ישראל בדרך לסופו של גל האינפלציה - מדד חודש נובמבר צפוי לצנוח בכ-1%

אם התחזיות יתממשו צפוי שיעור האינפלציה השנתי לרדת לרמה של 4% בלבד ; רוב התחזיות מדברות על צניחה של עד 0.9%, שיעור שינוי שלא נרשם מאז ספטמבר 2006

נובמבר צפוי לסמל את סופו של גל האינפלציה שפקד את המשק בשנה האחרונה, כך על פי הערכות אנליסטים. בשוק ההון קיים קונצנזוס רחב לפיו מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, שיתפרסם ביום שני הקרוב, יירד בחדות. רוב התחזיות מדברות על צניחה של עד 0.9%, שיעור שינוי שלא נרשם מאז ספטמבר 2006. אם התחזיות יתממשו צפוי שיעור האינפלציה השנתי לצנוח אף הוא מרמה של 5.5% לרמה של 4% בלבד, אחוז אחד בלבד מעל יעד המחירים שקבעה הממשלה (1%-3%).

מדד נובמבר צפוי להיות מושפע מירידה בכמעט כל הסעיפים ובמידה רבה במיוחד מההוזלה החדה במחירי הדלק (13%), בעקבות המשך הירידה במחירי הנפט בעולם. גם מחירי הגז והחשמל, המרכיבים את סעיף אחזקת דירה, אמורים לרדת ולהקטין את סעיף האנרגיה באחוז לפחות. מדד נובמבר יושפע גם מההוזלה העונתית בהוצאה על נסיעות לחו"ל. גם סעיף הלינות בבתי המלון בארץ צפוי לרשום ירידה. סעיף תרבות, חינוך ובידור ירד אף הוא, בעיקר עקב הירידה במחירי הצגות שהיו גבוהים במיוחד בתקופת החגים. בתחום המזון צפויות הוזלות של מוצרים שונים ובהם הקמח והלחם. בנוסף ירדו מחיריהם של פירות וירקות טריים בשיעור חד, בניגוד לעונתיות הרגילה.

מנגד, תימשך העלייה במחירי השכירות בחוזים המתחדשים ועקב כך יעלה סעיף הדיור, אם כי בצורה מתונה. בנוסף החזאים צופים עלייה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה, עם המשך כניסת קולקציית החורף לחנויות.

על פי הערכות, התהליך הדפלציוני שהתחיל בנובמבר צפוי להימשך גם בדצמבר, אז צפוי מדד שלילי (של מינוס חצי אחוז), זאת בעקבות החרפת ההאטה בפעילות הכלכלית בארץ כתוצאה מהמיתון שפוקד את רוב כלכלות העולם המפותח, הירידה ביצוא ובצריכה וכתוצאה מכך הגידול הצפוי באבטלה. אף שמוקדם מאוד להעריך, נראה כי גם בינואר צפוי מדד שלילי. למרות ההערכות המוקדמות בשוק ההון מסכימים היום כי האינפלציה בשנת 2008 תעמוד על כ-3.5%, תוך חריגה מיעד המחירים אך בחצי אחוז בלבד. ב-12 החודשים הבאים טוענים האנליסטים כי לא צפויה אינפלציה כלל וזאת כאמור עקב ההאטה.