השנה שענף קרנות הנאמנות יעדיף לשכוח: קיטון של 23 מיליארד שקל בהיקף הנכסים

בדצמבר לבדו קטנו נכסי הענף בכחצי מיליארד שקל ; קרנות דש שילשו את היקף נכסיהן, וקרנות אי.בי.אי מובילות בגיוסים לקרנות לא כספיות ; מבין המנהלים הגדולים - מגדל שוקי הון רשמה את הקיטון החד ביותר

ענף קרנות הנאמנות מסיים את שנת 2008 עם חודש נוסף של קיטון בנכסים, ובכך מסכם שנה של משבר עמוק. נכסי הענף קטנו בשנה החולפת ב-23 מיליארד שקל והגיעו ל-97.3 מיליארד שקל, שפל בו הענף היה לפני חמש שנים, כך עולה מנתוני רשות ניירות ערך. מתוך סכום זה, קרוב ל-10 מיליארד שקל הם פדיונות והשאר ירידת ערך. בדצמבר לבדו איבד הענף כ-500 מיליון שקל, קיטון מתון יחסית לחודשים הקודמים.

בנטרול נכסי הקרנות הכספיות התמונה עגומה עוד יותר, ומראה כי הענף למעשה הצטמק בכ-52 מיליארד שקל, כלומר ב-46%, במהלך 2008. הקרנות הכספיות המנהלות כ-32 מיליארד שקל (33% מנכסי הענף) הן האפיק הגדול ביותר, והן גם היחידות שהצליחו לגייס כספים בשנה החולפת, כמעט מדי חודש. לעומת זאת, אפיק קרנות האג"ח איבד בסיכום שנתי 27.6 מיליארד שקל ומנוהלים בו כיום רק 14.7 מיליארד שקל. בתחילת השנה היה זה האפיק הגדול ביותר בענף, עם נכסים בהיקף 42 מיליארד שקל.

בחודשים האחרונים ענף הקרנות עובר שינוי גם מבחינת נתחי השוק של המנהלים. בדצמבר שוב השתנתה מפת הענף: אל המקום השני טיפסה הראל פיננסים, ודש שקיבלה לניהולה גם את קרנות איפקס עקפה את מגדל שוקי הון, והפכה לשחקנית החמישית בגודלה.

אז מה עבר על ענף הקרנות בחודש דצמבר, ומי סבל במיוחד מפדיונות ב-2008 וירצה לשכוח את השנה הזו?

7.55% זהו נתח השוק של קרנות דש, אליהן מוזגו בתחילת השנה קרנות איפקס. קרנות דש, בניהולו של אסף אלדר, גייסו בדצמבר 794 מיליון שקל, מתוכם 590 מיליון שקל לכספיות. דש היא המגייסת השנייה בגודלה בענף הקרנות, עם גיוסים של 4.13 מיליארד שקל מתחילת השנה. דש הצליחה לשלש את היקף נכסיה ב-2008, שעומדים כיום על יותר מ-6 מיליארד שקל.

גם קרנות אי.בי.אי, בניהול עודד גל, בולטות השנה עם גיוסים של כ-450 מיליון שקל, כאשר רובם לקרנות המק"מ. למרות שאי.בי.אי הוא בין הגופים היחידים שהצליחו לגייס כספים ב-2008, הרי שנכסיו קטנו ב-4.8% לסך של 6.31 מיליארד שקל.

4.9 מיליארד שקל. זהו היקף הגיוסים השנתי של קרנות פסגות, בניהולו של רועי ורמוס. קרנות פסגות גייסו השנה קרוב ל-10 מיליארד שקל לקרנות הכספיות, אך סבלו מפדיונות מקרנות אחרות, והן עדיין הגוף הגדול בענף עם נתח שוק של 25.3%.

קרנות הראל פיננסים, בניהול סמי בבקוב, צמחו בחודש החולף ב-430 מיליון שקל, ובכך עקפו את קרנות כלל פיננסים. מתחילת השנה איבדו קרנותיה 1.8 מיליארד שקל, ואילולא הקרנות הכספיות היה המצב גרוע יותר - קיטון של 4.5 מיליארד שקל.

קרנות כלל פיננסים, בניהול גיא חכמי, חזרו למקום השלישי עם נכסים בהיקף של 10.65 מיליארד שקל ונתח שוק של 10.96%. לקרנות החברה גויסו כ-5.1 מיליארד שקל. בנטרול הכספיות, הקרנות סבלו מפדיונות, מתונים יחסית.

6 מיליארד שקל. זהו הקיטון בנכסי קרנות פריזמה מתחילת השנה, אשר סבלו מהפדיונות הכבדים ביותר שהסתכמו ב-6.5 מיליארד שקל בנטרול הקרנות הכספיות, בהן יש לפריזמה פחות ממיליארד שקל. קרנות פריזמה, שהיו השחקן השני בענף, ירדו למקום הרביעי עם נכסים בהיקף של 9.6 מיליארד שקל.

41.8% זהו שיעור הקיטון בנכסי קרנות מגדל שוקי הון, ומבין המנהלים הגדולים מדובר בקיטון החד ביותר. נכסי קרנות מגדל שוקי הון קטנו ב-5.25 מיליארד שקל מתחילת השנה, והגיעו לסך של 7.3 מיליארד שקל. בכך איבדו את מקומן לטובת קרנות דש.

קרנות מנורה מבטחים, בניהול רונן אביגדור, הן בין החברות היחידות שצמחו השנה, אך בשיעורים נמוכים. הקרנות נהנו מגיוסים של כ-400 מיליון שקל, בנטרול הקרנות הכספיות, והן מנהלות כ-4.4 מיליארד שקל.

קרנות אקסלנס, בניהול גלעד שמעוני, סבלו מקיטון של כ-33% לסך של 2.7 מיליארד שקל. קיטון משמעותי של כ-50% נרשם גם בקרנות אלטשולר שחם, בניהול גילעד אלטשולר. הקרנות פדו מעל מיליארד שקל, והן מנהלות מחצית מהיקפן בתחילת השנה.

69% זהו שיעור הקיטון בנכסי קרנות אנליסט. קרנות החברה בניהול אלון אגושביץ, קטנו לסך של 1.13 מיליארד שקל. גם קרנות מיטב, בניהולו של רונן זכריה, ספגו את הקיטון החד ביותר בנכסיהן, 64% מתחילת השנה, והן מנהלות כיום כ-1.5 מיליארד שקל. קיטון של קרוב ל-30% נרשם בקרנות גאון שהגיעו ל-1.4 מיליארד שקל. קרנות אפסילון, בניהול עידן אזולאי, סבלו מירידה של 25.7% בהיקף נכסיהן לסך של 1.4 מיליארד שקל. קרנות ישיר, בניהול רפי ניב, קטנו גם הן אם כי בשיעור נמוך. קרנות החברה סבלו מפדיונות של כ-500 מיליון שקל בשנה החולפת, והן מנהלות כ-1.27 מיליארד שקל.

241% זהו שיעור הצמיחה של קרנות מרכנתיל, בניהול עופר מריאש. הקרנות סבלו אומנם מפדיונות של כמיליארד שקל, אך צמחו פי יותר משלושה, לסך של 1.3 מיליארד שקל. קרנות ילין לפידות, יובנק, אפריקה ורוטשילד, קטנו בשיעורים ניכרים בשנה החולפת, ומבין המנהלים הקטנים נציין את קואטרו, פרפקט, איילון וסיגמא, שדווקא רשמו צמיחה בנכסיהן.

[לאתר קרנות]

קרנות