סקר היועצים של "גלובס" ומיטב: 76% מהיועצים צופים ירידה של עד 1% במדד המחירים לצרכן בנובמבר

בין הגורמים לירידה הצפויה - הנפילה במחירי הדלקים והחשמל ; על פי הערכות כלכלני מיטב, בשנת 2009 כולה יעלה המדד בכ-1.4% בלבד

החודשים הסוערים שעוברים על שוקי העולם שינו כידוע מקצה לקצה לא מעט הערכות ותחזיות כלכליות. מי זוכר היום שרק לפני מספר חודשים האיום הגדול שרבץ לפתחן של כלכלות העולם היה התגברות האינפלציה? כעת החשש הזה נראה רחוק מתמיד, כשהתחזיות העולמיות מדברות דווקא על דיפלציה (ירידת מחירים).

השינוי הגלובלי הגיע גם לזירה המקומית, כאשר מדד אוקטובר עלה ב-0.1% בלבד. בכל הנוגע לחודשים הקרובים, על פי כל ההערכות, צפוי מדד המחירים לצרכן לרדת בשיעור ניכר. קונצנזוס האנליסטים מעריך כי במדד נובמבר, שיפורסם בתחילת השבוע הבא, תירשם ירידה של 0.7%, כשגם מדד דצמבר צפוי להיות שלילי (ירידה של 0.2%).

מסקר ה-SMS של "גלובס" ובית ההשקעות מיטב שנערך שלשום (ד') בקרב יועצי השקעות בבנקים השונים עולה כי רוב היועצים (76%) מעריכים כי בחודש נובמבר נרשמה אינפלציה שלילית בשיעור של עד 1%-. כחמישית (21%) מהיועצים אף מעריכים כי מדד המחירים רשם בנובמבר ירידה חדה מ-1%. מיעוט קטן (3%) מעריך כי המדד דווקא עלה בחודש שעבר.

לאחר שהתרחקה מאוד מטווח היעד הממשלתי, בשנת 2008 צפויה האינפלציה לחזור לרמות נמוכות יותר, ולהסתכם בכ-3.5%, תודות למדדים החלשים בנובמבר ובדצמבר. בהסתכלות של 12 חודשים קדימה, החל מנובמבר, הצפי הוא לעלייה מתונה יחסית. על פי הערכות כלכלני מיטב בשנת 2009 כולה יעלה המדד בכ-1.4% בלבד - מעט מעל לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים.

למרות הכל, הוצאות הסלולר עולות

המדד יושפע בתקופה הקרובה ממספר גורמים שבהם חל שינוי מהותי בחודשים האחרונים. בזירת הסחורות, החל משלהי יוני האחרון, חל מפנה חד במחירי חומרי הגלם בעולם. מחירי הסחורות החקלאיות למשל ירדו בכ-45%, בעוד מחיר הנפט הוזל ביותר מ-60%. ההוזלה המהירה של הסחורות הללו השפיעה במהירות גם על מדדי המחירים לצרכן ברחבי העולם.

תחום הדיור וחידוש החוזים עובר גם הוא תהליך של התאמה לסביבה הכלכלית החדשה. התהליך הזה, שבחודשיה הראשונים של 2008 תרם לעליית המדד, עובר כעת מגמה הפוכה, והשפעתו על עליית המדד צפויה להיחלש בקרוב, על פי הערכת כלכלני מיטב.

במיטב מציינים כי הגורמים המרכזיים שהביאו לעלייה בסביבה האינפלציונית בישראל היו בעיקרם מיובאים, וחשוב מכך - זמניים. הפתיחות של המשק הישראלי לשווקים הגלובליים גורמת לכך שהוא מושפע בצורה בולטת מהמגמות בשווקים האלה, וכך גם מהמגמות הנוגעות לתמחור המוצרים לצרכן.

כך, בעוד שבמחצית הראשונה של 2008 תרמו המגמות הללו בצורה ניכרת לעליית המדד, החל מהמחצית השנייה של 2008 ובמהלך 2009 הן צפויות להשפיע על ירידתו.

לירידה הצפויה במדד חודש נובמבר סיבות רבות, ובהן ההוזלה בשיעור 13.5% במחירי הדלקים לכלי רכב, הוזלה של 5.2% במחירי החשמל, והוזלה במחירי המזון, הירקות והפירות. מנגד, נרשמה בנובמבר התייקרות בשירותים הסלולריים, שנגרמו בשל העלאות מחירים של שתיים מהספקיות בתחום.

כאמור, גם האינפלציה הצפויה לשנה הקרובה צפויה להיות נמוכה מהותית מזו שנרשמה בשנה החולפת. מחירי הנפט והסחורות הצונחים, הצפי לגידול באבטלה והמיתון המאיים יגרמו להערכת כלכלני מיטב, לאינפלציה מתונה למדי.

פער התשואות באג"ח מגלם דיפלציה

בשוק ההון כבר ניתן לראות את ההתאמות לציפיות האינפלציה הללו, כשהפער בין האפיקים הצמודים לבין האפיקים השקלים בטווח הקצר של העקום, מגלם אפילו דיפלציה. יחד עם זאת, במיטב מציינים כי גם בטווחים הארוכים, נרשמות מזה מספר שבועות עליות שערים מרשימות, בעיקר באפיק השקלי, על רקע האינפלציה החזויה לטווח הקצר.

כתוצאה מהעליות האחרונות, תשואת איגרות החוב השקליות במח"מ ארוך של כ-11 שנים, שהתקרבה לפני כחודש לכ-7%, נמצאת כעת ברמה סבירה יותר של כ-6%. ואילו תשואת איגרת החוב הצמודה במח"מ דומה - שחצתה את רף ה-4.5% - נושקת כעת ל-4%.

במיטב מעריכים כי אין זה סביר שבכל שנה, במשך שלוש השנים הבאות, האינפלציה תעמוד על רמה נמוכה מ-2%, כפי שמגלם היום שוק האג"ח. "צריך לזכור ששוק ההון נוהג להקצין תהליכים, ולכן לא מן הנמנע שיש כאן עיוות מסוים", אומרים שם.

פרסום המדד ביום שני צפוי להעניק לנו תמונת מצב ברורה יותר באשר לכיוון האינפלציה. במיטב מציינים כי תסריט של ירידה קלה מהצפוי במדד, תוביל לעליות באפיקים הצמודים קצרי הטווח, שיצמצמו את פער התשואה מול האפיק השקלי. תסריט הפוך יטרוף את הקלפים, שכן יתכן שהוא ילווה בשינוי בריבית בנק ישראל, ובתנודות בשער הדולר.