הלב של המשקיעים. באירופה יתרכזו המשקיעים בסקר הסנטימנט הכלכלי הגרמני (יום ג', 12:00 שעון ישראל), כאשר על פי התחזיות המוקדמות, צפוי המדד הבוחן את האקלים הכלכלי לצנוח מ-50.4- ל-60- נקודות. מאוחר יותר באותו היום, 16:00 שעון ישראל, צפוי הבנק המרכזי של קנדה להמשיך את סבב הפחתות הריבית העולמי, ולהודיע על פי התחזיות המוקדמות על הפחתה של 0.5% ל-1.75%.

נציין כי לנוכח המשבר הנוכחי נאבקת הכלכלה הקנדית עם הירידה הנמשכת במחירי הסחורות, ובמחיר הנפט בפרט, בהיותה יצואנית נפט, דבר המשפיע על המסחר בדולר הקנדי.

בארה"ב יתפוס את הבמה הצרכן האמריקני, מנוע הצמיחה העיקרי של המשק האמריקני. בסוף השבוע (ו') 15:30 שעון ישראל, יתפרסמו נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש נובמבר, שצפויים לרדת בשיעור של 1.9%, לעומת ירידה בשיעור של 2.8% בחודש קודם. נציין כי נתוני נובמבר יבטאו למעשה את הצפי לקראת עונת הקניות. לאחר מכן, 16:55 שעון ישראל, צפוי להתפרסם מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישגן, כאשר על פי ההערכות המוקדמות ירשום המדד ירידה לעבר 55 הנקודות, בהשוואה ל-55.3 בחודש הקודם, ויבטא למעשה את הציפיות של קהל הצרכנים האמריקני בנוגע למצבם הפיננסי האישי, מצב העסקים וכוח הקנייה.

נתונים אלו יגבירו את הציפיות לקראתם החלטת הריבית בשבוע הבא של הפדרל ריזרב.