הכל פתוח

על רקע המשבר הכלכלי, שממשיך לזרוע הרס בשוק ההשקעות בנכסים, תשומת הלב העיקרית בתחום המסחר מופנית להשלכת המשבר על הכלכלה הריאלית והשפעתה על שוק השוכרים; סיכום שנתי אופטימי למדי של חברת הייעוץ Cushman & Wakefield

העמודה שמסמלת את 2008 בגרפים המתארים את עליית דמי השכירות בתחום הקמעונאות והמסחר היא הגבוהה ביותר מאז 2004 במרבית יבשות העולם. האם העמודה שתסמל את 2009 תייצג גם היא עלייה? מאוד לא בטוח, ואף סביר יותר שלא.

לקמעונאים ברחבי העולם מצפה, מן הסתם, שנה מאוד לא ודאית, שנובעת מהאתגר שמציבים בפניהם המצב הכלכלי העולמי והירידה האפשרית בשיעורי הצמיחה. אמנם האינפלציה ממשיכה להוות סוגיה בחלק מאזורי העולם, אבל הסברה היא שזו כבר הגיעה לשיאה.

דו"ח לסיכום שנת 2008 בתחום הקמעונאות של חברת ייעוץ הנדל"ן Cushman & Wakefield מלמד, כי מבחינת הקמעונאים השנה הקרובה תושפע מקשייהם של הצרכנים להתמודד עם החובות ההולכים ותופחים ועם התשלומים הגדלים למזון ולאנרגיה.

על-פי הדו"ח, תמונת הקמעונאות והמסחר איננה אחידה בעולם. אם יבשת אמריקה וחלקים ממערב אירופה חווים כרגע האטה חריפה יותר, הרי שמדינות באסיה ובמזרח אירופה ממשיכות ליהנות מצמיחה. למרות ההאטה הכלכלית, משבר הנזילות עדיין לא השפיע בצורה שלילית על שוק השכירות הקמעונאית. במרבית המדינות הורגשה צמיחה בשכירות לקמעונאות עד חודש יוני. בנוסף, ההתרחבות הקמעונאית הגלובלית נמשכת בקצב מהיר הן בשווקים המתעוררים שעושרם הצומח ממשיך לעודד ביקוש למערך קמעונאי מתוחכם, והן בשווקים המפותחים שבהם קיים צמא גדול לחידוש ולגיוון בתחום הקמעונאות והמסחר.

למרות שהקניונים מספקים את ההזדמנויות העיקריות להתרחבות קמעונאית במדינות רבות בעולם, עדיין קיים ביקוש משמעותי לשטחים מוגבלים ברחובות המסחריים הראשיים, מה שממשיך להעלות את דמי השכירות במקומות רבים בעולם.

התרחבות ביבשת אמריקה

התרחבות קמעונאית מבוססת בדרך-כלל על החלטות ארוכות טווח, ולמרות שכרגע המשבר הכלכלי עשוי להאט תהליכי התרחבות באופן זמני, הרי שבכל זאת התחזיות האופטימיות לטווח הארוך להמשך מגמת הצמיחה בשוקי הצרכנים, מייצרות ביקוש.

בארה"ב, צמיחת דמי השכירות לקמעונאות ולמסחר ב-2008 הביסה את הטרנד הכללי השלילי. כך צמחו דמי השכירות ב-9.7% השנה ברחבי ארה"ב וכן נרשמה צמיחה בריאה של דמי השכירות בשדרה החמישית שבמנהטן, ניו יורק - זאת בצל משבר הסאב פריים ונפילת מחירי הבתים. בדו"ח נכתב כי בעוד שחששות מועלים בנוגע לאפשרות שההאטה הכלכלית תחליש את הביקוש, הרי שאילוצי ההיצע סייעו לשמור על שיעורי תפוסה גבוהים ועודדו את עליית דמי השכירות.

בקנדה, דמי השכירות לקמעונאות רשמו צמיחה בריאה של 17.3% השנה, על אף הסביבה הכלכלית החלשה יותר. הצרכנים בקנדה המשיכו ברוב תקופות השנה "לבזבז" ברמות גבוהות. זאת, על רקע השילוב של יצירת מקומות עבודה חדשים והמשכורות הנהוגות, שהמשיכו השנה להיות מעל הממוצע העולמי.

באמריקה הדרומית קיימים חששות בדבר היציבות הכלכלית והפוליטית, אבל היבשת הוכיחה עד כה כי יש לה יכולת התאוששות גבוהה ומספר רשתות קמעונאיות התרחבו ליבשת השנה. עד חודש יוני נרשמו ביבשת עליות בדמי השכירות לקמעונאות ולמסחר - 26% בארגנטינה, 25.8% בצ'ילה ו-9.6% באקוודור.

אירופה סלקטיבית וזהירה

על אף ההאטה הכלכלית במערב אירופה, לא הורגשה שם ירידה בפעילות ההשכרות לקמעונאות ולמסחר ברוב תקופות השנה. קמעונאים רבים אף ניצלו השנה את תנאי המסחר הקשים לטובת הורדת דמי השכירות במהלך המשא ומתן עם בעלי השטחים. באופן כללי, במערב אירופה שוכרי השטחים הקמעונאיים והמסחריים פחות נוטים להסכים לשלם דמי שכירות במחירי שיא, אלא אם הנכס ומיקומו הם יוצאי דופן.

למרות ההבדלים בביצועים הכלכליים בין מערב ומזרח אירופה, צמיחת דמי השכירות לקמעונאות ולמסחר המשיכה להיות חיובית בשני האזורים השנה. במדינות כמו איטליה וגרמניה התחזק השנה שיעור צמיחת דמי השכירות ברחובות מסחר ראשיים.

למרות ההאטה ב"בזבוזים" של הצרכנים באירופה, שוקי השוכרים נשארו איתנים במדינות כמו צרפת, ספרד ואירלנד, על אף שהקמעונאים זהירים יותר כעת. אולם, שיעור עליית דמי השכירות במדינות אלה התמתן השנה - בצרפת נרשמה עלייה של 5.9%, בספרד 3.6% ובאירלנד 3.7%.

בבריטניה רואים השנה בצורה הבולטת ביותר את השלכות המצב על רמות דמי השכירות לקמעונאות ולמסחר. דמי השכירות ברחובות המסחר הראשיים במדינה ירדו השנה בפעם הראשונה זה חמש שנים.

אסיה נוסקת

אזור אסיה פסיפיק חווה השנה פעילות קמעונאית מהחזקות בעולם, אבל נתונים אחרונים שנאגרו מצביעים על תמונה פחות אופטימית לעתיד הקרוב. על רקע האינפלציה הגבוהה, החלה עליית דמי השכירות לקמעונאות ולמסחר להתמתן לקראת סוף 2008 במדינות אסיה פסיפיק. למרות זאת, הביקוש המקומי נשאר חזק, בעיקר על רקע התיירות המתחזקת באזור, שעודדה את צמיחת הסקטור הקמעונאי.

התחום העיקרי שבלט במהלך 2008 באסיה פסיפיק הוא התרחבותן של רשתות היוקרה שמתחרות על מיקומי שכירות בולטים באזורי הקניות החזקים. הדבר עודד עליית דמי שכירות במיוחד בהונג קונג (46.8%), דרום קוריאה (33%), מלזיה (13%) וסינגפור (9.5%). אולם, לאור הציפייה שהאינפלציה הגואה תשפיע לרעה על בזבוז הצרכנים, התחזית היא שעליית דמי השכירות תאט בתקופה הקרובה, למרות שלטווח הארוך קיימת ציפייה חיובית יותר.

המכירות הקמעונאיות נסקו השנה בסין, בעיקר בשוק מוצרי היוקרה, לאור עושרו העולה של מעמד הביניים במדינה. בהודו, התרחבותו המתמשכת של הסקטור הקמעונאי הבטיחה את המשך הפופולריות של הרחובות הראשיים במדינה, שמהווים במה למותגי הלייף סטייל העיקריים.

מזרח תיכון חדש

הצמיחה העקבית של מערכי קמעונאות מודרניים במזרח התיכון המשיכה השנה להיות חלק ממאמצי מדינות האזור להתנתק מההתמקדות בתעשיית הנפט. גם התיירות הגדלה באזור המשיכה להוביל את האצת הביקוש למרכזים קמעונאיים איכותיים. באזור זה של העולם מאפילים הקניונים על רחובות המסחר וזאת פשוט משום שהם מספקים טמפרטורה נוחה יותר לקניות.

באיחוד האמירויות הערביות נשלט הסקטור הקמעונאי בעיקר על-ידי הקניונים, שמתבססים על תיירות פורחת. הביקוש המשיך לעקוף שם את ההיצע השנה ושיעור התפוסה עמד על 100%. דמי השכירות עלו שם השנה ב-40% אבל במהלך 2009 הם צפויים לרדת.

בישראל, נכתב בדו"ח, המשיכו השנה להרגיש בסנטימנט החיובי של שוק השוכרים, מה שהעלה את דמי השכירות ב-34.5% בתחום הקמעונאי והמסחרי, ואפילו בלבנון המשיכה להתקיים אווירה קמעונאית טובה שהעלתה את דמי השכירות ב-8.3%.

מבט לעתיד

הדו"ח מדרג את המיקומים היקרים ביותר לשכירות מסחרית בעולם ב-2008. את המקום הראשון תופסת השדרה החמישית בניו יורק עם 12,612 אירו למ"ר לשנה ואילו את השני תופסת קוזוויי ביי בהונג קונג עם 12,161 אירו למ"ר לשנה. ניו בונד סטריט בלונדון ממוקם במקום השישי עם 5.520 אירו למ"ר לשנה, אזור טברסקיה במוסקבה תופס את המקום ה-14 עם 3,167 אירו למ"ר לשנה ורמת אביב של תל אביב תפסה את המקום ה-34 עם 1,292 אירו למ"ר לשנה.

במבט לעתיד, אמנם האווירה הכלכלית מעיבה על כל סיכוי לתחזית טובה, אבל הדו"ח מעט אופטימי וצופה כי הנכסים הקמעונאיים והמסחריים ימשיכו ליהנות מפעילות משביעת רצון. ללא ספק, הקמעונאים יאמצו גישה זהירה וסלקטיבית יותר בכל הנוגע לתוכניות התרחבות, אבל רשתות קמעונאיות בינלאומיות ימשיכו לגלם תפקיד מכריע בהנעת שוק הנכסים המסחריים במרבית אזורי העולם. *

michal-m@globes.co.il