המשבר הכלכלי תפס את תחום המכשור הרפואי בארה"ב בעיצומה של מגמת צמיחה ותאוצה משמעותית. בשנים האחרונות, קרנות ההון סיכון האמריקניות המתמחות בבריאות גילו שהדרך לפיתוח מוצרי ביוטק ופארמה הולכת ומתארכת. כאשר חיפשו דרך לגיוון התיק בהשקעות יותר קצרות טווח ופחות מסוכנות, הן מצאו את תחום המכשור הרפואי.
בינתיים, גם בתחום המכשור הרפואי הפכו המיזמים לתובעניים יותר בכסף ובזמן, וגבר גם הצורך במימון של הון סיכון. כשהמגמות הללו נפגשו, הוקמו גם קרנות ייעודיות לתחום.
שתי קרנות העוסקות בתחום המכשור הרפואי הן Triathlon Medical Ventures ו-MB Ventures. טריאתלון מנהלת 100 מיליון דולר בתחום מדעי החיים, כאשר כמחצית מההשקעות הן במכשור רפואי, והיא גם השקיעה בעבר בחברה ישראלית אחת - רימון מדיקל, שנמכרה ב-2007 לבוסטון סיינטיפיק.
MB Ventures מנהלת 76 מיליון דולר, בעיקר בתחום המכשור הרפואי, ובין היתר השקיעה ב-Expanding Orthopedics, שהוקמה על-ידי יזם ישראלי ומממנים ישראלים ופועלת בארה"ב.
בנובמבר גם ביקרו בישראל נציגים מן הקרנות - קארי בייטס מטריאתלון ומייק שרמן, שותף ב-MB Ventures - במסגרת מסלול מדעי החיים של כנס ג'רני, בהובלת בת-שבע אלרן מחברת Opal. אלרן השקיעה לצד הקרנות הללו בשתי החברות שצוינו, דרך קרן מדיקה.
*מה גרם לפריחה של תחום המכשור הרפואי בשנים האחרונות?
בייטס: "השוק של הפארמה והביוטק גדול בערך פי 10 משוק המכשור הרפואי, שהיה תמיד די מבוזר עד שנות ה-90, אז החל תהליך קונסולידציה ונוצרו מספר חברות ענקיות. החברות הללו החלו לרכוש חברות קטנות ובינוניות, והאקזיטים המהירים תפסו את תשומת הלב של הקרנות. במקביל, אנשים עזבו את חברות הענק כדי להקים חברות צעירות - אנשים שהכירו את העולם העסקי, לא עוד רופאים עם רעיון".
אלרן: "אחר-כך, נדרשה עוד תקופה עד שהקרנות למדו לדבר את השפה של המכשור הרפואי".
הלקוח ישלם יותר על בריאות
* לאור המשבר, כמה זמן תוכל מגמה זו להימשך?
בייטס: "מבחינת ביקושים, הרי ששוק המכשור הרפואי צפוי רק לגדול. עצמות הרי לא מפסיקות להישבר לרגל המשבר כלכלי. בטווח הארוך יותר, קבוצת הבייבי בומרס, הקבוצה הגדולה ביותר מבחינת היקפה בארה"ב, נכנסת כעת לעשור השביעי של חייה. זה אומר שהם מפחיתים צריכה באופן כללי, אבל דווקא הופכים להיות צרכנים של מכשור רפואי. זה יגדיל את השוק בכ-20%".
שרמן: "כיוון שארה"ב לא תוכל לעמוד בעלייה כזו בהוצאה הרפואית, ייתכן שבפועל השוק יגדל בפחות מכך, אך הביקושים אכן צפויים לגדול בכ-20%. כנראה שהתקציב הממשלתי לבריאות בארה"ב ימשיך לגדול קצת, אף שהוא עצום גם היום. בנוסף, כנראה יהיה גידול בהוצאה הפרטית על בריאות, מכיסו של הלקוח".
בכל זאת, גם בשוק המכשור הרפואי המבטיח נערכים להמשך המשבר. לדברי בייטס, "אנחנו יודעים שעלינו להשקיע מאוד בזהירות, כי לחברות לוקח זמן רב יותר לעשות אקזיט. צריך לשמור תקציב בצד כדי להמשיך להשקיע לטווח ארוך. אנחנו פועלים לפי התרחיש השלילי". שרמן מסכים: "החברות חייבות לשמור על תקציב מקוצץ, עד שנקבל סימן מהשוק שאי הוודאות מאחורינו".
תריאטלון גייסה את הקרן הראשונה שלה ב-2004, ו-MB Ventures גייסה ב-2002 ושוב ב-2005. המשבר תפס את שתיהן בעיצומם של מאמצי גיוס נוספים. לדברי בייטס, "אני מניחה שיעברו שלושה-ארבעה חודשים בערך עד שנדע מה קורה. האמונה שלי היא שנצליח לגייס קרן, אך התהליך יהיה איטי יותר".
"יש דברים מדהימים בישראל"
*מה דעתכם על תחום שוק המכשור הרפואי הישראלי?
בייטס: "מאז הקמתנו, התעניינו בחברות ישראליות. הן עובדות ביעילות ונחישות, וגם מאוד מוצלחות מבחינת ההגנה על קניין רוחני"
שרמן: "חשבתי שחברות ישראליות הן טובות, ולמדתי שהן בדרך-כלל מונהגות על-ידי אנשים נלהבים, קצת משוגעים".
בייטס: "גם בחברות המכשור הרפואי האמריקניות, האנשים משוגעים קצת יותר מאשר בפארמה". שרמן מספר כי הגיע למייסד של EOI, החברה הישראלית בה השקיע, דרך היזם, שעבד בעבר במדטרוניק והכיר דרכה את הקרן.
*פריחת תחום המכשור הרפואי בארה"ב תשפיע לטובה על החברות הישראליות, או דווקא לרעה - בגלל התגברות התחרות?
בייטס: "לחברת הישראליות יש יתרון של יעילות ומהירות, אבל גם החברות האמריקניות הן יעילות ומהירות מספיק. לא על זה יקום וייפול דבר, אלא על איכות הטכנולוגיה של החברה".
אלרן: "למדנו בשנים האחרונות שבתחומי ענק כמו סטנטים ושסתומים, לפעמים יש יתרון דווקא להיות שני או שלישי, כי המוצרים האלה בדרך כלל פותרים את הבעיות שהיו לקודמיהם, ובנוסף הם מגיעים לשוק שכבר חונך".
*מהם התחומים החמים בעולם המכשור הרפואי?
בייטס: "מכשור רפואי שקשור למערכת העצבים המרכזית, כמו למשל מכשירים שמגרים חשמלית את תאי העצב, אם מושתלים ואם בגירוי חיצוני".
שרמן: "רפואת הגבר היא תחום שעדיין לא התפתח דיו".
רובין יאנג, מייסד חברת כתבי העת והמידע בתחום המכשור הרפואי, YoungPR, שמצטרף לשיחה, מציין כי "התחום החם הבא שיתחרה במכשור רפואי הוא דווקא החומרים הביולוגיים. סחוסים מהונדסים יחליפו 20 סוגים של מכשירים לתמיכה בברך; תאי גזע שירפאו לבבות אחרי התקף לב, יחליפו שווקים של מיליארדי דולרים בתחום קוצבי הלב והשסתומים. בישראל יש דברים מדהימים בתחום הזה - למשל החברות פרוכון וריג'נטיס".
בייטס: "זה יקרה אולי ב-40 שנה הבאות, לא ב-10 השנים הבאות".
אלרן: "ואולי מי שישקיע עכשיו, לא יעשה את הכסף".
יאנג: "מגמה נוספת היא המוצרים למבוגרים, שהמחלות שלהם שונות מאלה של בני ה-40 וה-50, עליהם מבצעים את רוב הניסויים בתחום המכשור הרפואי. השוק של מכשור רפואי לאדם מבוגר, עם מגוון מחלות, צומח בכ-70% בשנה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.