אילו היה קיים מדד התשואות בנימין נתניהו-ביבי היה לוקח. הוא היה נבחר מיד, גם בלי בחירות, לשר האוצר. הקהל הרב במושב הנעילה של ועידת ישראל לעסקים 2008, קיבל אותו כגיבור. התשואות שקיבל אהוד ברק היו בחותות בהרבה. ציפי לבני שהיתה האחרונה בשלישיה זו התקבלה במחיות כפיים קצת יותר חזקות. התשואות, שקפו, כנראה, את תוצאות הסקר שנערך בין קוראי "גלובס". 46 אחוזים מן הנשאלים קבעו שביבי הוא האדם המתאים ביותר לתפקיד שר האוצר הבאה.
אין ספק שבהשפעה על דעת הקהל ביבי הוא קוסם. הוא הצליח למקם את עצמו כ"מציל המשק הישראלי". במיוחד כאשר הוא לא מרבה לדבר בעצת יועציו האסטרטגיים. הפנומן הזה עוד ייחקר בעתיד. שכן, הדימוי הזה של נתניהו בדעת הקהל הוא חסר כל בסיס במציאות ממשית.
במושב הזה ביבי הופיע בוטח בעצמו. כאדם היודע מה נכון לעשות. הוא יודע הכל. גם בעידן זה כאשר בכירי כלכלני העולם מודעים שאינם יודעים. הוא לא רק ידע צריך לעשות אלא הוא גם טוב כנביא. "עוד לפני ה"למאן ברוטרס" אמרתי בכנסת ב-20 לאוגוסט, לפני כולם, שצונאמי כלכלי בדרך..." - אמר ביבי לנוכחים מלא ספוק עצמי. טוב, ידוע שלביבי יש בעיות זיכרון. חיפשתי בדבר הכנסת מה בדיוק אמר ביבי ב- 20 לאוגוסט. התשובה של אתר הכנסת היתה: "אין דיונים בתאריך זה." הלכתי לפרוטוקולים של וועדות הכנסת. התשובה שקיבלתי היתה: "לא נמצאו פרוטוקולים העונים על הקריטריונים..." יתכן וביבי טועה. אולי בתאריך. אולי בדברים שאמר....אבל, הרושם שהשאיר היה: ביבי גם נביא וגם יודע.
נתניהו מאוהב בעקומות. כיצד ישראל יכולה לצאת מן המשבר הכלכלי הוא הדגים בשלוש עקומות: בעקומת V יורדים מהר לשפל ועולים מהר לנקודה שממנה ירד המשק, בעקומת L כלכלת ישראל יורדת מהר ותישאר מהר למטה זמן ממושך עם סכנה שתרד עמוק עוד יותר. נתניו בחר בדגם של עקומת U - ירידה ויציאה למעלה במין עקומה מעוגלת למטה. הוא הבטיח אם יתנו לו להנהיג את המדינה ואת כלכלתה, אחרי הבחירות, המשק "יטפס למעלה במדרון במהירות". ויש לו לכך תוכנית מוכנה. בין היתר, צריך לשמור על כוח אדם מעולה שיפלט כדי שלא יברח מן הארץ, השקעות בתשתיות פיזיות כדי "לבטל את מושג הפריפריה" (כן, גם רכבת לאילת...) ומהפכה בחינוך. לרבות שנה ראשונה אקדמית לכל בוגרי הצבא... כל אלה, כמובן, דברים טובים שכולם מבטיחים לפני הבחירות. אבל, היתה נקודה אחת המרכזית והעיקרית בתוכניתו כפי שהסביר. "אם אבחר הצעד הראשון שנעשה זה הפחתת מסים ארוכת טווח שתתחיל מיד". בלי זה, הסביר, אין צמיחה, אין השקעות ואין צריכה.
ביבי התכוון, כמובן, להורדת מס הכנסה שולי ומס חברות. הוא רק שכח שבתנאי מיתון עמוק שום הורדת מסים לא תגביר את הצמיחה וההשקעות. ואשר לעידוד הצריכה, מהורדת מס הכנסה שולי נהנים ממנו בעיקר הנמנים עם העשירון העליון שהשפעתם על הצריכה הפרטית היא שולית. אם רוצים לעודד צריכה צריך להוריד את המע"מ ועל זה ביבי לא דיבר.
מישהו מן הקהל צעק לו: "ממה תממן את ההשקעות שאתה מבטיח?" ביבי לא התבלבל כי הוא מאוהב בעוד עקומה -"עקומת לאפר". זו שטוענת כל כמה שמורידים מסים, הכנסות ממסים גדלות. ואף כי מחקרים כלכליים אחרונים הוכיחו שתורה זו חסרת שחר והדבר העיקרי שהיא גורמת זה חור בתקציב, ביבי נשאר בשלו והזכיר את 2003 כאשר היה שר האוצר. "אמנם היה גרען זמני אך הוא תיקן מהר מאוד את עצמו." אמר. והוסיף: "אז הצלתי את המשק ועכשיו אציל את המשק בפעם השנייה..."
אם אנו נמצאים כבר אצל "נתניהו כמציל המשק" כדאי להזכיר נשכחות.
דבריו של אהוד ברק במושב הנעילה היו הרבה יותר צנועים. "שנת 2000 היתה שנת שיא ( הצמיחה הגיע אז לשיעור של 8.9%) אני לא חושב שזה היה בגלל העיניים היפות של בייגה שוחט אז שר האוצר..." שנת שיא זו נשכחה בגלל האינתיפאדה ומיני-בועת היי טק שהתפוצצה. אלה גרמו למשק הישראלי אבדן של תוצר שנתי שלם. כאשר במחצית השנייה של 2003 , בתקופתו של ביבי כשר האוצר, המשק עבר למסלול של צמיחה, זה לא היה "בגלל העיניים היפות של ביבי". אלא קודם כל בגלל התאוששות של המשק העולמי שהגדיל את היצוא הישראלי והרגיעה הביטחונית היחסית שבאה אחרי האינתיפאדה. במלים אחרות, בגלל גורמים אקסוגניים שמחוץ למערכת הכלכלית הישראלית. לא בכדי אמר נתניהו בדבריו "כי אין הוא אוהב את המושג הזה "גורמים אקסוגניים". ולכן בכל נאומו לא הזכיר במלה אחת לא את הביטחון ולא את המו"מ עם השכנים. כאילו כל אלה אין להם כל קשר עם כלכלת ישראל.
בעצם, צפי לבני היתה היחידה שהזכירה את הקשר הזה כאשר אמרה: "מי שחושב כי היכולת של ישראל להתמודד עם המשבר הכלכלי לא תלויה במעמדה בעולם אין לו מושג על מה הוא דבר." ושלחה חץ מחודד לעברו של ביבי כאשר אמרה על תוכניתו לאוניברסיטת חינם ליוצאי צבא: "ביבי, ידעת להיות משכנע גם כאשר העלית את שכר הלימוד לסטודנטים..."
ביני הבריות נתניהו נחשב לשר האוצר הטוב ביותר שהיה לנו. למרות שהוא החדיר בעוצמה לישראל את הכלכלה הניאו-ליבראלית האמריקאית שכיום כמעט אין כבר מחלוקת בארה"ב שהיא הגורם העיקרי לזעזוע הכלכלי האדיר המערער את היסודות של המערכות הפיננסיות ומכניס את המשק העולמי, והישראלי, למיתון שלא היה כמותו מזה שלושה דורות. אכן, ביבי הקוסם יודע איך לעבוד על דעת הקהל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.