וול סטריט רכבה על גל הנכונות לסייע לתעשיית הרכב וסיימה המסחר בעליות: פורד טיפסה ב-4.8%

גלובס tv הנאסד"ק הוביל את העליות והתחזק ב-2.2%; הוסיף השבוע 2.1% לערכו ; ג'נרל מוטורס ירדה ב-4.4% במסחר תנודתי ; דלק US טיפסה ב-5.6% ; טבע עלתה ב-0.6% ; אקוויטי 1 הוסיפה 3.5% לערכה ; הנפט ירד ב-3.4% והתירס התחזק ב-6.3%

לאחר שמדד הדאו ג'ונס איבד כ-250 נקודות עם פתיחת יומו האחרון של המסחר לשבוע זה, המסחר בוול סטריט החל להתמתן ולמתן למעשה את המגמה חובקת העולם. מדדי מניות התעשיה, הדאו ג'ונס וה-S&P 500, מיתנו את הירידות ובסופו של דבר הצטרפו לנאסד"ק שעבר לטריטוריה החיובית מוקדם יותר.

זאת, לאחר התבטאויות מעודדות מצידם של הבית הלבן ומשרד האוצר כאחד וחדשות הנוגעות לתעשיית הרכב או לתעשיות מדטריוט כאחד לאורך כל היום. מכל פנים, החוזקה העיקרית הייתה לאורך רובו של המסחר מניותה הטכנולוגיה - שהצליחו להוביל בסיכום יומי ושבועי את התשואות.

רכב, רכב תרדוף

כשעה לפני פתיחת המסחר נודע כי הבית הלבן שוקל להשתמש בכספי תוכנית החילוץ הפיננסית כדי לחלץ את תעשיית הרכב. ממשל נשיא ארה"ב היוצא, בוש, "ישקול את כל האופציות העומדות לרשותו", אמרה דוברת הבית הלבן דיינה פרנו. "קריסה תלולה של התעשיה תביא להשפעה חמורה על כלכלת ארה"ב ויהיה זה לא אחראי מצידנו", הוסיפה - והביאה לבסוף לשינוי המגמה בוול סטריט. עם זאת, נסייג ונציין כי המסחר מוסיף להיות תנודתי ביותר ולנוע בין עליות לירידות.

ה"מנוע" העיקרי לירידות בפתיחת המסחר הוא טרפוד תוכנית החילוץ לתעשיית הרכב האמריקנית ע"י הסנאט. החששות מדחיית התוכנית, שהיקפה כ-14 מיליארד דולר, החלו כבר לקראת סוף המסחר אתמול, אולם ההכרעה עצמה נפלה אחרי הנעילה, וכאמור, הביאה לגל ירידות עולמי.

"הרבה מהקדרות המאפיינת את תעשיית הרכב כבר מגולמת במחירי המניות הללו", אומר קן מיילנד, נשיא חברת המחקר ClearView Economics ("מבט כלכלי ברור", בתרגום חופשי). "אז נכון, לא נחתם הסכם אתמול בלילה, אבל זה לא מגיע כשוק גדול", הוסיף.

לפני המסחר ובמהלכו התפרסמו נתוני מאקרו משמעותיים, שהשפיעו אף הם על כיוון המסחר בתורם. בין השאר התפרסמו מדד המחירים ליצרן, שמהווה אינדיקציה מסויימת לנתון האינפלציה המרכזי שיפורסם בשבוע הבא, וכן היקף המכירות הקמעונאיות, ומשניהם למדנו עד כה שהלחצים האינפלציונים במגמת ירידה.

כאילו לא די בכך, בגולדמן זאקס ציינו היום (ו') כי מחירי הנפט עלולים לצנוח ל-30 דולר לחבית ברבעון הראשון של 2009. השערה זו עולה מתוך סקירה של בנק ההשקעות בה חתך את ההמלצה למגזר מניות חברות הבנייה וההנדסה. מיותר לציין, כי החוזים העתידיים על הנפט הגולמי צונחים בהתאמה.

הדאו ג'ונס ננעל בעלייה של 0.75% ל-8,629.68 נקודות ; ה-S&P 500 ננעל בעלייה של 0.7% ל-879.74 נקודות ; הנאסד"ק ננעל בעלייה של 2.18% ל-1,540.72 נקודות

בסיכום שבועי הדאו ג'ונס ירד ב-0.1%, ה-S&P 500 עלה ב-0.4% והנאסד"ק ב-2.1%.

זירת המאקרו

שעה לפני פתיחת המסחר (15:30 שעון ישראל) פורסם מדד המחירים ליצרן לחודש נובמבר, והוא ירד ב-2.2%, לעומת צפי לירידה של 2.2% לאחר ירידה של 2.8% באוקטובר. במונחים שנתיים, השלים המדד עליה של 0.4% ב-12 החודשים שחלפו, שיעור כפול מהתחזית, אך נמוך מהקצב השנתי באוקטובר, שעמד על 5.2%.

ליבת המדד, לעומת זאת, עלתה בהתאם לצפי האנליסטים ב-0.1%, בהמשך לעלייה של 0.4% באוקטובר. מכאן, שגם העלייה השנתית אותה השלימה ליבת המדד (4.4%) היתה בהתאם לציפיות המוקדמות, קטנה יותר במעט מהעלייה השנתית ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר (0.4%).

באותה השעה פורסמו גם נתוני המכירות הקמעונאיות בנובמבר, ואלה ירדו ב-1.8% לעומת צפי לירידה של 2%, בהמשך לירידה של 2.8% באוקטובר. בנטרול מכירות כלי רכב, המכירות הקמעונאיות לחודש זה הראו ירידה של 1.6%, נמוך מהצפי (1.8%-) ולאחר ירידה של 2.2% באוקטובר.

בשעה 17:00 שעון ישראל פורסם נתון המלאים העסקיים לחודש אוקטובר, והוא הראה יידה של 0.6, פי 3 מהצפי, בהמשך לירידה בשיעור זהה בספטמבר.

ולסיום, באותה השעה התפרסם הנתון האחרון לשבוע זה - נתונים מקדימים למדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש דצמבר. האנליסטים, שצפו כי המדד יציג ירידה ל-55 נקודות מ-55.3 נקודות בנובמבר, התבדו כשעלה ל-54.5 נקודות.

האומדן המקדמי של מדד אמון הצרכנים אותו מפרסמת אוניברסיטת מישיגן מצביע על עלייה חדה ל-59.1 נקודות בדצמבר, גבוה בהרבה הן מהצפי (54.5 נקודות) והן ממדד נובמבר (55.3 נקודות).

התשואה לפידיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים (הנושאות ריבית קבועה בשיעור 3.75% לשנה) ננעלה בירידה של 2.23% ל-2.589% במונחים שנתיים.

במסחר האלקטרוני, החוזים העתידיים למסירה בינואר ננעלו בירידה חדה של 3.4% במחיר הנפט ל-46.37 דולר לחבית.

החוזים העתידיים על התירס למסירה בסוף החודש בבורסה בשיקאגו טיפסו ב-6.3% וננעלו ב-3.36 דולר לבושל.

מניות בכותרות

מטבע הדברים רכזו את הענין הרב ביותר מניותיהן של יצרניות הרכב הגדולות השקועות בצרות - ובראשן ג'נרל מוטורס ופורד . שתי אלה, יחד עם קרייזלר, תלו את יהבן בתוכנית שנדחתה הלילה בסנאט, ואשר לפיה היו אמורות לקבל הלוואה ממשלתית של 15 מיליארד דולר.

בנק אוף אמריקה הודיע אתמול כי יפטר 30-35 אלף עובדים עקב רכישת מריל לינץ' , שהפך לחטיבת ההשקעות של הבנק. הפיטורים יכללו עובדים של בנק אוף אמריקה ומריל לינץ' בכל המחלקות ויתפרשו על פני 3 שנים.

לאס וגאס סנדס שבשליטת שלדון אדלסון היהודי הודיעה כי תפטר 216 עובדים במשרה מלאה מבתי ההימורים שלה בלאס וגאס.

מניות הטכנולוגיה הגדולות הנסחרות בנאסד"ק תמכו בעליות שערים, ובהן אפל ואינטל .

יונייטד טכנולוגיות בלטה במדד הדאו ג'ונס לאחר שהרגיעה את המשקיעים לאחר נעילת המסחר אמש, בספקה תחזית מעודדת לרבעון.

ישראליות בכותרות

סלקום המשיכה לרכז ענין על רקע מכירת 3.36% ממניותיה לדויטשה בנק ע"י בעלת ההחזקות הגדולה ביותר, דסק"ש, לדויטשה בנק תמורת 285.5 מיליון שקל.

מניית טבע בלטה אף היא, כהרגלה. נשוב ונזכיר כי המניה הוכיחה את עצמה כדפנסיבית לאורך המשבר האחרון בשווקים על גליו. בחודשיים האחרונים שמרה המניה על ערכה, ובהסתכלות של שלושה חודשים לאחור נסחרת המניה בדיסקאונט של 8%.

צ'ק פוינט עדכנה כי מוצריה מעודכנים בפני תקיפות בדפדפן אינטרנט אקספולרר 7.

דלק ארה"ב (דלק US ) קיימה שיחת ועידה מקוונת בנוגע לעדכון מצבו התפעולי של בית הזיקוק טיילר. כפי שהוערך קודם לכן, החברה תמשיך לסגור את המזקקה בטקסס - והיא תחזור לפעילות במאי.

רונית קן, הממונה על הגבלים עסקיים, אישרה את רכישתה של אומריקס בידי ג'ונסון אנד ג'ונסון .

לירניק סוואן החלה לסקר את מניית אמדוקס ב"תשואת שוק".

קרן הריט האמריקנית של גזית גלוב, Equity 1 , אישרה חלוקת דיבידנד ביומו האחרון של החודש בשיעור 30 סנט ליחידת השתתפות - למחזיקים ביחידות ב-22 בדצמבר.

[לארביטראז']