הנשיא הנבחר ברק אובמה אומר, כי צריך להיות קשר בין שכר מנהלים לבין פיטורים בחברות שהם עומדים בראשן. לדבריו, מנהלים שיחליטו לצמצם כוח אדם יצטרכו לצמצם בד בד גם את חבילות התגמולים שלהם, כחלק מ"אתיקה חדשה של אחריות", שבדעתו לקדם כאשר יכנס לבית הלבן.
בראיון בתכנית "פגוש את העיתונות", ברשת אן.בי.סי., ששודרה אתמול (א'), מתח אובמה ביקורת קשה מאוד על יצרניות הרכב בארה"ב ועל התנהלות בכיריהן: "אנחנו עדיין לא מבחינים שם בתחושה של דחיפות ובנכונות לקבל החלטות קשות, אבל אנו עדיין רואים חבילות תגמולים למנהלים בתעשיית הרכב (האמריקנית), שאינן עולות בקנה אחד עם אלה שניתנות למתחרים היפניים שלהם, שמצליחים הרבה יותר".
"מצב זה אינו מאפיין את תעשיית הרכב בלבד", הוסיף הנשיא הנבחר. "אנו רואים זאת בכל מקום. אנו בהחלט רואים זאת בוול סטריט. אחד הדברים שברצוני ליזום כנשיא הוא אתיקה חדשה של אחריות. זו אתיקה שלפיה, כאשר אתה מרוויח 25 מיליון דולר בשנה, וכאשר אתה מפטר עובדים, אתה חייב לכל הפחות לוותר על חלק מחבילת התגמולים שלך ועל חלק מהבונוסים שלך; חפש דרכים שבהן העובדים אולי ייאלצו להקריב קצת, אבל הם עדיין ישמרו על מקומות העבודה ועל ביטוח הבריאות שלהם והם יוכלו להוסיף לחיות בבתיהם. נראה לי שהתפיסה הזו של הטבות משותפות ושל חובות משותפים נעלמה מחיינו לזמן רב מדי. והייתי רוצה להחיות אותה".
ככל הזכור, זו הפעם הראשונה שנשיא (או נשיא נבחר) בארה"ב משמיע קריאה לקשור פיטורי עובדים לשכר המנהלים שפיטרו אותם.
על מקבלי ההלטות בתעשית הרכב אמר אובמה: "אני חושב שם עשו שגיאות אסטרטגיות חוזרות ונשנות. הם לא נהילו את התעשיה כפי שצריך. מזה זמן רב אני מותח ביקורת על חוסר יכולתה להסתגל לזמנים חדשים, לייצר מכוניות קטנות ויעילות אנרגיה שיתאימו לשוק החדש". הוא אמר שהבכירים בענף טמנו את הראש בחול זמן רב מדי ורמז שחלק מהם ייצטרכו להיפרד ממשרותיהם.
אך הוא הדגיש, כפי שאמר פעמים רבות בעבר, שתעשיית הרכב היא עמוד השדרה של מגזר הייצור בארה"ב. יצרני המכוניות הם "מעסיקים אדירי ממדים, במדינות רבות. מיליוני אנשים מתפרנסים, ישירות או בעקיפין, מהתעשיה הזו ולכן אינני חושב שזו בכלל אופציה להתיר לה לקרוס".
אובמה להוריד את רמת הציפיות הציבורית מממשלו העתידי. "כאשר בוחנים את נתוני האבטלה... את שבירות המערת הפיננסית ואת העובדה שמדובר במערכת בינלאומית, המיתון הוא בעיה גדולה שתלך ותחמיר". פעמים בראיון אמר אובמה: "המצב הכלכלי יידרדר לפני שיירשם שיפור".
הנשיא הנבחר הודה, כי האג'נדה שלו השתנתה בחודש שחלך מאז הבחירות. בעוד שבמסע הבחירות מערכת הבריאות הועמדה בראש סדר היום, בשבועות האחרונים המשבר הכלכלי טיפס לראש סולם העדיפויות.
"אנו חייבים לספק עתה למשק עירוי דם מידי, כדי לוודא שמצבו של החולה יתייצב", אמר אובמה. לדבריו, הגירעון התקציבי, שלפי כמה אומדנים יעבור את רף טריליון דולר, "יוכל לחכות".
הגירעון הוא אכן "עצום", אך שיקום הכלכלה חשוב יותר, "ופירוש הדבר הוא, שאיננו יכולים לדאוג, בטווח הקצר, לגבי הגירעון התקציבי", אמר אובמה.
על בעיית איראן אמר אובמה, כי כי משלו ינקוט "דיפלומטיה קשוחה וישירה" כלפי משטר האייתאללות. המסר של דיפלומטיה זו יהיה שפיתוח נשק גרעיני, תמיכה בארגוני טרור כחיזבאללה ואיומים על ישראל אינם קבילים על ארה"ב ועל הקהילייה הבינלאומית.
הנשיא הנחבר אמר, כי ממשלו יציג לפני איראן "מקלות וגזרים". הגזרים יהיו תמריצים כלכליים שאיראן, למרות היותה מפיקת נפט, תוכל להיעזר בהם כדי להאבק באבטלה גבוהה ובתחלואים אחרים שמאפיינים את כלכלתה. המקלות יהיו גיבש קואליציה של שותפות הסחר של איראן, ובכללן סין, רוסיה והודו שיניעו אותה להפסיק את תהליך הפיתוח של נשק גרעיני תחת איום של סנקציות קשות יותר.
"האיראנים יצטרכו להחליט אם הם רוצים ללכת בדרך הקשה או בדרך הקלה", אמר אובמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.