בנק ישראל האריך ללאומי את ההיתר להחזיק במניות מגדל עד סוף אפריל

התנאי להארכת ההיתר: לאומי יעביר לנאמן את מניותיו במגדל *אם לאומי לא ימכור את המניות עד סוף אפריל, הנאמן יעשה זאת עבורו *גורמים בלאומי: "ארבעה חודשים אינם פרק זמן מספיק"

בנק ישראל האריך כצפוי את ההיתר לבנק לאומי, להחזיק במניות חברת הביטוח מגדל, בארבעה חודשים נוספים עד ל-30 באפריל 2009. ההארכה נועדה, כפי שפורסם ב"גלובס" לפני שבועיים, לצורך מכירת המניות בלבד, ובבנק ישראל הדגישו כי לא תינתן הארכה נוספת. בלאומי, בניהולה של גליה מאור, שוררת אי שביעות רצון מההארכה: "ארבעה חודשים אינם פרק זמן מספיק כדי למכור חברת ביטוח", טוענים בבנק.

בנק ישראל התנה את מתן הארכת ההיתר בכך שלאומי יעביר עד ה-1 בינואר את המניות לידי נאמן, כאשר לבנק תישמר רק הזכות לקבל דיבידנדים ולמכור את המניות. עוד הודיע ללאומי המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, כי במידה שלא ימכור את מניות מגדל עד למועד זה, ימכור הנאמן בעצמו את המניות לצד שלישי עד ה-31 באוגוסט.

ביום רביעי צפוי להתכנס דירקטוריון לאומי על מנת לדון באפשרות להגיש תביעה כנגד בנק ישראל ומשרד האוצר, בשאלת הגדרת חברת הביטוח מגדל כתאגיד אחזקה ריאלי (קונגלומרט). פנייה לערכאות כנגד רגולטור היא צעד תקדימי ולא מקובל במערכת הבנקאית, בייחוד כשאחד מהמשיבים לתביעה הוא משרד האוצר, וכאשר שמדינת ישראל היא הבעלים של לאומי.

כיום מוגדרת מגדל כקונגלומרט, ולכן על פי הנחיות בנק ישראל על לאומי למכור את אחזקותיו בה. מגדל כחברת ביטוח היא תאגיד אחזקה פיננסי ולא ריאלי, ולכן לאומי רשאי להמשיך ולהחזיק עד 10% ממניותיה. חזקיהו כבר קיבל בעבר את עמדת בנק לאומי, שמגדל היא תאגיד פיננסי, ואף הגיש תזכיר לתיקון חוק הבנקאות בהתאמה, אך משרד האוצר מעכב את קידום החקיקה.

לאומי, דרך באת כוחו עו"ד דליה טל ממשרד קנטור אלחנני טל, יבקש צו ביניים שיקבע כי פרשנות הבנק לחוק הבנקאות בדבר המונח קונגלומרט, היא הנכונה.

לאומי מחזיק כיום ב-9.85% ממניות מגדל, ששווי השוק שלהן הוא 373 מיליון שקל. מכירת המניות בשווי השוק הנוכחי שלהן תגרום ללאומי אובדן רווח פוטנציאלי, שכן מגדל נמצאת כעת בשפל לאחר שירדה 50% מהשיא ו-39% מתחילת השנה. שוויה של מגדל נמוך ב-52% מהערך הגלום (EV) של עתודות ביטוח החיים שלה.

גורמים במערכת הבנקאית העריכו כי במידה שהבנק ייאלץ למכור את מניות מגדל, הוא יחלק את המניות כדיבידנד בעין לבעלי מניותיו, וכל בעל מניות בלאומי יקבל מניות מגדל לפי חלקו היחסי. במקרה זה יחלק לאומי רק 80% מהמניות שברשותו כדיבידנד, כשהיתרה תשמש לצורך גילום מס. חלוקת המניות כדיבידנד מחייבת אישור אסיפה כללית. *