ים של פסימיות עם קורטוב של אופטימיות בהשקעות בהון סיכון

שני סקרים חדשים מלמדים על צפי מצד הפעילים בהון סיכון בארה"ב לקושי במימון חברות, צמצום בהון שזורם ממוסדיים והתמשכות המשבר אולי אף מעבר ל-2010 ; ומה בישראל? לפי KPMG, יחד עם הודו וסין, היא תהיה יעד אטרקטיבי, יחסית כמובן

שני סקרים שפורסמו בארה"ב בנוגע להשקעות הון סיכון, ממשיכים את האווירה הפסימית בתחום על רקע המשבר. הסקר השנתי של איגוד קרנות ההון סיכון האמריקני (NVCA), כולל צפי לירידה בהיקפי ההשקעות בחברות ברחבי העולם כמעט בכל הסקטורים, דרך קשיים במימון חברות חדשות וקרנות המשך, פגיעה בביצועים של הקרנות בטווח הקצר והארוך וצמצום היקף ההון הזורם לענף מכיוון המשקיעים המוסדיים.

גם הסקר של חברת הייעוץ KPMG אינו מבשר טובות לתעשייה בזמן הקרוב, כאשר המשתתפים בו, 270 אנשי הון סיכון, תאגידים ויזמים, צופים ירידה בהיקף ההשקעות ועסקאות הרכישה וכן גם שהמשבר יימשך מעבר ל-2010

דווקא כשמגיעים להתייחסות לישראל, ניתן למצוא הבדל בין שני הסקרים. בסקר של KPMG יש מסקנות אופטימיות: למרות ההאטה הצפויה בהון סיכון, הסקר מצא כי במהלך 2009 יושקעו יותר באזורים גיאוגרפים כמו סין, הודו וישראל בתחומי הקלינטק, מדעי החיים והבידור הדיגיטלי.

"אנשי ההון סיכון ימשיכו להשקיע באזורים הללו כי הם מאמינים שהם יוכלו לספק את ההחזרים הגבוהים ביותר", אמר בריאן יוג'ס, שותף האחראי על תחום ההון סיכון ב-KPMG.

לעומת זאת, בסקר NVCA, 56% מתוך 400 הנשאלים, מעריכים שהיקף ההשקעות של ההון סיכון האמריקני בישראל ירד במהלך 2009.

אם מחפשים נחמה כלשהי, הרי היא בבחינת זה שמדובר בצרת רבים. 50% מהנשאלים צופים שתירשם ירידה בהשקעות בכל הגלובוס. מבחינת אזורים, 74% חושבים שרמת ההשקעות באירופה תרד, ו-51% מעריכים שכך יקרה בסין. בהתחשב בכך שמחצית מההון המושקע בחברות ישראליות, כ-700 מיליון דולר בשנה, מגיע ממשקיעים זרים, בעיקר אמריקניים, מדובר בנתון שאין דרך אחרת להציגו אלא כמדאיג.

למרות הציפיות לירידה בהיקפי ההשקעות בכל הסקטורים, 49% הנשאלים מעריכים שתחום הקלינטק דווקא ירשום עלייה ב-2009. בתחום הביומד, 25% מהנשאלים מאמינים שהיקף השקעות הביוטק יעלה ובתחום המכשור הרפואי רק 24% מאמינים שהיקף ההשקעה יעלה.

האטה בתקשורת, ובמוליכים למחצה

בסקטורים האחרים, ההערכות פסימיות בהרבה. 79% מהנשאלים העריכו שהשקעות במוליכים למחצה ירדו, 71% צופים שההשקעות בתחומי המדיה והבידור ירדו ו-60% סיפקו תחזית דומה לגבי ענף התקשורת. כמעט כל הנשאלים (92%) צופים האטה בתעשיית ההון סיכון בארה"ב ב-2009 בהשוואה ל-2008, שבה יירשמו השקעות בהיקף של קרוב ל-30 מיליארד דולר. 61% מהנשאלים מאמינים שהירידה תהיה גדולה מ-10%.

כמעט כל הנשאלים (96%) צופים שיהיה קשה יותר לחברות חדשות להשיג מימון ראשוני ב-2009, 85% צופים שמשקיעים מוסדיים יורידו את ההקצאות להשקעות בהון סיכון.

מארק האסן, נשיא ה-NVCA, אמר כי "בשעה שמשקיעים מוסדיים אמריקניים נאבקים במטרה להכניס סדר בתיקי ההשקעות שלהם, נראה שיותר משקיעים זרים יבחרו להשקיע בהון סיכון האמריקני. רוב המשקיעים המוסדיים יעמדו בהתחייבויותיהם, אך רבים מהם ימכרו אחזקות בשוק השניוני".

גם בשוק האקזיטים, לאנשי ההון סיכון האמריקנים אין תחזיות אופטימיות במיוחד. 72% מהם צופים ששוק ההנפקות לא ייפתח לפני 2010 ואולי אף לאחר מכן. 57% מהנשאלים מעריכים שמספר הרכישות ישמור על רמה דומה, אבל כשהדבר מגיע להיקפי הרכישות, 87% סבורים שתירשם בהם ירידה.

התמקדות בפורטפוליו

הנתונים האלה מסבירים למה 92% מהם סבורים שהמצב בשוק ישפיע על רמת ההחזרים, במיוחד בטווח הקרוב של שלוש לחמש שנים קרובות, והם יירדו. 83% מהנשאלים מאמינים שהביצועים יפגעו גם בטווח הרחוק של חמש עד עשר שנים.

גם בסקר KPMG בולטים הנתונים הפסימיים. לפי הסקר, 74% צופים שהיקף ההשקעות יפחת ו-82% סבורים כי ההיקף הממוצע של כל השקעה ירד. 50% מהנשאלים מעריכים שלא תירשם עליה ברמת הפעילות הכללית בתחום לפני מחצית 2009 ו-32% מאמינים כי ההאטה תימשך מעבר ל-2010.

מנגד, ניתן למצוא גם כמה נתונים אופטימיים. 84% מעריכים כי הערכות השווי של חברות במיזוגים ורכישות יעלו, 58% סבורים שמספר העסקאות יעלו בשנה הקרובה.

פטסי קלי, שותפה ב-KPMG בעמק הסיליקון, אמרה כי "אין שאלה שהמצב הכלכלי מותיר חותם והופך את הסביבה ללא נוחה לקרנות הון סיכון.

זה יגרום לקרנות רבות להתמקד בחברות הפורטפוליו ולהאט את קצב השקעות בחברות חדשות".