"רשת וערוץ 10 מאותתים למדינה שהמצב על הפנים, רוצים לעשות פה ברדק" - כך אמר היום ל"גלובס" אחד מבעלי המניות בערוצים המסחריים, בהמשך לשיחות שנעשו במהלך החודשים האחרונים בין בעלי המניות בזכיינית ערוץ 2 רשת לבין בעלי המניות בערוץ 10.
ספין או איתות מצוקה? כנראה שניהם. ברור לכל, גם ליוסי מימן, בעל השליטה בערוץ 10, וגם לאודי אנג'ל, בעל השליטה ברשת, כי מיזוג של רשת וערוץ 10 הוא הרבה פחות רלוונטי, הגיוני ונכון מאשר מיזוג בין קשת לרשת. אז איפה הבעיה? נראה כי בעל המניות העיקרי בקשת, מוזי ורטהיים לא ממש נחוש בימים אלה לקדם את המיזוג של קשת, מה ששם את רשת בבעיה.
ברשת מייצרים אווירה
שלא לציטוט, אומרים גורמים בקשת כי הסיבה לעיכוב היא ההתקדמות של רשת והדבקת הפערים מול קשת, הן בתוכן, הן ברייטינג והן בהכנסות. מנגד, גם קשת עצמה לא תורמת להתקדמותה של רשת, נהפוך הוא. הקרב האחרון שהיה בין השניים סביב "שבוע סוף" וניסיונותיה של קשת לטרפד את הצלחתה באמצעות שיבוץ של "האח הגדול" באמצעי מדיה אחרים - הם רק חלק מכך.
נראה אם כך, שמאזן הכוחות בין הזכיינים הוא מה שמפריע בשלב זה, ולכן המסקנה המתבקשת היא משחקי אגו וכוח. דברים אלה עשויים לגרום לרשת לבצע מהלך של ספין תקשורתי, שמטרתו להאיץ בקשת לקדם את המיזוג, הדבר המתבקש ביותר שיכול להתרחש בערוץ 2.
"רשת מנסים לייצר פה ספין. הם מייצרים פגישות, מייצרים אווירה, עושים הכל כדי שקשת תתפכח, או נכון יותר - כדי שמוזי ורטהיים יבין שקשת זו לא האופציה היחידה של רשת".
אם בוחנים את המהלך, הרי שמבחינת רשת אין הרבה היגיון להתמזג עם ערוץ 10. מדוע לרשת, זכיינית המשדרת בערוץ 2 ומשיגה רייטינג ממוצע של כ-20%, להתמזג עם זכיינית שהרייטינג הממוצע שלה עומד על מחצית מזה? יתרה מזאת, כולם מפסידים כסף, גם בערוץ 2 וגם בערוץ 10, אבל הסכומים שמפסידים בערוץ 10 גבוהים בעשרות אחוזים מאלה שמפסידים ב-2.
למרות שמרבית הגורמים בשוק מעריכים כי מדובר בספין ואיתותי מצוקה, יש המעריכים כי דווקא מדובר כאן במהלך שנועד להתכונן לשיטת הרישיונות, שאולי תונהג כבר בעתיד הלא רחוק. "זה כנראה חלק מהתפיסה של הרישיונות. אולי ברשת מבינים כי מהלך של חבירה לערוץ 10 הוא הזדמנות. בשוק מעריכים כי רשת צפויה להפסיד השנה למעלה מ-20 מיליון שקל, ארנון מילצ'ן ויוסי מימן מוכנים לצמצם את ההפסדים שלהם ולדלל את מניותיהם כך שאודי אנג'ל יוכל להחזיק 50% מהערוץ. "אמנם רשת מעבירה לקשת על מגש כסף את המותג ערוץ 2, אבל יחד איתו הם מעבירים לקשת גם את המחויבויות שיש לערוץ 2, שגבוהות פי 2 מהמחויבויות שיש לערוץ 10 לסוגה עלית, וזה עשרות מיליוני שקלים בשנה", אומר גורם בשוק.
"הוויכוח בין מוזי לבין אודי במיזוג של קשת ורשת הוא לא על אחוז לפה או לשם. מוזי לא יילך למיזוג של חצי חצי, הוא רוצה הרבה יותר. מנגד, אנג'ל לא מעוניין להיות 'סקנד בסט' של ערוץ 2 , זו לא הסיבה שהוא נכנס לשם, ולכן מבחינתו ערוץ 10 בשליטתו היא אופציה".
מתכוננים לרשיונות
שר התקשורת פועל מזה תקופה לקדם את המעבר משיטת הזיכיונות לשיטת הרישיונות. מעבר לעובדה כי מדובר באופק ארוך שנים שיינתן לבעלי המניות של הערוצים המסחריים, מדובר כאן בשאלה גדולה, שאלה של כסף. הן קשת ורשת שילמו למדינה סכומי כסף אדירים בעבור הזיכיונות, כספים שאם המעבר לרישיונות יצטרכו להחזיר להם.
ל"גלובס" נודע כי שר התקשורת, אריאל אטיאס, היה מעורב בכל השיחות שהתקיימו בין בעלי המניות של רשת וערוץ 10. גורמים בסביבתו של אטיאס אמרו היום ל"גלובס" כי, "אטיאס לא תומך ולא מתנגד, הוא פשוט מבהיר לצדדים עד כמה מדובר במהלך מורכב, שכן זה לא משהו שתלוי רק החלטה שלהם, אלא במה טוב לשוק ולמנה הרגולציה ובהתחשב בזה שאנו לפני עידן הרישיונות".
השיחות בין בעלי המניות של שני הזכיינים מתנהלות מזה כ-3 חודשים. גורמים המקורבים לרשת אומרים כי היו אלה בעלי המניות של ערוץ 10 שפנו לבעלי המניות ברשת. מנגד, מהצד של ערוץ 10 דווקא נשמעות גרסאות אחרות.
אם מיזוג כזה היה מתקדם, יש לבחון לא מעט אספקטים, ובראשם - מה יהיה על ארבעת ימי השידור של רשת בערוץ 2? האם קשת תשתלט עליהם? יצוין כי קשת לא ממש 'שילמה' עבורם, ויש להניח שהיא לא תקבל אותם במתנה. זה יכול להוביל לפתיחת הזיכיון מחדש על ארבעת הימים.
מקורבים לבעלי המניות בערוץ 10 אמרו ל"גלובס": "ברור שמצב בו שתיים מתוך שלוש זכייניות מפסידות, לא יכול להימשך לאורך זמן. שוק הטלוויזיה חייב לעבור שינוי כיוון מהותי".
בקשת וברשת לא היו מעוניינים להגיב לכתבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.