קהילת המפתחים והיזמים הישראלית, שהתאכזבה לפני למעלה מחצי שנה כאשר מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק, שינה את דעתו ברגע האחרון ולא הגיע לוועידת הנשיא של שמעון פרס, הסתפקה אמש בנתנאל ג'ייקובסון, מנהל פיתוח עסקי בינלאומי בפייסבוק. לא מדובר אמנם ביזם האגדי, שבגיל 20 הגה את הרשת החברתית המובילה, אך זהו בכל זאת המנהל הישראלי הכי בכיר בפייסבוק העולמית, שאוחז בתפקיד לא משני כלל.
ג'ייקובסון הוא ישראלי לשעבר המתגורר בפאלו-אלטו. בעבר עמד בראש מחלקת הפיתוח העסקי ב-AOL, לאחר שזו רכשה את ICQ, ונחשב לאחד ממפתחי הדפדפן Maxthon. לישראל הוא הגיע לשם חופשה, אבל "חשבתי שזו הזדמנות טובה לקיים את מפגש גאראז' המפתחים בישראל. הרבה מאוד ישראלים פונים אלי בפאלו-אלטו, ולרוב אין לי זמן להתפנות", הוא סיפר לכ-200 אנשים שהגיעו למפגש מפתחי פייסבוק הראשון בישראל, שנערך אתמול (ג') במרכז הבינתחומי בהרצליה. את האירוע ארגנה קרן ההון סיכון בנצ'מרק, יחד עם ירון אורנשטיין, יזם אינטרנט ועורך הבלוג the.co.ils, ואלון כרמל, מייסד חברת Devunity.
בהתאם לדימוי של ענקיות אינטרנט אחרות, דוגמת גוגל, גם ג'ייקובסון לא חסך מהנוכחים את המנטרות האופטימיות המוכרות. "השנה הייתה מדהימה עבורנו. השקנו את הפלטפורמה של פייסבוק ב-2007, ולא ציפינו שזה עד כדי כך יצליח", הצהיר. "המטרה של פייסבוק היא לתת לאנשים את הכוח לחלוק ולהפוך את העולם ליותר פתוח ומחובר. זוהי פלטפורמה שמיועדת לחולל שינוי ולעשות טוב".
ובכל זאת, פייסבוק גם היא נרטבת כשיורד גשם ואיננה חסינה מפני המשבר הכלכלי. "אני לא יודע איך המיתון ישפיע על פייסבוק, ואני לא יכול להתייחס לזה כרגע, אבל ברור שזה משפיע על כולם. אף אחד לא חסין לכך".
פייסבוק גייסה עד כה 516 מיליון דולר, גם בחוב. בחודשים האחרונים נשמעו הערכות לפיהן ההון שבקופתה הולך ואוזל בשל הוצאות עצומות, גם על תשתיות מחשוב. התוצאות הכספיות של החברה לא מפורסמות מאחר שהיא פרטית, אך ההערכות הן כי היא מוכרת בכ-250 מיליון דולר לשנה - סכום שככל הנראה מלווה בהפסד קל.
"איני יכול לענות על שאלות הקשורות בהון שלנו, אבל אנחנו דווקא עושים כסף יפה", אמר ג'ייקובסון. "אנחנו לא מדברים על ההכנסות כי אנחנו חברה פרטית, אבל אני יכול להגיד שזה הולך לא רע".
בפייסבוק חברים כחצי מיליון ישראלים, גידול של 136% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. אך ההצלחה המסחררת לה זכתה פייסבוק בישראל, מתגמדת לעומת הוויראליות שלה במדינות אחרות, כשהיא נחשבת היום לרשת החברתית הגדולה בעולם. "במאי 2007 היו חברים בפייסבוק 24 מיליון משתמשים, והיום יש כבר מעל ל-140 מיליון חברים", אומר ג'ייקובסון. "כל זה מבלי שנעשו אמצעי שיווק למיניהם, אלא רק מפה לאוזן". עוד לדבריו, "ב-2007 הגיעו 50% מהמשתמשים מארה"ב, ואילו היום זה כבר שונה: רק 32% מגיעים מארה"ב. זאת, הודות לפרויקט התרגום שאנחנו מקדמים".
מתי נזכה לראות פייסבוק בעברית?
ג'ייקובסון: "אני לא יכול להתחייב על מועד מדויק, אבל זה הולך לקרות מאוד בקרוב".
איך אתם מסבירים את ההצלחה של פייסבוק בישראל, בעוד שרשתות חברתיות אחרות לא אומצו כאן בחום?
"הפלטפורמה של פייסבוק מיוחדת. ישראלים אוהבים לתקשר אחד עם השני, ומאוד אוהבים לעשות נטוורקינג ולהיות מעודכנים. הפלטפורמה של פייסבוק מיועדת בדיוק לכך, וזה לא מתאפשר ברשתות אחרות כגון מייספייס, שהוא אתר שמיועד יותר לצריכת מדיה. מערכת ההזנה האישית שלנו היא זו שמבדילה אותנו מרשתות אחרות".
"עם ההתבגרות באה התאגידיות"
פייסבוק, שהתחילה בתור סטארט-אפ קטנטן שפותח במעונות של הרווארד, הפכה לתאגיד של ממש שהוערך בשיאו ב-15 מיליארד דולר. ההערכה הזו התבססה על השקעה שביצעה מיקרוסופט בחברה, במסגרתה רכשה 1.6% ממנה ב-240 מיליון דולר. בינתיים, השווי הידרדר, ובתוכנית מכירת האופציות לעובדים שהחברה תכננה, היא קיוותה שהשווי שייגזר לה יהיה 3 מיליארד דולר, אבל לא נמצאו משקיעים שחשבו כמוה.
פייסבוק הפנימה את המעמד החדש - חברה של מיליארדים - מהר מאוד. אולי מהר מדי. הרשת הפופולרית הפכה להיות הגוגל החדשה - זו שלא מסכימה לשתף את התקשורת באסטרטגיה שלה, ושמעבירה כל עיתונאי שמעוניין לשוחח עם בכירים בחברה דרך מדורי גיהנום שמוציאים את החשק מלקיים ראיון.
ג'ייקובסון לא מכחיש את הדימוי הגוגליאני שדבק בחברה. "יש התעניינות מאוד גבוהה בפייסבוק, וזה טבעי. נכון שהיינו בהתחלה רק סטארט-אפ קטן, אבל אנחנו כבר לא ילדים, ועוד לא מבוגרים. אנחנו מתבגרים, וזה מחייב אותנו להיות קצת יותר תאגידיים".
יש לכם תוכניות לפתוח בישראל מרכז פיתוח, בדומה לגוגל, מיקרוסופט או יאהו?
"לא. אין לנו כוונות כאלו".
ומה לגבי רכישות של חברות ישראליות?
"אנחנו תמיד בוחנים את הנעשה מסביב, ומחפשים בעיקר חברות שיכולות להביא יתרונות לפייסבוק ולהעניק לפלטפורמה שלנו ערך מוסף. כרגע, עם זאת, אין לנו תוכניות. אנחנו לא מחפשים לרכוש חברות בכלל, רק אם תהיה הזדמנות ממש טובה". על ההערכה האחרונה לפיה פייסבוק מתכננת לרכוש את טוויטר ואף הייתה עימה במשא ומתן, הוא אינו מגיב.
למרות שג'ייקובסון אינו מפרט את היעדים הפיננסיים של החברה, או מספר על מצבה הכספי, גם הוא לא יכול להתכחש לעובדה שרשתות חברתיות עדיין לא מצליחות לייצר הכנסות - מציאות שעתידה להיות בעייתית מאוד בצל המשבר הפיננסי. בפעם הקודמת שפייסבוק ניסתה להשיק פלטפורמה פרסומית, Beacon, שהייתה אמורה להניב הכנסות, היא זכתה לביקורות שליליות מצד הגולשים ומצד התעשייה, ונאלצה להודות בכישלון.
"Beacon הייתה טעות, וגם מארק הודה בזה", אומר ג'ייקובסון. "לא השקנו את זה כמוצר פרסומי אלא כשירות לגילוי תוכן, וכנראה שרצנו מהר מדי בלי לחשוב עד הסוף". לגבי השירות Facebook Connect, שמאפשר לגולשים להיות מחוברים לפייסבוק גם כאשר הם גולשים במקומות אחרים, אמר ג'ייקובסון כי בחברה "הפנימו את הבעייתיות שהייתה ב-Beacon, וכעת כל פעולה שגולש מבצע מצריכה אישור ממנו. ככה לא יכולים לקרות כל מיני דברים לא רצויים, כפי שקרה ב-Beacon".
נענע10 הוא האתר הישראלי הראשון שאימץ את השירות הזה, וג'ייקובסון אמר כי ישמח "לראות עוד שיתופי פעולה כאלו בישראל. זה יגדיל את הטראפיק של האתר ויוסיף תוכן לפייסבוק". לפחות בדבר אחד הזכיר ג'ייקובסון את סרגי ברין, מייסד גוגל, שביקר בארץ לפני כחצי שנה: הוא הסכים לתת את האי-מייל הפרטי שלו לכל מי שהגיע לכנס, והקשיב בסבלנות לכל מפתח וסטארט-אפיסט שניסה להוכיח לו שהאפליקציה שלו היא זו שהצליחה לפצח את בעיית המוניטיזציה של פייסבוק. שהיא זו שתגרום לחברה סופסוף לעשות הרבה כסף.
"אנחנו לא מחפשים לרכוש חברות בכלל, רק אם תהיה הזדמנות ממש טובה". על ההערכה כי פייסבוק מתכננת לרכוש את טוויטר ואף הייתה עימה במו"מ, ג'ייקובסון אינו מגיב.
לפחות בדבר אחד הזכיר ג'ייקובסון את סרגי ברין שביקר בארץ לפני כחצי שנה: הוא הסכים לתת את האי-מייל הפרטי שלו לכל מי שהגיע לכנס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.