הילארי קלינטון, המועמדת להיות שרת-החוץ בממשל אובמה, אמרה הערב (ג'), בשימוע בסנאט לקראת אישורה, כי הנשיא הנבחר לא ינהל מגעים עם חמאס לפני שהארגון יכיר בזכות ישראל לקיום, יתנער מטרור ויקבל הסכמים קיימים בין ישראל לרשות הפלסטינית.
זו היתה ההתבטאות הפומבית הראשונה של בכיר בממשל הנכנס, לאחר הבחירות, שאובמה יאמץ את מדיניות קודמו כלפי חמאס, כלומר הגדרתו כארגון טרור. בשבוע שעבר פרסם משרד אובמה הכחשה בכתב לידיעה בעיתון הבריטי גארדיאן, שלפיה הממשל הבא יפתח ערוצי תקשורת עם חמאס, אולי באמצעות סוכנויות מודיעיניות.
בשימוע הגדירה קלינטון את המדיניות להמשך בידודו של חמאס כ"אבסולוטית... כעמדת הנשיא הנבחר". בכך הושם קץ להערכות בוושינגטון ובמקומות אחרים, שגישת ההידברות והפתיחות כלפי גורמים בינלאומיים, שלדברי אובמה תאפיין את מדיניות החוץ שלו, תחול גם על חמאס.
בתשובה לשאלות סנטורים מה תהיה מדיניות אובמה כלפי מאמצי איראן לפתח נשק גרעיני, אמרה קלינטון, כי הממשל הנכנס ינקוט גישות חדשות כלפי טהראן מפני שהגישות הישנות כשלו. זה היה רמז לנכונות המוצהרת של אובמה להידברות עם מנהיגי איראן. אך קלינטון הדגישה, כי כל צעד אמריקני כלפי טהראן ייעשה רק אחרי התיעצויות עם ישראל ובעלות ברית אחרות של ארה"ב שחוששות מהתעצמותה של איראן.
היא ציינה פעמיים, כי בעוד שארה"ב תשאף למצות הליכים דיפלומטיים ומדיניות של הידוק סנקציות על איראן, ממשל אובמה אינו מוריד שום אופציה מעל השולחן.
אנליסטים אמרו, כתום החלק הראשון של השימוע, כי בממשל אובמה מתגבשת הכרה שעמדת המיקוח של איראן הולכת ונחלשת בגלל צניחת מחירי הנפט. הממשל הבא גם מודע להצטמקות הפופולריות של אחמדיניג'אד ברחוב האיראני. זה היסוד להנחת אובמה, שאיראן עשויה להיות פגיעה יותר להידוק הסנקציות וללחץ בינלאומי תקיף, בהובלת ארה"ב.
בהצהרת פתיחה אמרה קלינטון, כי ארה"ב תנקוט מדיניות של "עוצמה חכמה" במזה"ת. היא הגדירה אותה כך:
• מדיניות שתתייחס לצרכי הביטחון של ישראל ולשאיפות הפוליטיות והכלכליות הלגיטימיות של הפלסטינים.
• מדיניות שתקרא תיגר על איראן לשים קץ לתכנית פיתוח הנשק הגרעיני שלה ולמאמציה ליזום טרור.
• מדיניות שתנסה לשכנע את איראן וסוריה לזנוח את התנהגותן המסוכנת ולהיעשות לחברות קונסטרוקטיביות במזה"ת.
• מדיניות שתחזק את יחסי ארה"ב עם מצרים, סעודיה, ירדן, מדינות ערביות אחרות, טורקיה, וכן עם שותפותיה במפרץ הפרסי.
"למרות שהבעיות במזה"ת קשות מאוד לפיתרון, ונשיאים רבים, לרבות בעלי, הקדישו שנים במאמץ למצוא להן פיתרון, איננו יכולים לוותר על השלום", אמרה קלינטון. "הנשיא הנבחר ואני מבינים ואוהדים את שאיפת ישראל להגן על עצמה במצב הנוכחי, ולשחרר עצמה מרי הרקטות של חמאס.
"יחד עם זאת, אנו צריכים לזכור גם את העלויות ההומניטריות הטרגיות של הסכסוך במזה"ת, ואנו דואבים את סבלם של אזרחים פלסטיניים וישראליים. מודעות זו רק מגבירה את נחישותנו להשיג הסכם שלום צודק ובר-קיימא, שיביא עמו ביטחון אמיתי לישראל; יחסים חיוביים ונורמליים עם שכנותיה; ועצמאות, התקדמות כלכלית וביטחון לפלסטינים במדינתם שלהם".
"אענו נעשה כל מאמץ לתמוך בפעולותיהם של ישראלים ופלסטינים ששואפים להשיג מטרה. זה מאמץ קריטי לא רק לצדדים המעורבים אלא גם לאינטרסים החיוניים ביותר שלנו, שמכתיבים חתירה תחת כוחות הניכור והקיצוניות ברחבי תבל", אמרה קלינטון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.