מנהלי הקרנות מעריכים שיפוטרו עוד לפחות 3,000 עובדי היי-טק ב-2009

כך עולה מסקר ה-VC Indicator שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר ; 74% ממנהלי ההון סיכון צופים כי לפחות 10% מחברות הסטארט-אפ מגובות ההון סיכון בישראל ייסגרו בשנה הקרובה

אין צורך להיות נביא גדול כדי לדעת שמצב חברות הסטארט-אפ ב-2009 יהיה לא מזהיר, בלשון המעטה. אך כמה גרוע הוא יהיה בדיוק? סקר ה-VC Indicator, שנערך בדצמבר על-ידי חברת Deloitte בריטמן אלמגור זהר בקרב מנהלי ההון סיכון, מנסה לנבא את עוצמת הזוועה במספרים, ולבדוק את מדד מצב הרוח של מנהלי הקרנות. מהסקר מתברר כי לדעתם המשבר יימשך עמוק לתוך 2009 - ואף מעבר לכך - ולא צפוי שיפור בשנה הקרובה.

כך, 68% ממנהלי ההון סיכון מאמינים שהמצב הכלכלי יחמיר עוד יותר, כאשר רק 7% מאמינים כי ישתפר בשנה הבאה. המצב מעט טוב יותר מאשר ברבעון הקודם, אז האמינו 80% כי המצב יחמיר.

המנהלים גם לא כל-כך אופטימים לגבי הישרדות חברות הסטארט-אפ. 48% מעריכים כי בין 10% ל-20% מהחברות שבהן השקיעו קרנות הון סיכון ייסגרו ב-2009; עוד 21% צופים כי 20%-30% מהחברות ייסגרו וכ-5% סבורים שיותר מ-30% מהסטארט-אפים ייעלמו. 21% גילו אופטימיות גבוהה יותר, והם סבורים כי רק 5%-10% מהחברות ייסגרו. מכאן, ש-74% ממנהלי הקרנות מאמינים שיותר מ-10% מהחברות ייעלמו בשנה הבאה.

לאור זאת, 74% ממנהלי הקרנות צופים שב-2009 נהיה עדים למכירות חיסול של חברות פורטפוליו, כלומר להיפטרות מן החברות במחירים נמוכים, כדי להפסיק את דימום המזומן שלהן.

בסך הכול, סגירה של חברות סטארט-אפ היא דבר שבשגרה ומוכרת לכל איש הון סיכון פעיל, ולכן קשה לדעת אם מדובר בתחזית גרועה באופן מטריד או כזו שמשקפת את הפסימיות הכללית.

מכל מקום, הסקטורים שצפויים להיפגע באופן החמור ביותר הם תחומי התקשורת: כ-80% מהמנהלים צופים פגיעה באלה, כאשר רק 41% ו-47% מהמנהלים צופים פגיעה בתחומי הקלינטק והמכשור הרפואי, בהתאמה.

בנוסף, לא פחות מ-79% ממנהלי ההון סיכון צופים כי השקעות הון הסיכון בחברות יפחתו, ו-25% מאמינים שהירידה תהיה לפחות למחצית מהיקף ההשקעות הנוכחי (הדל ממילא). רק 3% צופים עלייה.

הערכות שונות בנוגע למספר המפוטרים הצפוי בתחום ההיי-טק נשמעות לאחרונה, וכל גוף זורק מספר אחר, מאיים לא פחות. 67% ממנהלי הקרנות צופים פיטורים של לפחות 3,000 עובדים נוספים, ו-21% מאמינים שהמספר יהיה אפילו גבוה מ-5,000. רק 8% מהמנהלים מאמינים כי יפוטרו 1,000 עובדים או פחות. בנוגע לירידה בשכר, יש תמימות דעים גדולה יותר, כש-92% מהנהלים צופים שתהיה ירידה כזו בשכר עובדי ההיי-טק.

באשר להכנסות החברות - 90% מאמינים שהן יפחתו, ומחצית מהם מאמינים שהקיטון יהיה משמעותי. לא נמצאו מנהלים המאמינים כי ההכנסות יעלו.

הנפקה? לא בקרוב

סוג ההשקעה הצפוי להיפגע באופן החמור ביותר הוא השקעות סבב B, סבב גיוס ההון השני, כאשר גם השקעות בסבבי סיד וסבב ראשון לא ירוו נחת. את הכסף המועט שיושקע שותות השקעות המזנין (השקעות הגישור), ההכרחיות בעולם של מיעוט אקזיטים ומקורות מימון חלופיים.

היעדר האקזיטים הוא בעיה חמורה. 3% מהמנהלים מאמינים כי הגענו לתחתית מבחינת שווי החברות באקזיטים, וכי בשנה הבאה השווי יעלה, אך הם בודדים במערכה. מרבית הנשאלים, 79%, מאמינים כי השווי באקזיטים עוד ירד.

ובאשר לדרך נוספת לאקזיט - הנפקה, רק 8% מהמנהלים צופים כי השוק הציבורי ייפתח לחברות היי-טק עד סוף 2009. כ-38% מאמינים שזה יקרה רק בתחילת 201, ושיעור דומה מאמין שההנפקות ישובו רק במחצית השנייה של 2010. 16% סבורים שגם שנה זו אבודה ורק ב-2011 יתחדשו ההנפקות. לעומת זאת, 41% מהמנהלים מאמינים כי קצב המיזוגים והרכישות יגבר כבר ב-2009, ורק 3% מאמינים כי נצטרך להמתין ל-2011 לשינוי זה.

גם החיים של הקרנות עצמן צפויים להיות קשים. 51% מהנסקרים מאמינים כי המשקיעים בקרנות עשויים לנסות לסגת מהתחייבויות ההשקעה. עוד 23% בטוחים שהמשקיעים ינסו לסגת, ו-26% מאמינים שהמשקיעים יעמדו בהבטחות ההשקעה.

על בסיס התחזיות הללו, 87% ממנהלי ההון סיכון טוענים כי על הממשלה לתמוך בתעשיית ההיי-טק. הרוב הגורף - 72% - סבורים כי התמיכה צריכה להיעשות באמצעות מגוון רחב של מענקי מחקר ופיתוח. 33% טענו שיש לתמוך ישירות בחברות בקשיים דווקא, ואילו 33% נוספים מאמינים שצריך לתמוך בקרנות הון סיכון ובחממות טכנולוגיות עצמן.

רו"ח אשר מכלוביץ', ראש מגזר ההיי-טק בבריטמן אלמגור, אמר כי "התחזית הקודרת מחייבת את הממשלה לתמוך בענף באמצעות מתן קווי אשראי ומענקי מו"פ. זאת, על מנת להבטיח את יציבותן של חברות הטכנולוגיה בשנה הקרובה". *