המסחר הבין בנקאי בזירת המט"ח המקומית התנהל היום (ב') בהיחלשות של השקל מול שני המטבעות הזרים המובילים, הדולר והאירו. שני המטבעות נסחרו ברוב שעות המסחר בהתחזקות של עד 1%, וכשעתיים לפני קביעת השערים היציגים, לאחר קנייה מסיבית של דולרים, שביצעו הבנקים הפועלים ולאומי, שני המטבעות עברו לזנק מול השקל בשיעורים חדים.
גם השערים היציגים נקבעו בזינוק לעומת יום המסחר הקודם במט"ח, כשהדולר היציג זינק ב-2.65% והאירו היציג ב-1.65%. מגמתו של הדולר בזירת המט"ח העולמית היתה מעורבת, כשנחלש מול האירו ומתחזק מול הליש"ט.
פעילים בשוק המט"ח מסרו היום ל"גלובס" כי הזינוק בשערו של הדולר נובע, ככל הנראה, מקנייה מסיבית של דולרים שמבצעים הבנקים הפועלים ולאומי, שמרימה את שערו של המטבע האמריקני.
בשוק המקומי, המשקיעים המתינו, ועדיין ממתינים שנגיד בנק ישראל סטנלי פישר, ינקוט צעדים מוניטריים, של הורדת ריבית, בהמשך לאלו של יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי. פישר אמר בסוף השבוע, בהתייחסו למצב הכלכלה הישראלית, כי "ננקוט בצעדים במטרה להימנע מדפלציה, על מנת להימנע ממיתון". עם זאת הוסיף פישר כי "בהתחשב בשיעור הייצוא הגדול של ישראל, אם העולם נופל מצוק אנחנו נושפע מכך".
דבריו של הנגיד מרמזים כי הוא לא סיים עם הורדות הריבית, לאחר שהפחית את שיעורה 4 פעמים בעשרת החודשים האחרונים, לשפל היסטורי של 2.5%. תחזית בנק ישראל לצמיחה ב-2009 עומדת על 1.5%, ופישר סירב לענות אם הבנק מתכוון להנמיך אותה. נזכיר כי בנק ישראל עדיין רוכש מדי יום דולרים בהיקף של 100 מיליון דולר, במטרה להחליש את המטבע המקומי.
נציין כי האירו התחזק בכל העולם הן מול הדולר והן מול הין (שנחשב למטבע הגנתי), צריך לזכור כי באירופה מדובר על ריבית גבוהה וייתכן כי פער הריביות החיובי לאירו שיחק פה תפקיד. בינתיים יש ריבית גבוהה באירופה, וטרישה רמז בשבוע שעבר הוא לא מתכוון להמשיך ולהפחית אותה, אך עם זאת, גוברות ההערכות כי לאור מצבה המידרדר של כלכלת האיחוד, חוזקו של המטבע האירופאי ייאלץ את הנגיד להמשיך בהפחתות הריבית בגוש.
מאחורי היחלשותו של הדולר בשבוע שעבר עמדו סיבות רבות ונראה כי הסביבה הכלכלית הנוכחית לא חוסכת בהן, החל מהעיכוב בהוצאתה לפועל של תוכנית החילוץ לתעשיית הרכב באמריקה וכלה בהערכה כי הפד' ירחיב את פעולותיו להגדלת היצע הכסף, כגון הדפסת כסף.
זירת המט"ח: הדולר זינק ב-2.65% שער יציג נקבע ב-3.835 שקלים. האירו טיפס ב-1.647% ושערו היציג נקבע ב-5.3631 שקלים.
[לאתר המט"ח]
פריקו: שוק המט"ח עתיד לנוע בתחום שערים רחב ולהיות שוק תזזיתי
הציפייה להפחתת ריבית משמעותית מצד בנק ישראל כבר בטווח הקרוב ולצידה הכרזתו של בנק ישראל לפיה יעשה כל שביכולתו במטרה להימנע מגלישה לדיפלציה, נתמכים בנתוני המאקרו המתפרסמים בארץ בארץ ובעולם.
תיקון השערים שחל בשבוע שחלף בזירת המט"ח עם התחזקות המטבעות המובילים אל מול הדולר ובכללם התחזקות השקל, ובסוף השבוע תיקון השערים מלמדים במעט על הצפוי בחודשים הקרובים. להערכתנו השוק עתיד לנוע בתחום שערים רחב ולהיות שוק תזזיתי .
אי הוודאות בזירה הבטחונית לצד החשש כי משקיעים זרים עשויים להקטין אחזקתם בזירה המקומית, כמו גם המשך הביקושים מצד בנק ישראל עשויים להמשיך ולתמוך בהתייצבות הדולר מעל לרמת 3.6 שקלים, ולתמוך בתנועה מחודשת לעבר רמת 3.84 ש' ואף יותר, אולם בראייה לטווח ארוך להערכתנו לשקל פוטנציאל התחזקות מרשים. הפחתת ריבית בשיעור של 1% עשויה לסייע ליישום מהיר של מדיניות בנק ישראל ולתרום להיחלשות השקל לעבר רמות הקיצון כמו גם לסייע לסקטור העסקי ולשוק ההון.
Easy-Forex: הדולר צפוי להתחזק, רמת ההתנגדות המשמעותית הבאה - 3.88 ש'
גם השקל הצטרף למגמת המסחר העולמית בדולר ונחלש מולו לרמות של 3.77 שקלים לפי השער המגולם באופציות הדולר שקל. שערו היציג של הדולר נקבע ביום שישי ברמה של 3.736 אך צפוי להיות אף גבוה יותר בתחילת השבוע. מבחינה טכנית שמירת הדולר על רמת ה-3.65 ש' מסמנת שהתחזקות השקל הייתה תיקון טכני בלבד. רמת ההתנגדות המשמעותית הבאה של הדולר שקל נמצאת ב-3.88 ש'.
בנק לאומי: אחרי גל הירידות הנוכחי - הדולר ייתמך בשנאת הסיכון
כלכלני בנק לאומי מעריכים כי לאחר סיום פוטנציאל הירידה הנובע מהפחתת הריבית במשק האמריקני , ימשיך הדולר להיות מושפע ממידת חוסר הוודאות הכלכלי בעולם וממידת חוסר התיאבון לסיכון הנגזרת מכך, דבר שיביא לתמיכה בעוצמתו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.