צוותו של ברק אובמה מכחיש ידיעה בעיתון הבריטי גארדיין, שלפיה מתכנן הנשיא הנבחר ליזום מגעים נמוכי דרג עם חמאס, אולי באמצעות סוכנויות מודיעיניות, לאחר שיכנס לבית הלבן ב-20 בינואר.
קנדי קרולי, כתבת פוליטית בכירה בסי.אן.אן, שהתבקשה לבדוק את אמיתות הידיעה, אמרה אמש, בתכנית החדשות "360 מעלות": "אני שומעת, עם כתב אחר, הכחשות גורפות ונמרצות לידיעה. אנשים אומרים לי: לו היית הנשיא הנבחר, ערב כניסה לבית הלבן, האם היית מדליפה קיומם של מגעים נמוכי דרג עם חמאס, בעיצומה של מלחמה בין ישראל לחמאס בעזה? התשובה היא לא".
הכתבת ציינה, כי אובמה אמר מאז ומתמיד, שלא ינהל מגעים חמאס לפני שהארגון יתנער מטרור ויכיר בזכות הקיום של ישראל. "שני התנאים טרם התקיימו; לכן, הכחשה גורפת לידיעה", אמרה הכתבת.
גארדיין, עיתון בעל קו מערכתי שמאלני, מדווח, מפי "מקורות המקורבים לצוות אובמה", כי הנשיא הנבחר מוכן לנטוש את דוקטרינת בוש לבידוד חמאס וכי בדעתו לפתוח ערוץ תקשורת עם הארגון, אולי באצעות שירותי המודיעין של ארה"ב. צעד כזה יהווה סטיה חדה ממדיניות הממשל הנוכחי. משרד החוץ האמריקני סיווג את חמאס כארגון טרור וב-2006 קיבל הקונגרס חוק שאוסר על ארה"ב להושיט סיוע פיננסי לארגון.
לפי הידיעה, דיברו כתבי גארדיין עם שלושה אנשים המודעים למתרחש במחנה אובמה. איש בצוותו של הנשיא הנבחר אינו מדבר על ניהול מו"מ דיפלומטי ישיר עם חמאס, אך יועציו של אובמה קוראים לו ליזום מגעים בדרג נמוך עם הארגון. גארדיין טוען, כי גוברת ההכרה בושנגטון, שהמדיניות של הוקעת חמאס אינה משרתת את האינטרסים של ארה"ב.
מהלך אפשרי הוא פתיחת מגעים בין מאס לסוכנות מודיעיניצת אמרירקנית כמו המגעים החשאיים שבאמצעותם ניהלה אר"ב מו"מ עם אש"ף בשנות ה-70. ישראל למדה על קיומם של המגעים האלה בשלב מאוחר יותר.
כתב גלובס מציין, כי בחירתו הצפויה של דניס רוס, שהיה שליח ממשל קלינטון להשגת הסדר בין ישראל לפלשתינים, לראש הצוות המזרח-תיכוני של אובמה, מזימה את הידיעה בגארדיין.
לפי דיווחים בלתי רשמיים, שפורסמו אתמול, יקבל רוס את תיק המזה"ת ואיראן בממשל הנכנס.
שובו של רוס לזירת הסכסוך יתקבל בהקלה בממשלת ישראל. בשבועות שחלפו רווחו שמועות שרוס ודניאל קרצר, לשעבר שגריר ארה"ב בקהיר ובת"א, מתמודדים על התפקיד. קרצר לא נרתע מעימותים עם מקבלי החלטות בישראל בתקופת כהונתו שם על רקע המדיניות הישראלית כלפי הפלשתינים.
בירושלים, כמו גם בחוגים פרו-ישראליים בוושינגטון, העריכו שזהותו של מחזיק התיק-המזרח-תיכוני בממשל אובמה תצביע על הכיוון העתידי של מדינות הממשל כלפי ישראל, איראן והמזה"ת בכלל. מינויו של קרצר היה מתפרש כאיתות ברור שאובמה יסטה סטיה חדה ממדיניותו של ג'ורג' בוש.
תוארו הרשמי של רוס יהיה "שגריר ויועץ מיוחד לשרת-החוץ" לענייני המזה"ת. הידיעה על המינוי פורסמה בראשונה בעלון המידע המקוון נלסון ריפורט, שמתמחה במדיניות חוץ. הידיעה מתבססת על מסמך של מכון וושינגטון למזה"ת, שבו מכהן עתה רוס כעמית מחקר, והיא דלפה לעיתון וושינגטון טיימס. מקור המקרוב לצוות אובמה אישר את הידיעה.
סטיוון רוזן, לשעבר מבכירי אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, כתב בבלוג שלו שתפקידו של רוס יקיף "תחום רחב של נושאים שקשורים באיראן". המשמעות היא, שרוס יהיה אחראי על טיפול במאמצי התחמשותה הגרעינית של איראן, תמיכת משטר האייתאללות בחמאס ובחיזבאללה והמעורבות האיראנית בעיראק. מכל מקום, רוס לא יהיה אחראי על טיפול שוטף במאמצי התיווך העתידיים בין ישראל לפלשתינים, לדברי רוזן.
רוזן מגלה, כי דן שפירו, שהיה איש הקשר בין אובמה ליהודים במהלך הקמפיין, יהיה מנהל בכיר לענייני המזרח הקרוב וצפון אפריקה במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן. בממשל בוש החזיק בתיק זה אליוט אברמס.
מינוי של רוס מבשר שממשל אובמה ישים דגש חזק על דיפלומטיה במזה"ת, אך מהות המדיניות האמריקנית במזה"ת לא תשתנה. כך, למשל, המדינות האמריקנית לגבי העימות בעזה תישאר בעינה מפני שהממשל הנכנס מחזיק בעמדת הממשל הנוכחי שחמאס הוא ארגון טרור והוא יוסיף לדבוק במחויבות ארה"ב לביטחון ישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.