המסחר הבין-בנקאי בזירת המט"ח המקומית החל היום (ג') בהיחלשות מתונה של השקל מול שני המטבעות הזרים המובילים, הדולר והאירו, שעברה למסחר ללא שינוי של שני המטבעות מול השקל, מגמה שנמשכה לאורך רוב יום המסחר. כשעה קלה לפני קביעת השערים היציגים שני המטבעות עברו להיסחר בהתחזקות קלה מול המטבע המקומי בשיעור של 0.1%-0.3%.
השערים היציגים הצביעו על יציבות בשני המטבעות הזרים מול השקל, כשהדולר היציג נקבע ללא שינוי - בדיוק כמו זה של אתמול, והאירו היציג עלה בפחות מ-0.1%.
בזירת המט"ח העולמית ניכרת מגמה מעורבת במסחר במטבע האמריקני - הדולר מתחזק מול הין, אך נחלש מול האירו זה היום השני ברציפות, ורושם מסחר יציב מול הליש"ט. נציין כי היחלשותו של הדולר ביחס לאירו, נעוצה ככל הנראה מחששות המשקיעים כי ארה"ב בדרכה לתקופת דיפלציה.
"כל עוד שנאת הסיכון והפחד ישלטו, גורמים שמחלישים את הדולר פחות רלוונטיים"
"הדולר האמריקני חזר לאיתנו עם פרוץ המשבר - כשכולם ברחו מסיכון אל 'מכשיר ההשקעה הבטוח ביותר בעולם' (אג"ח ממשלת ארה"ב) - וכעת, לקראת סוף השנה, הוא שב ונחלש לאור הריבית הנמוכה במשק האמריקני". כך אמר משה וסרמן, מנכ"ל איזי-פורקס ישראל ל"גלובס". [לראיון המלא].
וסרמן סבור כי הסיבה לשינוי הכיוון הצפוי בדולר נעוצה בחזרתם של הגורמים שהחלישו אותו במחצית הראשונה של 2008 כמו: הגרעון המסחר התופח והמשך הדרדרות שוק הנדל"ן. אך עם זאת הוסיף כי "אם נראה איתותים ליציאה מהמשבר הכלכלי והתייצבות בשוקי המניות לקראת מחצית 2009 - כפועל יוצא נראה את הדולר, שימשיך להתחזק עד אז, משנה כיוון". לדברי וסרמן, "כל עוד שנאת הסיכון והפחד ישלטו, הם ימשיכו להיות פחות רלוונטיים", הוא אומר.
זירת המט"ח: הדולר היציג נקבע ללא שינוי לעומת שערו היציג מאתמול, ב-3.385 שקלים. האירו היציג התחזק בשיעור קל של 0.06% ונקבע ב-5.3661 שקלים.
Eaey-Forex: המצב הכלכלי בארה"ב לא מספק יותר מדי סיבות לקנות את הדולר
קניית דולרים על ידי גופים פיננסיים גדולים לקראת סוף השנה יחד עם התחזקות הדולר בעולם ובתוספת לעלייה במתח הביטחוני ברצועת עזה כולם תומכים בהתחזקות הדולר מול השקל. בשבוע הבא יפרסם בנק ישראל את גובה הריבית בארץ שצפויה לרדת בשיעור של חצי אחוז ואולי אף מעבר לכך מה שגם כן תורם להחלשות השקל.
המטבע האמריקני מתחזק מול רב המטבעות העיקריים בפתיחת השבוע המסחר המקוצר לרגל חג המולד. מחזורי המסחר היו דלילים במיוחד והדולר המשיך את מגמת ההתחזקות שלו מסוף השבוע. למרות התחזקות הדולר מגמת המסחר לגבי המטבע האמריקני לא ברורה והמצב הכלכלי הלא טוב בארה"ב לא מספק יותר מידי סיבות לקנות את הדולר. גם הריבית הנמוכה שנמצאת בשפל היסטורי לא נותנת לסוחרים יותר מידי בטחון בקניית הדולרים.
פריקו: שוק המט"ח עתיד לנוע בתחום שערים רחב ולהיות שוק תזזיתי
הציפייה להפחתת ריבית משמעותית מצד בנק ישראל כבר בטווח הקרוב ולצידה הכרזתו של בנק ישראל לפיה יעשה כל שביכולתו במטרה להימנע מגלישה לדיפלציה, נתמכים בנתוני המאקרו המתפרסמים בארץ בארץ ובעולם.
תיקון השערים שחל בשבוע שחלף בזירת המט"ח עם התחזקות המטבעות המובילים אל מול הדולר ובכללם התחזקות השקל, ובסוף השבוע תיקון השערים מלמדים במעט על הצפוי בחודשים הקרובים. להערכתנו השוק עתיד לנוע בתחום שערים רחב ולהיות שוק תזזיתי .
אי הוודאות בזירה הבטחונית לצד החשש כי משקיעים זרים עשויים להקטין אחזקתם בזירה המקומית, כמו גם המשך הביקושים מצד בנק ישראל עשויים להמשיך ולתמוך בהתייצבות הדולר מעל לרמת 3.6 שקלים, ולתמוך בתנועה מחודשת לעבר רמת 3.84 ש' ואף יותר, אולם בראייה לטווח ארוך להערכתנו לשקל פוטנציאל התחזקות מרשים. הפחתת ריבית בשיעור של 1% עשויה לסייע ליישום מהיר של מדיניות בנק ישראל ולתרום להיחלשות השקל לעבר רמות הקיצון כמו גם לסייע לסקטור העסקי ולשוק ההון.
[לאתר המט"ח]