פצצת הפנסיה בחברת החשמל: רשות החברות דורשת לקצץ בתנאים לעובדים

אודי ניסן: "יש לשנות את מנגנון קידום הגמלאים בדרגה מכיוון שהוא גורם לעליות גבוהות וגירעונות"

על רקע הגרעון האקטוארי בקרן הפנסיה והנזילות הנמוכה של חברת החשמל, רשות החברות הממשלתיות מצטרפת לראשונה לדרישה לקצץ בחלק מתנאי הפנסיה של העובדים. ל"גלובס" נודע כי רשות החברות, בניהולו של ד"ר אודי ניסן, דורשת לשנות את מנגנון קידום הגמלאים בחברת החשמל בדרגה בעקבות גרעון העתק בפנסיה.

במכתב שנשלח לפני חודש לרשות לני"ע, ציין ניסן, כי המנגנון הנוכחי יוצר עיוות משמעותי ומביא להגדלת ההתחייבויות לפנסיה באופן ניכר. "מנגנון קידום הגמלאים בדרגה נועד במהותו לשמור על השכר הריאלי לגמלאים, אך בפועל הוא יוצר גידול בשכר הריאלי, בין היתר, בגלל שסביבת האינפלציה בישראל נמוכה. יש לקחת בחשבון שסביבת אינפלציה נמוכה וקידום מואץ של הגמלאים בדרגה, אינם מתיישבים עם טובת החברה שכן נוצרות לה עלויות גבוהות וגירעונות", כתב ניסן. המכתב מצטרף להחלטת הרשות למנות את משרד רו"ח בר לב ושות' לבדיקת ההתחייבויות הפנסיוניות בחברה.

3 מיליארד שקל במחלוקת

הרקע למכתב ששיגר ניסן הוא גרעון של מיליארדי שקלים בקרן הפנסיה של העובדים שמאיים על איתנותה הפיננסית של החברה. כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", קופת הגמל המרכזית של העובדים (כ.פ.י) דורשת מחברת החשמל לכסות גרעון אקטוארי בסך של 4.4 מיליארד שקל, מתוכם 1.4 מיליארד שקל וזאת עד לאוגוסט 2009. חברת החשמל מתנגדת בתוקף לדרישה, וסיכמה באחרונה עם הממונה על אגף שוק ההון באוצר על מינוי אקטואר חיצוני לבדיקת הנושא.

הגדלת ההפרשות לפנסיה תבוא, בין היתר, על חשבון השקעות לפיתוח משק החשמל ועשויה לחייב את חברת החשמל להגדיל את גיוסי ההון. היתרה בסך של 3 מיליארד שקל נמצאת עדיין במחלוקת.

דרישת רשות החברות הממשלתיות מתייחסת לכ-7,000 עובדי וגימלאי חברת החשמל, עובדי דור א' ו-ב' שנקלטו בחברה לפני שנת 1996. העובדים זוכים כיום לקידום בדרגה לאחר פרישתם לפנסיה, ולאחר מכן מקודמים בדרגה אחת לשנתיים, במקום אחת לשלוש שנים. בשנת 2006 החליט הממונה על השכר באוצר דאז, אלי כהן, לבטל את ההסדר לגבי המנהלים הבכירים בחברה, אולם שאר העובדים והגמלאים נהנים ממנו גם היום.

עובדי חברת החשמל מתנגדים בתוקף לכל שינוי בתנאי הפנסיה. ארגון העובדים איים באחרונה לעצור את תוכנית החירום למשק החשמל, זאת אם לא תחודש במלואה העברת הכספים לקרן הפנסיה של העובדים.

בכירים בוועד ציינו כי "מדובר במניפולציה של האוצר ורשות החברות שמנסים לפגוע בפנסיה של העובדים. גם ככה הפנסיה של העובדים נמוכה ומחושבת לפי 35%-50% מהשכר ברוטו, והקידום בדרגה נועד למנוע שחיקה של הפנסיה לטווח הארוך. אם ינסו לנקוט בצעדים חד צדדים התגובה תהיה קשה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "נושא קידום הגמלאים בדרגה במהלך תקופת הפנסיה, נבחן על ידי רשות החברות. היבטים מסוימים של נושא זה נכללו בהחלטת הממונה על השכר בנושא חריגות שכר מ-8/2006 ונמצאים בדיונים בין חברת חשמל לממונה על השכר באוצר".

מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "החברה מחויבת לתשלומי פנסיה על פי הסכמי עבודה חתומים שאושרו כחוק ואינה רשאית לשנות על דעת עצמה את ההסכמים שנחתמו ואושרו כדין. ההנחיות לחישובים האקטוארים נובעות מזכויות הפנסיונרים והעובדים וכל עוד לא משנים את הזכויות לא משנים את ההנחיות.

"עקב שינויים שקרו בשוק ההון הסירה כפ"י את דרישתה ל-1.3 מיליארד שקלים. החברה לא העבירה סכומים אלו ולא נדרשת כעת להעביר ולפיכך השאלה אינה רלוונטית.